Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Σε καθήκοντα υπαλλήλου του ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός αναλώθηκε χτες σε εξαγγελίες "πρωτοβουλιών" και "προτάσεων" της κυβέρνησης σχετικά με την κρίση στα Βαλκάνια, που δεν αποτελούν παρά την ελληνική "συμβολή" στην προώθηση ενός νέου "σχεδίου Μάρσαλ" στην περιοχή

Με τη γλώσσα των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ μίλησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την υποτιθέμενη πρόταση της Ελλάδας "για την υπέρβαση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια". Πρόταση για την οποία προηγουμένως είχε ενημερώσει τον Κ. Στεφανόπουλο, κατά τη διάρκεια 45λεπτης συνάντησής τους.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά πόσο εκτός πραγματικότητας είναι, αλλά και ταυτόχρονα πόσο βαθιά, και με ευθύνη της κυβέρνησης του, έχει εμπλακεί η χώρα στα πολεμικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών. Επίσης έκανε φανερό ότι ο ρόλος που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι αυτός της θεραπαινίδας των δολοφόνων των λαών. Η πρόταση που παρουσίασε αναφέρεται πρώτο στην "επίλυση" της κρίσης, δεύτερο στη "σταθεροποίηση, τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική" και τρίτο στην "αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων". Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον "δεν πρόκειται να προκύψει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα". Βάζοντας ο ίδιος τα... πράγματα στη θέση τους, είπε πως "οι μοναχικοί καβαλάρηδες δεν πρόκειται να λύσουν το θέμα", επιβεβαιώνοντας πως ο ίδιος είναι ένας ταπεινός υπάλληλος του ΝΑΤΟ.

Κατά τα άλλα, η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η πολεμική κρίση είναι πλέον εμφανής στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που, όπως εκτιμάται, η ΝΑΤΟική επίθεση "θα έχει μάκρος". Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια της χτεσινής συνεδρίασης επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για τη στάση της επόμενης μέρας του πολέμου. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι θα σταλούν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Αλβανία, αλλά και αλλού στα Βαλκάνια,με τη μορφή "ειρηνευτικής" δύναμης, ώστε να μην καλυφθεί - όπως ειπώθηκε - ο χώρος από άλλες δυνάμεις και κυρίως ιταλικές, σε ό,τι αφορά ειδικά στην Αλβανία...

Με τα λόγια του ΝΑΤΟ

Χαρακτηριστικό του πόσο ταυτισμένος είναι ο Κ. Σημίτης με την αμερικανονατοϊκή προπαγάνδα είναι ότι όπου χρειαζόταν να κάνει αναφορά στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, χρησιμοποιούσε τις λέξεις "στρατιωτικές παρεμβάσεις".Την ίδια ώρα παραδέχτηκε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα γεράκια του ΝΑΤΟ. "Η μέχρι σήμερα, είπε, στρατιωτική παρέμβαση στη Γιουγκοσλαβία δεν απέτρεψε την εθνική κάθαρση στο Κοσσυφοπέδιο. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατακλύζουν τα γειτονικά κράτη. Οι θάνατοι, οι αρρώστιες, η πείνα, η καταστροφή αποτελούν πια ένα μόνιμο φαινόμενο στην περιοχή. Η παρέμβαση οδήγησε σε θάνατο αμάχους, αμέτοχους, χωρίς ευθύνη, πράγμα απαράδεκτο. Εκφράζουμε τη λύπη μας γι' αυτές τις ενέργειες". Επίσης διαπίστωσε: "Η ΠΓΔΜ έχει υποστεί βαρύτατες οικονομικές συνέπειες. Το ίδιο συμβαίνει με την Αλβανία. Και στις δύο χώρες υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης. Το καθεστώς Μιλόσεβιτς, αντί να αποδυναμωθεί, όπως επιδίωκαν οι ενέργειες, έχει σταθεροποιηθεί".

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην Ελλάδα, τις οποίες όμως τις εντόπισε στον... τουρισμό και την... εμπορική κίνηση. Λες και πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο και όχι πόλεμο που μαίνεται στα σύνορα της χώρας. "Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, έχει υποστεί και αυτή σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Ο τουρισμός, το καλοκαίρι, μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στις εξαγωγές, μεγάλη δυσκολία στις εξαγωγές και στη Β. Ελλάδα η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά".

Με "πυξίδα" τις ΗΠΑ και τη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, εισαγωγικά, στην πρόταση που θα προωθήσει, είπε: "Ολα δείχνουν ότι η στρατιωτική παρέμβαση, αντί να λύσει τα προβλήματα, επέτεινε προβλήματα και εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή".Για να ακολουθήσει η παρουσίαση της "συνολικής πρότασης της Ελλάδας για την υπέρβαση της κρίσης και τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια".

Μια πρόταση που στην ουσία της κινείται στα πλαίσια της γερμανικής πρότασης και βέβαια διέπεται από το πνεύμα των επιτιθέμενων. Και για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση ο Κ. Σημίτης επισήμανε: "Θα εντείνουμε την κινητοποίησή μας με ένα σύνολο μέτρων και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ". Και συνέχισε: "Ο βασικός μας στόχος είναι η ύπαρξη μιας "συνεργασίας" θεσμών και ενεργειών που θα οδηγήσουν από τη μια μεριά στην αποδοχή από τη Γιουγκοσλαβία των προϋποθέσεων για την κατάπαυση του πυρός και των πολεμικών ενεργειών και από την άλλη μεριά της αποδοχής από το ΝΑΤΟ".

Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν είναι: Απόσυρση των στρατευμάτων της Γιουγκοσλαβίας από το Κοσσυφοπέδιο. Ασφαλής επιστροφή των προσφύγων. Ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης "με ευρεία νομιμοποιητική βάση". Η "βάση" αυτή προβλέπει τη "νομιμοποίηση" των αποφάσεων που θα ληφθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συνεργασία της Ρωσίας. Και βέβαια ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να επισημάνει: "Βάση αυτής της δέσμης αρχών είναι τα όσα συζητήθηκαν στο Ραμπουγέ,που αποτελούν ένα πλαίσιο. Αλλά το πλαίσιο αυτό στηρίζεται σε ορισμένες κατευθύνσεις που είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ".

Μόνιμη παρέμβαση...

Το δεύτερο κεφάλαιο της πρότασης αυτής αφορά τις μετά τον πόλεμο διευθετήσεις. Τα όσα είπε ο Κ. Σημίτης σκιαγραφούν το νέο καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια. Μίλησε για ένα "συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης των Βαλκανίων" στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ, παρόλο που δεν το κατονόμασε. Αξονες αυτού του σχεδίου είναι: Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ο εκδημοκρατισμός της, η εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, η προστασία των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων, η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού επίλυσης συγκρούσεων.

Οι προτάσεις αυτές που ανέπτυξε ο Κ. Σημίτης είναι το πλαίσιο για την επιβολή στα Βαλκάνια μιας δικτατορίας της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού."Αυτό το οποίο θα ξεκινήσουμε τώρα, είπε, όσον αφορά την τρέχουσα κρίση, θα πρέπει μετά να γίνει ένα μονιμότερο καθεστώς.Η ήδη υπάρχουσα διαπεριφερειακή συνεργασία πρέπει να συντονιστεί, να είναι μόνιμη και ιδίως να αφορά, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης και σταθερότητας".

Αναφορικά με την "ανθρωπιστική βοήθεια" ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε και στον τομέα αυτό να αναπαράγει τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο Μαυροβούνιο, στα πλαίσια των μεθοδεύσεων για πλήρη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και ανακοίνωσε τη διοργάνωση στην Αθήνα διάσκεψης για την ανθρωπιστική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ