Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η τακτική και οι στόχοι της ΠΑΣΚΕ στα συνδικάτα

Του Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*

Η τακτική και οι επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα υλοποιούνται κατά κύριο λόγο από την ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης αυτού του κόμματος, της ΠΑΣΚΕ, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μας είναι γνωστές και από τα κείμενα, αλλά περισσότερο από την πρακτικήτης συνδικαλιστικής της ηγεσίας.

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, με ενεργούμενό του την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, κατάφερε καίρια πλήγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ακριτα πιστή στα προστάγματα του κόμματος αυτή η ηγεσία, δεν έχει καμία αναστολή στη διοχέτευση στους εργαζόμενους των πολιτικών - ιδεολογικών στόχων του ΠΑΣΟΚ σε κάθε στιγμή, είτε αυτό βρισκόταν στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση. Αυτόν το ρόλο, ρόλο αποκλειστικά και μόνο συναινετικού υποστηρικτή της πολιτικής του, θέλει το ΠΑΣΟΚ για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ετσι, στη φάση που το ΠΑΣΟΚ ήταν εκτός κυβέρνησης, η παράταξή του ύψωνε έντονα τούς στείρα αντιπολιτευτικούς τόνους και με καιροσκοπικό τρόπο αντιμετώπιζε τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων. Οταν πάλι το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε στις εκλογές, αμέσως η παράταξή του στο συνδικαλιστικό κίνημα, ως χαμαιλέοντας, αναπροσάρμοζε την τακτική της και είχαμε το γνωστό σύνθημα: "Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται", άρα δε χρειάζονται αγώνες... Και όταν ξεσπούσαν οι αγώνες, αφού τα δίκαια των εργαζομένων έμεναν αδικαίωτα, πάλι το ΠΑΣΟΚ, με πολιορκητικό κριό την ΠΑΣΚΕ, άρχιζε την υπονόμευση των αγώνων, την εκτόνωση και συκοφάντησή τους, με τα γνωστά ιδεολογήματα περί "ρετιρέ" και "υπογείων". Δε δίστασε να στηρίξει ακόμα και το διαβόητο "άρθρο 4", όπως και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και τα "νόμιμα" ή παράνομα σκάνδαλα της κυβέρνησης.

Τη δεκαετία που διανύουμε, δεν αλλάζει τους στόχους του το ΠΑΣΟΚ για το συνδικαλιστικό κίνημα. Απλά αναπροσαρμόζει την τακτική και τις μεθόδους, έτσι ώστε - ως γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου - να διαλύσει ή να ενσωματωθεί πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα στις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου. Ετσι, χωρίς να εγκαταλείπει τις παλιές μεθόδους (χειραγώγηση, εξαγορά, εξαπάτηση, πολιτική ομηρία, πειθαναγκασμός), από τη μια εντείνει τον αυταρχισμό, προσφεύγει στην ποινικοποίηση και καλλιεργεί το φασιστικό εύρημα του "κοινωνικού αυτοματισμού" ενάντια σε αποφασιστικούς αγώνες (των αγροτών, των οικοδόμων, των ναυτεργατών, των μαθητών) και από την άλλη αναπτύσσει μια πρωτοφανή ιδεολογική επίθεση. Στόχος αυτής της "επικοινωνιακής πολιτικής", είναι η απαξίωση των συνεκτικών προωθητικών αξιών της εργατικής τάξης, των αξιών της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, της ταξικής πάλης, της αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης. Επίσης, η απονεύρωση και ο ευνουχισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η υποβολή του ραγιαδισμού, η φθορά συνειδήσεων και η καλλιέργεια ψυχολογίας ήττας.

Για να τα πετύχει όλα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστράτευσε τη λεξο-λαγνεία, όπως "εκσυγχρονισμός", "διάλογος", "συναίνεση"... Για να παραμεριστεί το συνδικαλιστικό κίνημα, στήθηκαν τα όργανα του κοινωνικού εταιρισμού, οι διαβόητοι "κοινωνικοί διάλογοι" και τα διαφθορεία τύπου ΟΚΕ, όπου οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι (κυβέρνηση, ΣΕΒ, υποταγμένοι συνδικαλιστές) συζητούν και αποφασίζουν πόσα δικαιώματα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, πώς και πότε! Ηδη, μέσα απ' αυτά τα κοινωνικοεταιρικά όργανα καταργήθηκε νομοθετικά η μεγαλύτερη κατάκτηση, το 8ωρο.Απ' αυτά πέρασαν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση, τα ΤΣΑ και σχεδιάζεται να περάσουν συνολικά όλες οι αντεργατικές επιταγές της ευρωενωσιακής Λευκής Βίβλου.

Σ' όλα αυτά η ΠΑΣΚΕ, λειτουργώντας ως "Δούρειος Ιππος", πρωτοστάτησε, έγινε ο κύριος φορέας που προωθεί στο συνδικαλιστικό κίνημα τις επιμέρους επιδιώξεις, αλλά και το γενικότερο στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης. Το στόχο της αντιλαϊκής ΟΝΕ. Αυτόν το στόχο, συνεπικουρούμενη και από τις άλλες ευρωπροσανατολισμένες παραταξιακές συνδικαλιστικές ηγεσίες, τον επέβαλε με την πλειοψηφία της στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και σε μια σειρά άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μ' αυτόν το στόχο λειτουργεί και καθορίζει την όλη τακτική της, όπως το δηλώνει στα κείμενά της. Στην εισήγηση της ηγεσίας της ΠΑΣΚ - Δημοσίου προς την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της (23/24 Μάη 1998), διαβάζουμε: "Το διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας είναι καταλυτικό για την ένταξη στην ΟΝΕ", "Για την ΠΑΣΚ η θέση αυτή οριοθετεί εκτιμήσεις, στρατηγική και τακτική, παραπέμπει σε συγκεκριμένες συμμαχίες και δράσεις". Ετσι, με βάση αυτήν την κύρια θέση, ξεκαθαρίζει συνεχίζοντας ότι η "συναίνεση" είναι πρώτος όρος για το συνδικαλιστικό κίνημα. Οτι η περιφρούρηση δικαιωμάτων είναι "άρνηση, συντεχνιασμός, ακαμψία και ακινησία"! Οτι "η φετιχοποίηση του δημόσιου τομέα σε υπέρτατο επίτευγμα, που δεν μπορεί να θιγεί, αποτελεί, πλέον, επιλογή υποχώρησης στην ενδογενή αδράνεια και την αντίσταση σε κάθε αλλαγή"! Οτι "ο καταγγελτικός λόγος και οι αναφορές σε μια "άλλη πολιτική" που εκφράζουν παραδοσιακές δυνάμεις, αποτελεί μικροπολιτική"..!

Συνεπής σ' αυτή τη λογική, η συγκεκριμένη παράταξη υπονόμευσε τους αγώνες, στήριξε ανοιχτά ή καλυμμένα κάθε αντεργατική επιλογή της κυβέρνησης. Και αφού, στον καθημερινό πόλεμο του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ τάσσεται με τον ταξικό εχθρό των εργαζομένων, το κεφάλαιο, είναι εξηγήσιμος και ο τρόπος που τοποθετείται - ανάλογος με αυτόν της κυβέρνησης - απέναντι στο βάρβαρο και βρώμικο πόλεμο των αμερικανοΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών εταίρων, ενάντια στο γειτονικό μας γιουγκοσλαβικό λαό για την επιβολή, με βίαια μέσα, της ίδιας εκμεταλλευτικής πολιτικής του κεφαλαίου.

Μ' αυτές τις μεθόδους και την τακτική το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί την προώθηση του βασικού του στόχου, που είναι όχι μόνο η διάλυση και η υποταγή, αλλά και ο προσεταιρισμός και η συνενοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στην πιο βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων. Και βέβαια μπορεί να πέτυχε αυτές του τις επιδιώξεις προσεταιριζόμενο απόλυτα τις ηγεσίες της συνδικαλιστικής του παράταξης και εν μέρει των άλλων ευρω-υποταγμένων παρατάξεων. Μπορεί να πέτυχε την απόσπαση και διάσπαση αυτών των συνδικαλιστικών ηγεσιών από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Μπορεί να οδήγησε στην αποστράτευση, απογοήτευση, αποστροφή χιλιάδες εργαζόμενους, από ένα τέτοιο θεσμοθετημένο συνδικαλιστικό κίνημα, που αντί για όπλο τους, έγινε μπούμερανγκ σε βάρος τους. Ομως αυτές οι χιλιάδες εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα, σιγά - σιγά, όλη αυτή την αγανάκτηση και αποστροφή τη μεταλλάσσει σε οργανωμένη δράση, σε αντεπίθεση με σαφή ταξική χαρακτηριστικά. Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ,του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η ολοκληρωμένη έκφραση αυτής της μεταστροφής των εργαζομένων, που προσβλέπουν με αισιοδοξία και απαντοχή σ' αυτό το Πανεργατικό Μέτωπο που στο μέχρι τώρα μικρό διάστημα της ύπαρξής του, έδωσε και δίνει δείγματα γραφής με την ταξική παρέμβασή του στο κύριο ζήτημα του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ, αλλά και του καθημερινού πολιτικού πολέμου του κεφαλαίου.

* Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αντι-ΠΑΜΕ κολεγιά (2008-06-07 00:00:00.0)
Συνέδριο νοθείας (2007-03-15 00:00:00.0)
Εντονα τα εκφυλιστικά φαινόμενα (1998-03-14 00:00:00.0)
Να λειτουργήσουν τα όργανα της ΓΕΝΟΠ (1997-11-22 00:00:00.0)
Υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις (1997-03-06 00:00:00.0)
Στόχος, η απονεύρωση της Πρωτομαγιάς (1996-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ