Το "μαύρο άσπρο" - και χωρίς τη στοιχειώδη αναφορά στην τραγική πλευρά της ίδιας της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια - επιχείρησε να παρουσιάσει χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σχετικά με τις επιπτώσεις που υφίσταται η ελληνική οικονομία από τους ιμπεριαλιστικούς γκανγκστερισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τη γενικότερη αστάθεια που προκαλούν στο χώρο των Βαλκανίων. Κινούμενος σε αντίθετο μήκος κύματος τόσο από το πνεύμα των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες, ο Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist περιορίστηκε αυτάρεσκα ν' αναφέρει επί λέξει: "Μέχρι σήμερα, οι εγχώριες αγορές και ιδιαίτερα οι αγορές χρήματος και κεφαλαίων έχουν δείξει περιορισμένες διακυμάνσεις από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε ότι η κρίση θα διαρκέσει για περισσότερο χρόνο, η συνολική εγχώρια ζήτηση δε θα δεχτεί σημαντικές απώλειες". Ο λόγος, βέβαια, που ο υφυπουργός επέλεξε αυτή τη στάση δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το γεγονός ότι απευθυνόταν σε εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου, οι οποίο συμμετείχαν στο συνέδριο του "ECONOMIST".
Ως επιχείρημα για να στηρίξει την παραπάνω άποψη ανέφερε ότι οι ελληνικές εξαγωγές στη Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, για να προσθέσει στη συνέχεια: "Γνωρίζω ότι πολλοί αρέσκονται σε μια δραματοποιημένη παρουσίαση των οικονομικών συνεπειών, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι για να έχουμε μια πτώση στο ΑΕΠ κατά 0,5% ο τουρισμός για παράδειγμα πρέπει να πέσει γύρω στο 20% και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό".
Στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε ότι "η Ελλάδα είναι σε θέση να επιτύχει όλα τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ πριν από το τέλος του 1999", καθώς επίσης ότι "η χώρα θα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο τρίτο στάδιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ενωσης το 2001".
Τέλος, σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα προωθηθεί στον επόμενο χρόνο - μέχρι τις κυβερνητικές εκλογές - αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του τρίτου ΚΠΣ και στη διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ώστε να περιλαμβάνει:
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ο ίδιος ανέφερε ότι θα "συνεχιστεί και μετά το 1999" και θα περιλαμβάνει περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις "οι οποίες σήμερα βρίσκονται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης".