Σε χείμαρρο που συμπαρασύρει μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες και επαγγέλματα που σχετίζονται σε βαθμό άμεσης εξάρτησης με τον τουρισμό εξελίσσονται οι επιπτώσεις από τους συνεχιζόμενους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Οι συνέπειες που εμφανίζονται με τη μορφή της κατακόρυφης μείωσης έως και ακύρωσης των παραγγελιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι ήδη φανερές σε κλάδους που ζουν από τον τουρισμό και περιμένουν αυτό το διάστημα της έναρξης της τουριστικής περιόδου για να ανασάνουν. Τέτοιος είναι ο κλάδος της βιοτεχνίας ειδών λαϊκής τέχνης, που όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Βιοτεχνών της Αθήνας Οδ. Κουμάτος, η αγορά είναι ιδιαίτερα διστακτική από την πρώτη μέρα των επιθέσεων. Ηδη έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες ακυρώσεις παραγγελιών προς τις βιοτεχνίες, κυρίως από περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο ο τουρισμός. Παράλληλα, έκδηλη είναι η διστακτικότητα των εμπόρων για τη δυνατότητα πληρωμής των παραγγελιών που έχουν πραγματοποιήσει. "Καθημερινά φοβούμαστε μήπως πάρει κάποιος πελάτης τηλέφωνο και ακυρώσει την παραγγελία που έδωσε πριν από δυο - τρεις μέρες", τονίζει χαρακτηριστικά ο Οδ. Κουμάτος, ο οποίος συμπληρώνει ότι "η δουλιά δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι υπό κανονικές συνθήκες το μήνα Απρίλη".
"Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η απάνθρωπη επίθεση σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας, νιώθουμε ότι περνάνε σε δεύτερη μοίρα οι επιπτώσεις στο εισόδημά μας", τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων της Αθήνας Β. Ιωάννου.Συμπλήρωσε, όμως, ότι "ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνέπειες που είναι ήδη φανερές, όχι μόνο στον κλάδο μας αλλά σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, πολύ περισσότερο αυτών που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό".
Η εικόνα που μεταφέρουν οι βιοτέχνες αργυροχρυσοχόοι είναι ζοφερή, αφού όπως λένε, υπάρχουν εργαστήρια που έχουν μέχρι και 100% ακυρώσεις σε παραγγελίες, ενώ ήδη τίθενται σε υποχρεωτική άδεια εργαζόμενοι σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοϊας, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, "δεν υπάρχει δουλιά". Κι αυτό σε μια εποχή που συμπίπτει με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, που υπό κανονικές συνθήκες είναι περίοδος ανάσας για τον κλάδο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα κατ' αρχήν ποσοστό ακυρώσεων που κυμαίνεται στο 10% - 15% κατά μέσο όρο, τονίζοντας ότι όσο συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Με δεδομένο ότι το 60% των παραγγελιών που δέχονται τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοϊας προορίζονται για τουριστικές περιοχές, μπορεί κανείς να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον κλάδο. Οι περισσότερες ακυρώσεις προέρχονται από τις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας, που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στον τουρισμό και συγκεκριμένα Μακεδονία, Θράκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα.
Ανησυχία εκφράζεται και από τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Λ. Τερζάκης, είπε ότι είναι πρόωρο να κάνει κανείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που δέχεται συνολικά ο συγκεκριμένος κλάδος. Πάντως, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έρχονται από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου οι πρώτες συνέπειες είναι φανερές. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του εκεί σωματείου Ν. Μακρής, μας είπε ότι "τα αεροπλάνα έρχονται με πολύ λιγότερους ταξιδιώτες, το πρόβλημα με τις κρουαζιέρες είναι γνωστό, αναμενόμενες είναι οι επιπτώσεις και στη ζήτηση ταξί". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα μεγαλύτερη γίνεται η ανησυχία, ακούγοντας εκτιμήσεις για μείωση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη που κάνουν λόγο μέχρι και για 40%.