Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ
Αξιος δημιουργός, συνεπής αγωνιστής

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το συνθέτη της Αντίστασης, Αλέκο Ξένο,διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44,σήμερα (7.30 μμ), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Για το έργο και τη μεγάλη προσφορά του αξέχαστου δημιουργού, θα μιλήσουν οι: Βάσος Γεωργίου, Γιώργος Λεωτσάκος, Θάνος Κωνσταντινίδης, Φοίβος Ταξιάρχης και Νίκος Καραντηνός (πρόεδρος του ΠΣΔΑΕΑ και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ). Στην εκδήλωση συμμετέχει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ με διεύθυνση του αρχιμουσικού της Σπύρου Θεοτοκάτου.

Ο Αλ. Ξένος (1912-1995), βίωσε την Εθνική Αντίσταση και σαν αγωνιστής και σαν καλλιτέχνης. Το 1944 ανέβηκε στο βουνό με τη σύντροφό του Αννα και εκεί μαζί με άλλους καλλιτέχνες και τον αξέχαστο Βασίλη Ρώτα εργάστηκαν για τις ανάγκες του αγώνα. Ο Αλ. Ξένος οργάνωσε χορωδίες, φιλαρμονικές και συνέθεσε τραγούδια για την Αντίσταση (Υμνος της ΠΕΕΑ, το τραγούδι του Αρη, ο Υμνος της ΕΠΟΝ, τα "Αετόπουλα", το τραγούδι της Εθνικής Αλληλεγγύης, "Εμπρός" κ.ά.). Πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, γραμματέας της Ομοσπονδίας Μουσικών Σωματείων Ελλάδας και μέλος της διοίκησης της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, συνέβαλε σημαντικά στην ίδρυση των συμφωνικών ορχηστρών της Ραδιοφωνίας, της Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις οποίες εργάστηκε ως κορυφαίος τρομπονίστας. Αγωνιζόταν σ' όλη του τη ζωή για την προώθηση της μουσικής παιδείας και για την ενεργητική συμμετοχή του λαού στον πολιτισμό. Οι τίτλοι των συμφωνικών έργων, εμπνευσμένοι από τους αγώνες του ελληνικού λαού, ήταν και είναι σύμβολα Αντίστασης, πάντα επίκαιρα ("Νέοι Σουλιώτες", "Λαφίνα", "Ο Διγενής δεν πέθανε", "Συμφωνία της Αντίστασης" που βραβεύτηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας το 1952, "Προμηθέας", "Σπάρτακος", "Κύπρος", εισαγωγή στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ