Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Δόθηκε παράταση στο μαγείρεμα

Το ΚΥΣΕΑ "φωτογραφίζει" τα πανάκριβα αμερικανικά μαχητικά "F - 15", αλλά μεταθέτει την απόφαση σε άλλη συνεδρίαση. Ωστόσο αποφασίστηκε η συμμετοχή στο "Eurofighter" μετά το 2005 και η αγορά μικρού αριθμού "F - 16" και "Μιράζ 2000" για την κάλυψη των απωλειών

Μετατέθηκε για παραπέρα μαγείρεμα, η λήψη απόφασης από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας για τον τύπο του νέου αεροσκάφους που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, οριστικοποιήθηκε η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινοπραξία παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους "Eurofighter" (Ευρωμαχητικό), που όμως αφορά την επόμενη δεκαετία και μετά το 2005. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, δόθηκε εντολή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με τους φορείς των χωρών, που έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, "προκειμένου και εμείς, με ισότιμη συμμετοχή, να είμαστε παρόντες και να προμηθευτούμε, σε λίγα χρόνια, μετά το 2005, αυτό το μαχητικό αεροσκάφος".

Ως λόγος για τη μη λήψη τελικής απόφασης για τον τύπο του μαχητικού που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία στα πλαίσια του τρέχοντος πενταετούς προγράμματος, που υπήρξε και το κύριο θέμα της χτεσινής συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ, "εκτιμήθηκαν, είπε ο Δ. Ρέππας, όλες οι παράμετροι για κάθε τύπο αεροσκάφους, σε σχέση και με το τελικό κόστος, που προκύπτει για καθένα από αυτά. Δεν ελήφθη τελικά απόφαση. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφού γίνει μια περαιτέρω επεξεργασία των αριθμητικών και τεχνικών στοιχείων, θα λάβουμε την οριστική απόφασή μας".

Ο Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το "Eurofighter" αποβλέπουν στην εξασφάλιση των όρων συμμετοχής στη συμπαραγωγή των αεροσκαφών που ο αριθμός τους θα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 80. Επίσης είπε ότι η συζήτηση για το νέο μαχητικό, δηλαδή αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες για τα αμέσως επόμενα χρόνια και μέχρι την άφιξη του "Eurofighter" το 2005, ολοκληρώθηκε όσον αφορά τον τύπο αλλά παραμένει ανοιχτή η οικονομική πλευρά του θέματος.

Το τρέχον πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (1996 - 2000), σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, δεν μπορεί να καλύψει την πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία κατά τ' άλλα φαίνεται πως υιοθετήθηκε από το ΚΥΣΕΑ. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, συνολικού ύψους 4 τρισ. δραχμών, για την αγορά του νέου μαχητικού προβλέπονται 400 - 500 δισ. δραχμές. Προφανώς η επιλογή στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι το πανάκριβο αμερικανικό μαχητικό "F - 15", κόστους άνω των 20 δισ. δραχμών το καθένα χωρίς να υπολογίζεται ο οπλισμός του. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η κάλυψη και από το επόμενο πενταετές (2001 - 2005). Ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ακόμα την ενίσχυση του υφισταμένου στόλου μαχητικών με"F - 16" και "Μιράζ 2000".Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγοραστούν από 10 - 20 αεροσκάφη για κάθε μια κατηγορία αναβαθμισμένων αεροσκαφών των δύο τύπων. Σύμφωνα ακόμα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, λύθηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν με την προμήθεια των αμερικανικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου "Τ - 6Α" και του γαλλικού αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς τύπου "Κροτάλ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ