Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
Σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε οριστικά την αγορά 50 αμερικανικών F-16, 15 γαλλικών "Μιράζ 2000" και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του "Γιουροφάιτερ", συνολικού κόστους 2,3 τρισ. δραχμών μέχρι το 2010

Εναρμονισμένη απόλυτα με τις επιταγές του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και τον καταμερισμό που προβλέπεται για την Ελλάδα είναι η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) σχετικά με την επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί τα επόμενα χρόνια η Πολεμική Αεροπορία.Μετά από διεργασίες και έντονο παρασκήνιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις της για το τμήμα αυτό του πενταετούς (1996-2000) εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που αφορά την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών.

Τελικά προκρίθηκε το μαχητικό "F-16 Block 50 Plus",τύπο που ήδη διαθέτει η πολεμική αεροπορία, έναντι του επίσης αμερικανικού F-15 II και στο άμεσο μέλλον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί 50 μαχητικά αεροσκάφη "F-16 Block 50 Plus", συνολικού κόστους 600 δισ. δραχμών. Επιπλέον αποφασίστηκε η ενίσχυση του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών τύπου "Μιράζ 2000" με την αγορά 15 αεροσκαφών νεότερης γενιάς τύπου "Μιράζ 2000 - 5",ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστούν και 10 από τα υπάρχοντα "Μιράζ 2000" σε "Μιράζ 2000 - 5".

Οριστικοποιήθηκε ακόμα η απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία του "ευρωμαχητικού" 4ης γενιάς τύπου "Γιουροφάιτερ". Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, στόχος είναι η Ελλάδα μετά το 2005 να αποκτήσει σταδιακά 60-90 μαχητικά αυτού του είδους και να συμμετάσχει στην παραγωγή τους σε ποσοστό 70%. Η ένταξη στην κοινοπραξία του "Γιουροφάιτερ" θα γίνει μέσα στο 1999 και θα είναι ύψους 1,3 τρισ.δραχμών.

Το συνολικό κόστος των παραπάνω προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας κατανέμεται σε τρία πενταετή προγράμματα και θα φτάσει μέχρι το 2010 στα 2,3 τρισ. δραχμές.

Ο Κ. Σημίτης σε δηλώσεις του μετά το ΚΥΣΕΑ μίλησε για "μια Ελλάδα που συμμετέχει στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας",εννοώντας προφανώς το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και απαντώντας έμμεσα στο Α. Τσοχατζόπουλο,ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος γιατί δεν επιλέχτηκε τελικά το F-15H, το οποίο θεωρείται στρατηγικό αεροσκάφος, και ανέφερε ότι "δεν ακολουθούμε πολιτική η οποία θέλει να πιέσει άλλους, να εξαναγκάσει άλλους, ακολουθούμε πολιτική η οποία θέλει να στεριώσει στην περιοχή τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ