Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέο ομοσπονδιακό κράτος;

ΡΩΜΗ.-

Νέο ομοσπονδιακό μοντέλο για τη χώρα: Καινοτομία ή αναγκαστική αμυντική θεσμική κίνηση λίγο πριν τη σύνθλιψη; Οποια και αν θέλουν να είναι η απάντηση, το νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε το ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο για ένα ομοσπονδιακό κράτος θα προκαλέσει και πάλι τεράστια κύματα αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

Η πρόταση ομοσπονδιακής μεταρρύθμισης, που προτείνει η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, εισάγει μία νέα φεντεραλιστική θεώρηση και αναθεώρηση επί της ουσίας του "κεντρικού" ιταλικού κράτους. Με 22 άρθρα η μεταρρύθμιση διαχωρίζει καθοριστικά τις κρατικές από τις περιφερειακές αρμοδιότητες με τρεις καινοτομίες: με την απευθείας εκλογή του προέδρου των Περιφερειών, με την εισαγωγή του κριτηρίου δικαίου καταμερισμού της πολιτικής εξουσίας στα τα δύο φύλα και με δικαστικές και νομοθετικές αυτονομίες. Συνεπώς, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Μεταρρυθμίσεων, Τζουλιάνο Αμάτο,το ιταλικό κράτος θα διατηρήσει μόνο εξουσίες που είναι γενικές και θα ορίζονται ρητά από το Σύνταγμα, ενώ οι κρατικές αρμοδιότητες θα αφορούν μόνο το νόμισμα, την άμυνα, τη δημόσια τάξη, την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια εκπαίδευση - μόνο ως προς το γενικό προσανατολισμό και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού κλάδου -, την υγεία - γενικό προσανατολισμό και στάνταρντ - και μερική φορολογική πολιτική.

Οσο για τις τοπικές αυτονομίες, αυτές πλέον θα εφαρμόζονται μόνο σε επίπεδο Περιφερειών και δήμων, όπου καθορίζεται ότι οι Περιφέρειες θα έχουν νομοθετικές εξουσίες σ' όλα τα θέματα, εκτός κρατικής αρμοδιότητας, ενώ οι διοικητικές λειτουργίες θα αποφασίζονται από τους δήμους. Ειδικότερα, οι Περιφέρειες θα έχουν περισσότερη αυτονομία στο καταστατικό τους, θα μπορούν ν' αποφασίζουν για το κυβερνητικό τους σχήμα και να εκλέγουν απευθείας τον πρόεδρό τους, ο οποίος θα έχει αρμοδιότητες διορισμού και ανάκλησης των μελών ενός νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, θα μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες. Οσον αφορά τους δήμους, θα μπορούν να διαχειριστούν ένα μέρος της φορολογίας, αλλά και θέματα της Δικαιοσύνης, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, που θ' αποτελείται από ειρηνοδίκες και δικηγόρους και θα έχει την επιστασία των ειρηνοδικείων.

Ολες αυτές οι τροποποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις είναι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που για να υλοποιηθούν θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης του Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται ότι θα δοθούν πολλές μάχες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ