Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Σχέδια Μάρσαλ" ο νέος εθνικός στόχος...

Αποκαλυπτικές δηλώσεις - πρόκληση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ). -

Ενώ η Γιουγκοσλαβία ισοπεδώνεται από άκρη σ' άκρη από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, ορισμένοι μέσα στα ερείπια και τους νεκρούς μυρίζονται την οσμή του κέρδους. Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι ειδήσεις που κάνουν λόγο για "μικρό σχέδιο Μάρσαλ" ή για "σχέδιο ανοικοδόμησης των Βαλκανίων". Σχέδια θολά και αβέβαια καθώς διατυπώνονται μέσα στα νέφη των ιμπεριαλιστικών βομβαρδισμών. Δείχνουν όμως την κατεύθυνση. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου τρίβουν από τώρα τα χέρια τους. Οταν σταματήσουν οι βομβαρδισμού και ταφούν και οι τελευταίοι νεκροί θα αναλάβουν να ανοικοδομήσουν τις κατεστραμμένες περιοχές.

Για τα σχέδια αυτά μίλησε χτες στους Ελληνες δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου αμέσως μετά τη λήξη της κοινής συνέντευξης που δόθηκε στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου.

Αναλύοντας τα συμπεράσματα των εργασιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη (EBRD) ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος μέχρι χθες είχε τη θέση του προέδρου του συμβουλίου διευθυντών ανέφερε μεταξύ άλλων...

"Στη διάρκεια των εργασιών λήφθηκε απόφαση για την ανοικοδόμηση του Κόσσοβου καθώς και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις". Ανέφερε επίσης ότι τέτοια πρόταση εξετάζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια έκανε λόγο για ένα "μικρό σχέδιο Μάρσαλ" Οπως διευκρίνισε δεν μπορούμε από σήμερα να μιλάμε για το ύψος της οικονομικής "βοήθειας" καθώς και για άλλες παραμέτρους, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα επιλυθούν τα προβλήματα αν το πάνω χέρι το έχουν οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέβασε τους τόνους της αισιοδοξίας για το "ελληνικό κεφάλαιο" για το οποίο είχε να ανακοινώσει μόνο ευχάριστα νέα. "Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο σχεδιασμό και στην κατάρτιση της βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές", ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει στη συνέχεια ότι"είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις όπως είναι οι τεχνικές στην υλοποίηση του σχεδίου", συμπληρώνοντας με έμφαση ότι "η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου Μάρσαλ".

Αλλά τα ευχάριστα αυτά νέα για το ελληνικό κεφάλαιο εξειδικεύονται. Οπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου "το προσεχές δεκαήμερο θα κληθούν όλοι οι Ελληνες επιχειρηματίες (αυτοί που έχουν κάνει επενδύσεις στα Βαλκάνια, εξάγουν εμπορεύματα ή έχουν γενικό ενδιαφέρον) και θα συζητηθεί μαζί τους μαζί τους τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τώρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και θα σχεδιαστεί από κοινού το σχέδιο βοήθειας στα Βαλκάνια".

Στα πλαίσια της στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια ανέφερε ότι θα ενεργοποιηθεί ο Οργανισμός Διασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος παίζει το ρόλο του εγγυητή στις επενδύσεις του "ελληνικού κεφαλαίου στις θεωρούμενες επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου". Ανέφερε επίσης ότι θα εξεταστεί ακόμα και στην περίπτωση, της πραγματοποίησης επενδύσεων στις πληγείσες σήμερα περιοχές μέσω του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στα πρότυπα της πραγματοποίησης επενδύσεων στην Αλβανία που χρηματοδοτήθηκαν από το Β ΚΠΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2009-06-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-06-05 00:00:00.0)
Σεναριολογίας συνέχεια...(2001-10-23 00:00:00.0)
Εκλιπαρούν τους ξένους να τους προτιμήσουν(2000-02-22 00:00:00.0)
Η αποκάλυψη της ληστείας(1999-04-25 00:00:00.0)
Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία πλήττει και την Ελλάδα(1999-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ