Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλήγμα οι βομβαρδισμοί για τη Βόρεια Ελλάδα

Σοβαρό είναι το πλήγμα, που έχουν υποστεί μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που δραστηριοποιούνται και στο χώρο των Βαλκανίων, από τους Αμερικανο - ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας - που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε 32 επιχειρήσεις - η διοίκηση του Συνδέσμου, ανέφερε ότι:

  • Το 41% των επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στη Σερβία. Από αυτές, το 83% έχει υποστεί μείωση των εξαγωγών τους μεγαλύτερη του 50%
  • Το 31% των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ. Από αυτές, το 67% έχει υποστεί μείωση των εξαγωγών τους μεγαλύτερη του 50%
  • Το 28% των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται στην Αλβανία. Από αυτές το 38% έχει υποστεί μείωση των εξαγωγών τους μεγαλύτερη του 50%
  • Το 24% των επιχειρήσεων δραστηριοποιείται ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Από αυτές το 71% έχει υποστεί μείωση των εξαγωγών τους μεγαλύτερη του 50%

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις του δείγματος έχουν υποστεί ζημίες που ανέρχονται στα 5.900.000.000, εκ των οποίων περίπου το 50% προέρχεται από τον κλάδο των πετρελαιοειδών.Ακόμη το σύνολο της αποθετικής μείωσης των εξαγωγών, που υπέστησαν οι επιχειρήσεις του δείγματος ανέρχεται στα 32 δισ.

Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις απέφυγαν να δώσουν στοιχεία - κάτι που ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς - το δικαιολόγησε διατυπώνοντας την άποψη ότι οι εταιρίες αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Μπορούμε δηλαδή βάσιμα να υποθέσουμε ότι οι μειώσεις των εξαγωγών και οι ζημίες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται.

Ο ΣΒΒΕ εκτιμά ότι πρέπει να αναληφθούν από την πολιτεία άμεσα, βραχυπρόθεσμες δράσεις που θα περιλαμβάνουν άμεσες εξαγωγικές επιδοτήσεις, χορήγηση δανείων μέσω του ΟΑΕΠ και επιδότηση του ναύλου της θαλάσσιας μεταφοράς στην Αδριατική. Επίσης, θα ζητήσει την προώθηση του αιτήματος αποζημίωσης των αποδεδειγμένων επιχειρηματικών απωλειών στη Β. Ελλάδα, καθώς και την κάλυψή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ υποστήριξε ακόμη ότι "η πορεία για την ΟΝΕ, όπως φαίνεται δεν κινδυνεύει" και ζήτησε "να ελεγχθεί η ακατάσχετη κινδυνολογία".

Επίσης, εκφράζοντας το ενδιαφέρον που δείχνουν οι βιομήχανοι για την επόμενη, μετά τον πόλεμο, μέρα, σημείωσε ότι "θα κληθούμε όλοι να βοηθήσουμε την αναδιοργάνωση των οικονομιών και των κοινωνιών των πληγεισών περιοχών. Αυτό ανακοίνωσε θα αποτελέσει και βασικό θέμα του φετινού Βαλκανικού Συνεδρίου "Thessaloniki Forum" που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ