Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1999
Στο Σύνταγμα οδηγούν όλοι οι δρόμοι της αντίστασης
  • Μαζικά, μαχητικά οι εργαζόμενοι της Αθήνας ανταποκρίνονται στο προσκλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου
  • Στις 10 το πρωί η κορυφαία πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
  • Πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ολοι οι δρόμοι του αγώνα, όλοι οι δρόμοι της αντίστασης και της διεκδίκησης, όλοι οι δρόμοι της αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, όλοι οι δρόμοι καταδίκης της Αμερικανο-ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας, οδηγούν αύριο στο Σύνταγμα.

Αυτό το μήνυμα έρχεται από εκατοντάδες τόπους δουλιάς, όπου έφτασε η φωνή των συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συστρατεύονται και εκφράζουν την απόφασή τους να συμμετέχουν μαζικά, μαχητικά στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική, ταξική συγκέντρωση αύριο, Σάββατο 1η Μάη στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την αμερικανική πρεσβεία.

"Μάχη" με τον ελάχιστο χρόνο που έμεινε δίνουν τώρα τα εργατικά συνδικάτα, εξορμώντας και οργανώνοντας εκδηλώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή σε τόπους δουλιάς, σε συνοικίες, όπου ζουν και δρουν οι εργαζόμενοι.Στη ΔΕΗ,στελέχη του ΠΑΜΕ, "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Φιλοθέη και την Κηφισιά, αποφάσισαν στις γενικές συνελεύσεις τους, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Περιοδείες έγιναν και στην Ελευσίνα, σε περιοχές του Πειραιά, περιοχές της Αθήνας, στο κέντρο διανομής, σε σχολές της ΔΕΗ, όπου οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συνάντησαν τη γενική αποδοχή των θέσεών τους από τους εργαζόμενους.

Στους κλάδους ένδυσης το πρόγραμμα περιοδειών και εκδηλώσεων ολοκληρώνεται σήμερα, με στάση εργασίας (12.30μ.μ. - 1.30μ.μ.) στα τσαγκαράδικα Καλλιθέας - Ταύρου - Μοσχάτου στα πλαίσια της οποίας θα γίνει εκδήλωση στη συμβολή των οδών Λευκάδος και Υδρας.

Στάση εργασίας (11π.μ. - 12μ.) έχει κηρύξει για σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν εκδηλώσεις στα εργοτάξια του μετρό, του αεροδρομίου των Σπάτων, της Αττικής οδού και αλλού. Επίσης, παραρτήματα του συνδικάτου με άλλους φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις στην πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας, στην πλατεία Μενιδίου στο Μενίδι, στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης και στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και στις άλλες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου με προκήρυξή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με τη δολοφονική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση - συνεχίζει - ακολουθεί πιστά τις εντολές ΝΑΤΟ - ΕΕ και ουσιαστικά επιτίθεται στη Γιουγκοσλαβία, παρά τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού και την παλλαϊκή απαίτηση να σταματήσει τώρα ο βρώμικος πόλεμος.

Σημειώνει ότι πίσω απ' το βρώμικο πόλεμο είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι αυτοί που έχουν εξαπολύσει την πιο άγρια επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, είναι οι αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ. "Στη φετινή Πρωτομαγιά - τονίζει - οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια ότι διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης και πάλης ενάντια στην αφαίρεση των κατακτήσεών τους, ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου και της σύγχρονης βαρβαρότητας που φέρνουν". Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι η αντίσταση και η καταδίκη των λογικών κοινωνικής συναίνεσης που ακολουθούν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι "η καλύτερη τιμή για τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα για το καλό της τάξης μας".

"Η φασιστική ΝΑΤΟική βαρβαρότητα δε θα περάσει". Να στείλουν αυτό το μήνυμα, συμμετέχοντας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου δέχονται την πιο απροκάλυπτη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, που εκφράζεται με δυο μορφές, με τις πολιτικές λιτότητας και βίαιης αφαίρεσης δικαιωμάτων απ' τη μια και με τη "νέα τάξη πραγμάτων" και το βάρβαρο πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας απ' την άλλη. Η θαρραλέα - συνεχίζει - αντίσταση του λαού της Γιουγκοσλαβίας, το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης είναι η αισιόδοξη πλευρά.

Στο αντιπολεμικό, ταξικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλεί με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και τονίζει πως πρώτιστο καθήκον εργαζομένων και συνδικάτων σήμερα είναι να ορθωθεί αντιπολεμικό μέτωπο, ώστε να εξαναγκαστούν οι ισχυροί και οι υποτακτικές τους κυβερνήσεις, να σταματήσουν τον άδικο πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας, με ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί η ΕΣΑΚ-ΣΟΦΤΕΞ,επισημαίνοντας την ανάγκη, οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία έχουν νιώσει στην "πλάτη" τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Σε άλλες πόλεις

- Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση με αντιπολεμικό χαρακτήρα διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας το Σάββατο στις 10π.μ. στην πλατεία Σιδ. Σταθμού.

"Καλούμε - τονίζεται στην προκήρυξη του Εργατικού Κέντρου - τους εργαζόμενους και όλο το λαό να υψώσει τώρα, πριν είναι αργά, το δικό του μέτωπο, ενάντια στο μαύρο μέτωπο που υψώνεται σήμερα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκή Ενωση και τις δυνάμεις που το υπηρετούν".

- Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αντιπολεμική ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγ. Κηρύκου στην Ικαρία απευθύνει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ν. Σάμου.Ανάλογο κάλεσμα απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλοι μαζικοί φορείς.

- Η Επιτροπή Αρτας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους της πόλης να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση το Σάββατο 1η Μάη στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, στην πορεία και στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.Καταγγέλλει την πρωτοφανή πρόκληση από τον πρόεδρο και γραμματέα του ΕΚ, που, λειτουργώντας σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι, φρόντισαν να διαλύσουν τη Γενική Συνέλευση για να μην πάρει απόφαση να δοθεί αντιπολεμικός ταξικός χαρακτήρας στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ αρνήθηκαν ακόμα και το δικαίωμα έκφρασης της διαφορετικής άποψης.

- Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη αντιπολεμική συγκέντρωση στις 10.30π.μ. στο παλιό Δημαρχείο της Πτολεμαϊδας απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Δ. Μακεδονίας της ΕΣΑΚ.Επισημαίνει ότι η παράταξη στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου είχε σημειώσει ότι η φετινή Πρωτομαγιά θα πρέπει να γιορταστεί σε ταξική κατεύθυνση και αντιπολεμικό χαρακτήρα και είχε καταγγείλει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ, όπως και την αντεργατική πολιτική της και είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να συμμετέχει σε εορτασμό της Πρωτομαγιάς με τις ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και όσους τις στηρίζουν. Καταγγέλλει την αυθαίρετη συμπεριφορά προέδρου και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας, που στο πρόγραμμα ομιλιών συμπεριλάμβαναν και την ΕΣΑΚ.

- Στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση το Σάββατο προς τιμή της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία και αποκλεισμός της αμερικάνικης βάσης στο Ακρωτήρι. Στη συγκέντρωση καλεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Α. Λιοσίων και το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Α. Λιοσίων διοργανώνουν σήμερα στις 11.30 το πρωί εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στην αίθουσα πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ