"
Kρείττον σιγάν", έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας όταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, η σιωπή ήταν προτιμότερη από τα λόγια. Αυτό το αγνοεί, καθώς φαίνεται, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος (ή μήπως εκπροσωπεί άλλες κυβερνήσεις;) και μιλάει, όταν πρέπει να κρατά τουλάχιστον το στόμα του κλειστό. Ακούσαμε τις δηλώσεις του περί "αποκρουστικού αποτελέσματος του πολέμου", σχετικά με τη μαζική εξόντωση 70 και πάνω Κοσσοβάρων προσφύγων από τα αεροπορικά πυρά του ΝΑΤΟ και, ταυτόχρονα, τα περί "νόμιμων βομβαρδισμών" και αναρωτηθήκαμε, αν περάσαμε την πόρτα του φρενοκομείου.
Γιατί, πώς είναι δυνατό να χαρακτηρίζει κανείς "νόμιμη" μια πράξη, της οποίας το αποτέλεσμα είναι "αποκρουστικό", δηλαδή απάνθρωπο, εγκληματικό; Η νομιμότητα κάθε πράξης δεν κρίνεται από το αποτέλεσμά της; Και όταν το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος, δε θεωρείται η πράξη αυτή από το νόμο άδικη (παράνομη, δηλαδή) και τιμωρείται; Αν σκοτώσει κάποιος έναν άλλο συνάνθρωπό του (πόσο μάλλον 70) δε διαπράττει έγκλημα και γι' αυτό δε φυλακίζεται;
O άδικος (παράνομος) χαρακτήρας της πράξης αίρεται και αυτή μένει ατιμώρητη αν: 1) Εγινε σε εκτέλεση προσταγής αρμόδιας αρχής και ο νόμος δεν επιτρέπει στον αποδέκτη της εντολής να εξετάσει αν είναι νόμιμη ή όχι. 2) Τελείται σε περίπτωση άμυνας. 3) Εγινε καθ' υπέρβαση των ορίων της άμυνας, εξαιτίας φόβου ή ταραχής που προκάλεσε η επίθεση. 4) Εγινε για να αποτραπεί αναπότρεπτος με άλλα μέσα κίνδυνος, που απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία κάποιου χωρίς δική του υπαιτιότητα και η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά κατώτερη από τη βλάβη που απειλήθηκε. 5) Επιχειρήθηκε με τη συναίνεση του παθόντος και δεν προσκρούει στα χρηστά ήθη (αφορά το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης). 6) Αναφέρεται σε δυσμενείς κρίσεις για επιστημονικές, καλλιτεχνικές ή επαγγελματικές εργασίες, δυσμενείς εκφράσεις που περιέχονται σε έγγραφο δημόσιας αρχής για αντικείμενα που ανάγονται στον κύκλο της υπηρεσίας της. 7) Απέβλεπε στην εκπλήρωση καθήκοντος του υπαιτίου ή στη διαφύλαξη έννομου ή για άλλο λόγο δικαιολογημένου ουσιώδους συμφέροντος δημόσιου ή του ίδιου ή κάποιου άλλου, το οποίο δεν μπορούσε να διαφυλαχτεί διαφορετικά (αναφέρεται στην παραβίαση της επαγγελματικής εχεμύθειας). Και 8) Εγινε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης. Σε καμιά άλλη περίπτωση η άδικη πράξη δεν παύει να είναι άδικη και, επομένως, παράνομη και τιμωρητέα.
Eκτός και αν από τη μέρα έναρξης των εγκληματικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και των μαζικών δολοφονιών αμάχων στη Σερβία πετάχτηκε στη φωτιά το Δίκαιο που ίσχυε μέχρι τώρα στην Ελλάδα και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη το δίκαιο του ισχυρότερου, δηλαδή, ο νόμος της ζούγκλας.
Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ