Εντονες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ να άρει η ελληνική κυβέρνηση και το παραμικρό ίχνος επιφυλάξεων - που εκδηλώνονται σε φραστικό ακόμη επίπεδο - για την καλλιέργεια προϊόντων, με μεταλλαγμένους σπόρους, καθώς οι εταιρίες που τους εμπορεύονται είναι κατά κύριο λόγο αμερικανικές και καναδικές.
Το θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων απασχόλησε την προχτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή, κατά τη διάρκεια του οποίου η γενική γραμματεία καταναλωτή ξεκαθάρισε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι εάν και εφόσον εντοπίσει ότι κυκλοφορούν προϊόντα, που περιέχουν μεταλλαγμένες πρώτες ύλες να επιβάλει πρόστιμα. Κατά τα άλλα διευκρίνισε ότι το γενικό χημείο του κράτους δε διαθέτει την υποδομή, ώστε να ελέγξει αυτά τα τρόφιμα. Κι αυτό παρ' όλο που, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Χρ. Παπανικολάου, στο 60% των τροφίμων περιέχονται γενετικά τροποποιημένα συστατικά όπως σόγια, σογιάλευρο, λεκιθίνη κ.ά.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των φορέων παραγωγής και διακίνησης τροφίμων και οι εκπρόσωποι των καταναλωτών συμφώνησαν κατ' αρχάς στη σύσταση ενός κοινού πλαισίου για την επισήμανση των μεταλλαγμένων τροφίμων στη βάση των τριών αρχών, που πρότεινε η γενική γραμματεία καταναλωτή. Τη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου θα αναλάβει σχετική επιτροπή. Οι αρχές στις οποίες συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των φορέων είναι οι εξής:
Στη χτεσινή πρώτη επίσημη συνεδρίαση του ΕΣΚ παρευρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), που, όπως είπε, θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που αφορά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου. Επίσης, έκανε λόγο για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για αναβάθμιση του ρόλου των καταναλωτικών οργανώσεων σε σχέση με το ρόλο της επιτροπής.