Σάββατο 3 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποθρασύνεται ο ανθύπατος Μπερνς

Εντονα ενοχλημένος από τις μαζικές και αδιάκοπες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, επιστρατεύει κάθε εφεδρεία, για να χειραγωγήσει το διάχυτο αντιαμερικανισμό

Απεγνωσμένες και θρασύδειλες απόπειρες καταβάλλει ο ανθύπατος Ν. Μπερνς, προκειμένου να μετριάσει και να καταλαγιάσει το κλίμα αντιαμερικανισμού που έχει φουντώσει, εξαιτίας των βάρβαρων ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο θρασύτατος τοποτηρητής των αμερικανικών συμφερόντων, που η δουλική στάση της κυβέρνησης Σημίτη τού έχει επιτρέψει να συμπεριφέρεται σαν υπερπρωθυπουργός, αισθάνεται να βρίσκεται σε "πολεμικό κλοιό" από τις "απροσδόκητες", σε ένταση και έκταση, λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι μαζικότατες διαδηλώσεις μπροστά στην πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κάθε "άντρο του ΝΑΤΟ και του πολέμου), όπως οι βάσεις στον Αραξο, στη Σούδα, στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Τύρναβο, στο Ακτιο κ.ά., έχουν ενοχλήσει βαθύτατα τον Αμερικανό πρεσβευτή και τα αφεντικά του στην Ουάσιγκτον, τα οποία έχουν ήδη διαμηνύσει ότι "ενοχλούνται" από τη στάση που κρατούν ορισμένοι παράγοντες της δημόσιας ζωής και κυρίως από τις "αντιδράσεις" του ΚΚΕ. Προκειμένου να κάμψουν το διάχυτο στην ελληνική κοινωνία αντιΝΑΤΟικό και αντιαμερικανικό πνεύμα έχουν επιστρατεύσει κάθε εφεδρεία που διαθέτουν τόσο στα δύο μεγάλα κόμματα όσο και στα ΜΜΕ και στους επιχειρηματικούς κύκλους, για να περάσει στην αντεπίθεση. Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί, και σε ένα βαθμό το έχει καταφέρει, η άποψη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία να είναι κυρίαρχη στα μέσα ενημέρωσης, ενώ, ταυτόχρονα, να αποσιωπάται η άποψη του Βελιγραδίου. Επίσης, αξιώνει να υπερτονίζονται οι "αγριότητες" των Σέρβων και οι "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις κατά των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και να επιρρίπτεται αποκλειστικά στους Σέρβους η ευθύνη για τους πρόσφυγες.

"Εγγυητής των ελληνικών συμφερόντων!

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Μπερνς ξεκίνησε δημόσιες εμφανίσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού του τρομοκρατικούκαι γκανγκστερικού προσώπου των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε χτες σε δηλώσεις προς το "Βήμα", με τις οποίες αφ' ενός επιχειρεί να "ερμηνεύσει" ανώδυνα τις γνωστές δηλώσεις Κλίντον που διασύνδεσε ευθέως τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και από την άλλη και κυρίως να δείξει ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος σύμμαχος, που εγγυάται τα "εθνικά" συμφέροντα της χώρας μας! Ισχυρίζεται ξεδιάντροπα, λοιπόν, ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το απαραβίαστο των συνόρων της" (!). Προφανώς εννοεί ότι τα υποστηρίζουν όπως στην Κύπρο, όπως στα Ιμια, όπως στις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, όπως με την υποδαύλιση του μειονοτικού στη Θράκη...

Δεύτερον, στην προσπάθειά του να άρει τις "παρερμηνείες" και τις ανησυχίες γύρω από τις δηλώσεις Κλίντον καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να τις επιβεβαιώσει και ενισχύσει. Δηλώνει συγκεκριμένα ότι "οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να δημιουργήσει μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό που πραγματικά είπε ο Πρόεδρος Κλίντον είναι ότι οι δύο χώρες μπορεί να επηρεαστούν ξεχωριστά, αλλά και οι δύο αρνητικά από τη σύγκρουση".

Ο ανθύπατος Μπερνς έχει περιέλθει σε τόσο δύσκολη θέση, ώστε ζήτησε ενισχύσεις από την Ουάσιγκτον. Ετσι την Κυριακή καταφτάνει εσπευσμένα στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στ. Τάλμποτ, ο οποίος, μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Γ. Παπανδρέου και, πιθανότατα με τον Κ. Σημίτη, θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως εγγυητής των συμφερόντων και της Ελλάδας!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργή λαού για το ΝΑΤΟικό στρατηγείο(2000-02-18 00:00:00.0)
"Συμβολική" επίδειξη ραγιαδισμού(1999-07-07 00:00:00.0)
Ο βρώμικος πόλεμος του Ν. Μπερνς(1999-04-14 00:00:00.0)
ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ενάντια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς δολοφόνους(1999-03-27 00:00:00.0)
"Πρόσκοπος" ο Νίκολας Μπερνς(1999-03-10 00:00:00.0)
Ολοφάνερες απαντήσεις(1998-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ