Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Με μας δε θα ξεμπερδέψετε εύκολα"

Μαζικό "παρών" στη χτεσινή συγκέντρωση. Οργή και αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και τα σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Με το σύνθημα "κάτσε καλά Νεκτάριε", απάντησαν οι απόμαχοι στις συνεχείς προκλήσεις του νέου διοικητή του ΙΚΑ

Ηχηρό και σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν χτες από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι συνταξιούχοι, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ,ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τους αγώνες τους όσο θα συνεχίζεται η αντισυνταξιουχική - αντιασφαλιστική πολιτική. Μια πολιτική, που εκφράστηκε για μια ακόμα φορά την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος χρειάστηκε δύο μήνες για να... μελετήσει και να απορρίψει τελικά όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (Σταδίου, Εδουάρδου Λω, Πανεπιστημίου) για να καταλήξουν στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου συναντήθηκαν με το νέο διοικητή του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριο.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι στην Αγίου Κωνσταντίνου "χάλαγαν τον κόσμο" με τα συνθήματα "Κάτσε καλά Νεκτάριε" και"Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε χτίσει, κανένας Νεκτάριος δε θα τα γκρεμίσει".

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ επανέλαβε τα περί ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, μέσα από τη μετατροπή τους σε ΑΕ, αφού - όπως ισχυρίστηκε - έτσι θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους. Ο ίδιος σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει αντιδράσεις, δήλωσε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης δεν τίθεται σε αμφισβήτηση και ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να έχουν λόγο ανησυχίας, αφού οι παροχές τους είναι διασφαλισμένες... Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι θα υπάρξει πρόβλημα μετά το 2010 και να προτρέψει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα αντιμετώπισής του, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα παρέπεμψε στο "διάλογο" για το μεγάλο πακέτο του ασφαλιστικού, που - όπως δήλωσε - θα αρχίσει μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, δήλωσε πως οι συνταξιούχοι ανησυχούν για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, ενώ σημείωσε πως απάντηση σ' αυτή την πολιτική μπορεί να δώσει και θα δώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο πάλης.

Ο Αγγ. Αναστασίου γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ δήλωσε: "Ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης βρίσκεται σε κίνδυνο. Προειδοποιήσαμε το διοικητή ότι το ΙΚΑ δεν είναι δικό του, είναι των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κατά συνέπεια θα προασπίσουμε τα συμφέροντά του και θα αντιπαλέψουμε όποιον τολμήσει να αγγίξει τον κοινωνικό του χαρακτήρα".

Η συγκέντρωση

Αγνοώντας το κρύο και το ψιλόβροχο, από νωρίς το πρωί οι συνταξιούχοι άρχισαν να καταφτάνουν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Για πολλοστή φορά ύψωσαν τις γροθιές τους και οργισμένοι από την κυβερνητική "γενναιοδωρία" για διορθωτικό 1,4% και αύξηση - κοροϊδία 2,5% για το '99, βροντοφώναξαν: "Ανθρώπινες συντάξεις, φάρμακα φτηνά, ζητούν τα γηρατειά".Απαίτησαν επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), φωνάζοντας "Δεν είμαστε ζητιάνοι, δε θέλουμε ΕΚΑΣ, απαιτούμε 20 γιατί μας τα χρωστάν",ενώ προειδοποίησαν την κυβέρνηση... "Μαθημένοι είμαστε απ' τις ανηφοριές, θα μας το πληρώσετε, έρχονται εκλογές".Επίσης ξανά και ξανά βροντοφώναξαν: "Για την ΟΝΕ δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή, τα δικαιώματά μας δε βγαίνουν στο σφυρί" και "Τίποτα δεν άφησαν, όλα τα πουλάν, πούλησαν ακόμα και τον Οτσαλάν".

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Χ. Τριάντης κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό των συνταξιούχων, αλλά και για το ότι έχει αναγάγει σε εθνικό στόχο την ΟΝΕ που οδηγεί στην εξαθλίωση το λαό.

Ο Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη της πως με τα γηρατειά δε θα ξεμπερδέψει εύκολα και συνεχίζοντας τόνισε: "Τα προβλήματα οφείλονται στην πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, σ' αυτή την πολιτική θα απαντήσουμε και στις εκλογές που έρχονται και με τους αγώνες που θα ακολουθήσουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ