Σάββατο 3 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ

Σήμερα το αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο στη Λευκωσία

  • Οργανώνεται από την κυπριακή Βουλή με ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων
  • Διαφώνησε ο Πρόεδρος Κληρίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαφώνησε με την ομόφωνη απόφαση των κομμάτων της κυπριακής Βουλής για τη διοργάνωση παγκομματικού συλλαλητηρίου αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, κατά των βάρβαρων ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε τη διαφωνία του για το γεγονός ότι το συλλαλητήριο, που θα γίνει στη Λευκωσία σήμερα Σάββατο 11 π.μ., διοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και όχι από τα κόμματα. Κατά την άποψή του υπάρχει - όπως υποστήριξε - μια διαφορά ανάμεσα στο σημερινό συλλαλητήριο και στα συλλαλητήρια ή εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις άλλες χώρες. Στη διαφορά αυτή, είπε, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία γιατί στις άλλες χώρες τα συλλαλητήρια γίνονται απευθείας από το λαό και όχι με βάση κρατικές ή κοινοβουλευτικές αποφάσεις.

Πολιτικοί κύκλοι αποδίδουν την αντίθεση αυτή του Προέδρου Κληρίδη στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν προβεί σε διαβήματα προς την κυπριακή κυβέρνηση, γιατί θεωρούν το συλλαλητήριο σαν εχθρική ενέργεια. Ιδιαίτερα φαίνεται να ανησυχεί τον Πρόεδρο Κληρίδη και το γεγονός ότι κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος από χτες το πρωί ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης κάνει από προχτές το βράδυ με το σκάφος του κρουαζιέρα στο Λίβανο και τη Συρία. Στην Κύπρο θα επιστρέψει τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το θέμα του συλλαλητηρίου συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση διαβλέπει κάποια δυσφορία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τη στάση της Κύπρου στην κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Η ανησυχία της κυβέρνησης, πρόσθεσε, εστιάζεται σ' αυτό το σημείο.

Σε ερώτηση αν έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες για το θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: "Επιλέγω ό,τι έχω να πω και το επιλέγω με πολλή προσοχή. Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός".

Στο μεταξύ, τα κόμματα με ανακοινώσεις τους καλούν το λαό να κατακλύσει την Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα γίνει το συλλαλητήριο, και να καταδικάσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Στην εξέδρα του συλλαλητηρίου ενδέχεται να βρίσκεται και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος επέστρεψε αργά προχτές από το Λονδίνο, όπου - όπως είναι γνωστό - υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στις 19 Μάρτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας είπε ότι η πρώτη προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της υγείας του. Για τη μεταμόσχευση νεφρού δήλωσε ότι θα γίνει μετά την αποθεραπεία του που θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες κι αυτό θα συναποφασιστεί με τους γιατρούς.

Σχολιάζοντας τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία είπε ότι "όλα αυτά συμβαίνουν ένεκα της απώλειας της Σοβιετικής Ενωσης. Εχει χαθεί, είπε, το ισοζύγιο. Οι Αμερικανοί έμειναν μόνοι τους και δυστυχώς ακολουθούν μια τυχοδιωκτική πολιτική ανά το παγκόσμιο, κόβουν και ράβουν και προσπαθούν να καθορίσουν τις τύχες των λαών. Βεβαίως, τόνισε, αυτό θα γίνει μπούμερανγκ για τους Αμερικανούς".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ