Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ - ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ
Απόκρυψη στοιχείων καταγγέλλουν οι οικολογικές οργανώσεις

Παραμένει η αγωνία για τις επιπτώσεις στη χώρα μας. Καθησυχαστικός ωστόσο, και πάλι, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απέφυγε όμως να επιτεθεί αυτή τη φορά σε επιστήμονες που διαφωνούν

Ενώ αρκετοί Ελληνες επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μόλυνση, εξαιτίας των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία παραβίασε ήδη και την πόρτα της χώρας μας, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, επέμεινε και χτες ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωση των οικολογικών οργανώσεων για τις οικολογικές επιπτώσεις από το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, με την παρουσία εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, όπως του ΤΕΕ,της Ενωσης Ελλήνων Χημικών,του Δημόκριτου,της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας,του Πανεπιστημίου Αθηνών,του ΕΜΠ κ. ά.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει διάχυση ραδιενέργειας στην Ελλάδα και ότι οι μετρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα για 35 επικίνδυνα χημικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι τιμές τους δεν έχουν υπερβεί τα φυσιολογικά επίπεδα. Αφησε, όμως, ανοιχτό το παράθυρο για το πρόβλημα της μεταφοράς στη χώρα μας των καρκινογόνων διοξινών, καθώς οι μετρήσεις από τα εργαστήρια της Γερμανίας όπου στάλθηκαν δείγματα θα φτάσουν στις 7 ή 8 Μάη.

Πάντως, ο υπουργός δεν επανέλαβε τις δηλώσεις των προηγουμένων ημερών περί επιστημόνων που έχουν διαφορετική άποψη από προσωπικά και πολιτικά κίνητρα. Αντίθετα, πρότεινε να λειτουργήσει ένα συντονιστικό όργανο όλων των επιστημονικών και οικολογικών φορέων, στο οποίο θα υπάρχει κοινό πλαίσιο αναφοράς ως προς την καταγραφή των καταστροφών που έχουν γίνει από τους βομβαρδισμούς τόσο στο επίπεδο των μνημείων, όσο και του περιβάλλοντος. Επικεφαλής του άτυπου μέχρι τώρα αυτού συντονιστικού οργάνου, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη Τρίτη, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Ν. Κατσαρός.

Την "ευφορία", σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χώρα μας, δε φαίνεται να συμμερίζονται οι οικολογικές οργανώσεις που πήραν μέρος στη σύσκεψη. Ο Στ. Ψωμάς,διευθυντής του ελληνικού Γραφείου της "Γκρίνπις" δήλωσε μάλιστα ότι ακόμη και οι συμμαχικές κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να ξέρουν για τα όπλα που χρησιμοποιούνται, και απλώς αρκούνται στην ενημέρωση των ΝΑΤΟικών εκπροσώπων. Επίσης η Α. Χαϊνη εκπρόσωπος του WWF Ελλάδας δήλωσε ότι ζητά από τους αρμόδιους φορείς "διαφάνεια και αξιοπιστία στην πληροφόρηση, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται τάσεις τόσο απόκρυψης των στοιχείων σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή, όσο και διόγκωσής τους, ανάλογα με την περίσταση".

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών δήλωσε ότι, σύμφωνα με τους Σέρβους συναδέλφους του, παρατηρήθηκε μία έξαρση του ποσοστού διοξινών και κλοφέν στην ατμόσφαιρα στις 6 και 7 Απρίλη, δηλαδή μετά τους βομβαρδισμούς των πετροχημικών εργοστασίων στο Πάντσεβο του Βελιγραδίου. Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντικότατη, καθώς τις ίδιες ημερομηνίες έγιναν οι μετρήσεις στην Ξάνθη και του καθηγητή κ. Ραψομανίκη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, οι οποίες επιβεβαίωσαν αυξημένα επίπεδα διοξινών και κλοφέν και στη χώρα μας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ