Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Στα βήματα των αγωνιστών του '44

Πενήντα πέντε χρόνια πέρασαν από την Πρωτομαγιά του 1944 και ο Δήμος Καισαριανής - με αφορμή τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο - καλεί τους αρμόδιους, αλλά και τους... αναρμόδιους, να αποδώσουν, έστω και μετά από τόσα χρόνια, το χώρο του Σκοπευτηρίου σε αυτούς που ανήκει: Στο λαό της Καισαριανής. Για να βρουν "καταφύγιο" στην μπαρουτιασμένη αυτή πόλη τα λόγια του ποιητή: "Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια, λάμψη; "

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χτες στο δημαρχείο της πόλης, ο δήμαρχος Γ. Κατημερτζής και οι αντιδήμαρχοι Τ. Λαζαρίδης και Κ. Βεχλίδης παρουσίασαν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που διοργανώνει ο δήμος μαζί με τις Πανελλήνιες Οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης και Θυμάτων Κατοχής για τους 200 πατριώτες - κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο.

"Μετά την Καισαριανή, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Μπούχενβαλντ, τη Χιροσίμα, το Κουρδιστάν και τώρα τη Γιουγκοσλαβία. Πενήντα πέντε χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του '44, οι φασίστες της "νέας τάξης πραγμάτων" αποκαλύπτουν για ακόμα μια φορά το αποκρουστικό τους πρόσωπο, δολοφονώντας μαζικά τους λαούς, χαράζοντας νέα σύνορα. Επίσης, η φετινή επέτειος έχει σχέση με τον αντιφασιστικό αγώνα που πρέπει να ξεκινήσει ο λαός ενάντια στη φασιστική τακτική των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στις οποίες συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, παραχωρώντας τους γη και ύδωρ", υπογράμμισε ο δήμαρχος Γ. Κατημερτζής.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να παραχωρηθεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου στο Δήμο και στο λαό της Καισαριανής. "Το Σκοπευτήριο, αυτό το σύμβολο, αυτή η ιστορική μνήμη, τουφεκίζεται και βεβηλώνεται ακόμα και σήμερα με τη λειτουργία της Σκοπευτικής Εταιρείας στο χώρο. Η Σκοπευτική Εταιρεία τον τελευταίο καιρό έχει κινήσει νέα διαδικασία διεκδίκησης των 710 στρεμμάτων του Σκοπευτηρίου τη στιγμή που από το 1984 έχει κηρυχτεί ιστορικός και μνημειακός χώρος, ενώ από το 1987 έχει καταγραφεί σαν δημόσιο κτήμα", τόνισε ο Γ. Κατημερτζής. Δήλωσε δε, πως ο δήμος της Καισαριανής και ο λαός της πόλης θα κάνουν το χρέος τους, θα παλέψουν για την αποκατάσταση της ιστορίας του Σκοπευτηρίου και για τη δικαίωση του αγώνα των παλικαριών, που με το αίμα τους πότισαν το χώμα του.

Ο δήμαρχος Καισαριανής, αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις, κάλεσε το λαό της πόλης, αλλά και όλης της Αθήνας, να πάρει μέρος σ' αυτές, να δώσει έτσι τη δική του απάντηση στους ιμπεριαλιστές που αιματοκυλούν την υφήλιο. Στα πλαίσια αυτά και, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά της Καισαριανής, τι συνέβη την Πρωτομαγιά του '44, ο δήμος διοργανώνει στα σχολεία της περιοχής μάθημα τοπικής ιστορίας, σε συνεργασία με τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις στο χώρο του Σκοπευτηρίου. Ετσι:

- Το Σάββατο 1 Μάη, στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λαϊκός ανώμαλος δρόμος "Ναπ. Σουκατζίδης" με εκκίνηση από το Σκοπευτήριο και άφιξη στην πλατεία της Καισαριανής.

- Στις 8 μ.μ. της ίδιας μέρας θα γίνει η άφιξη στο Σκοπευτήριο, της λαμπαδηδρομίας από το Χαϊδάρι. Στις 8.30 μ.μ., στο Σκοπευτήριο, στο χώρο των εκτελέσεων θα γίνει καλλιτεχνική εκδήλωση όπου θα διαβαστεί ο "Επιτάφιος" του Γ. Ρίτσου από την ηθοποιό Δ. Χατούπη, ενώ θα τραγουδήσουν ο Α. Καλογιάννης και η Σ. Μιχαηλίδου.

- Την Κυριακή 2 Μάη, στις 10 π.μ. θα ξεκινήσει πορεία από το παλιό δημαρχείο (Υμηττού 57) προς το χώρο των εκτελέσεων του Σκοπευτηρίου, που θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

- Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία Καισαριανής με τη συμμετοχή της ορχήστρας νέων, της χορευτικής ομάδας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. Θα ακολουθήσει λαϊκή συναυλία στην πλατεία Καισαριανής με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

  • Ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνει και φέτος εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη των 200 αγωνιστών - κρατουμένων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Μάη, στις 6 μ.μ. μέσα στο χώρο του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, στο απομονωτήριο - ακριβώς μπροστά στο ΜΠΛΟΚ 15 - που ήταν ο προθάλαμος του θανάτου για τους κρατούμενους πατριώτες. Επίσης την Κυριακή 2 Μάη στις 9 π.μ. θα αναχωρήσουν από το δημαρχείο πούλμαν, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του Δήμου Καισαριανής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ