Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΣΑΜΟΥΡΗ - ΚΟΛΟΒΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΓΕ
"Εχουμε χρέος να γίνουμε ασπίδα για τα παιδιά μας"

- Η ΟΓΕ συμμετείχε στην αποστολή διεθνιστικής αλληλεγγύης, που έγινε στο Βελιγράδι στις 22 - 25 Απρίλη. Ποιες οι εντυπώσεις και τα συμπεράσματά σας;

- Είχα την τιμή να εκπροσωπώ την ΟΓΕ στο ταξίδι αλληλεγγύης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, μαζί με τους εκπροσώπους της ΤΑ, συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων.

Πολλά είδα. Πολλά θέλω να πω, να γράψω, να φωνάξω. Οταν θα μιλάω πια για πόνο,θα θυμάμαι τα πρόσωπα των υπεύθυνων της κρατικής τηλεόρασης την ώρα που μας μιλούσαν και δίπλα μας έβγαζαν τα πτώματα των συναδέλφων τους. Οταν θα μιλάω πια για φιλοξενία,θα θυμάμαι πάντα το μικρό κοριτσάκι που μοίραζε τη σοκολάτα του στην αντιπροσωπεία μας, εκεί δίπλα στους νεκρούς της σερβικής τηλεόρασης. Οταν θα μιλάω πια για έγκλημα,θα θυμάμαι πάντα τη μικρή γειτονιά στο Αλέξινατς, όλα ένα κουβάρι, ξύλα, πέτρες, ρούχα, κουκλίτσες, βιβλία... Ηθελαν να μάθουν τα παιδιά, να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν. Τώρα δεν υπάρχουν... Εσκυψα, πήρα ένα βιβλίο - ιστορία της τρίτης τάξης - το κρατάω για να μην ξεχάσω ποτέ τους εγκληματίες.

Οταν θα μιλάω πια για εγκληματίες,θα βλέπω ένα - ένα τα πρόσωπα των αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οταν θα μιλάω για ντροπή,θα σκέφτομαι όσους υπέγραψαν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Οταν θα μιλάω για αξιοπρέπεια,θα θυμάμαι τη γέφυρα στο Σάβα ποταμό και τους Σέρβους να τραγουδούν για την ειρήνη και στην άκρη των ματιών τους η απορία, η δύναμη, η αυταπάρνηση, η γνώση "αυτή η γη είναι δική μας", ο θυμός, το πείσμα "θα την κρατήσουμε". Οταν θα μιλάω πια για αλληλεγγύη, θα θυμάμαι τις πορείες της αντιπροσωπείας μας, στους δρόμους του Βελιγραδίου, με πανό, σημαίες και συνθήματα. Θα θυμάμαι Σέρβους και Σέρβες να διαβάζουν πάνω στη γέφυρα το μήνυμα της ΟΓΕ, να το φιλούν και να τ' ανεμίζουν σαν λάβαρο. Τι όμορφος, τι περήφανος λαός!

- Με ποιους τρόπους η ΟΓΕ σκέφτεται να διατρανώσει την αντίθεσή της στον πόλεμο που διεξάγεται;

- Η ΟΓΕ σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Τώρα, με τον πόλεμο, ούτε στιγμή δεν έχει σταματήσει να συμμετέχει και να πρωτοστατεί σ' όλες τις κινητοποιήσεις, αλλά και να οργανώνει στην Αθήνα και στην περιφέρεια συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, έκκληση για υπογραφές, πορείες, ομιλίες, ψηφίσματα κ.ά. Γνωρίζουμε ότι σαν Ελληνίδες, σαν μάνες έχουμε χρέος να είμαστε σε συναγερμό για την προστασία της ειρήνης και ασπίδα για τα παιδιά μας. Γι' αυτό λέμε: "Κανένας φαντάρος έξω απ' τα σύνορά μας".

- Το γυναικείο καραβάνι ειρήνης που διοργανώνει η Ομοσπονδία για τις 15 - 16 Μάη τι στόχους έχει;

- Αποφασίσαμε να πορευτούμε στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας, που η κυβέρνηση έχει παραδώσει στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες σαν "πεδία θεάτρου των επιχειρήσεων". Θέλουμε να διατρανώσουμε πως οι γυναίκες αντιστέκονται, ενώνονται, αρνούνται να μπουν στη λογική του παραλογισμού της "νέας τάξης πραγμάτων". Γι' αυτό και τις καλούμε να πορευτούν μαζί μας, για να γίνουμε όλες ένα ποτάμι αντίστασης, μια φωνή καταδίκης και διαμαρτυρίας. Για ν' ακουστεί πιο δυνατά το σύνθημα: "Γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και να αγαπάνε, στο ΝΑΤΟ δεν τα δίνουμε, γι' αυτούς να πολεμάνε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ