Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Μαχητικό "όχι" στον αντεργατικό νόμο

"Θα καταργήσουμε στην πράξη τον αντεργατικό νόμο". Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες εργαζόμενοι του Βόλου με τη μαζική και μαχητική τους συγκέντρωση - παρά την καταρρακτώδη βροχή - μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια 4ωρης πανεργατικής παμβολιώτικης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν με 100% συμμετοχή οι 270 εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία ΒΙΣ.

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην κινητοποίηση. Για παράδειγμα στην "Κόκα Κόλα" η συμμετοχή ήταν 100%, στη ΜΕΤΚΑ 80%, στη "Λεβεντέρης" 100%, στη ΒΕΚ 100%, στη ΒΙΟΣΩΛ 80%, στην Εμπορική Τράπεζα 70% κλπ.

Η διεύθυνση της ΒΙΣ έχει ανακοινώσει την απόφασή της να εφαρμόσει το άρθρο 2 του Ν.2639/98 για εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή μερική απασχόληση, ενώ για να εκβιάσει την αποδοχή των εργαζομένων προχώρησε σε 4 απολύσεις. Επίσης και σε άλλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ανάλογα σενάρια.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Α. Τυλιγάδας πρόεδρος του ΕΚΒ ο οποίος απέφυγε να ταχθεί συνολικά κατά του νόμου, περιορίζοντας την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη διάταξη για την εκ περιτροπής εργασία. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Γ. Κίτσος μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ, όπως και ο Δ. Παπανίκος πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου ΒΙΣ.

Την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης καταδίκασε ο Κ. Παπαδόπουλος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ. Επισήμανε ότι ο νόμος 2639/98 έρχεται να σαρώσει 8ωρο, πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, ώστε να τον καταργήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ