Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου!"

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου!", τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

"Μόνο πολιτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους εκπροσώπους των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Οι απειλές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με το μονόπλευρο χαρακτήρα τους προς το Βελιγράδι, συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των πιο εξτρεμιστικών στοιχείων και δυσκολεύουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Ανησυχούν ορισμένοι από την παρουσία σερβικών δυνάμεων στο έδαφος της Σερβίας, αλλά δε βλέπουν τις τεράστιες δυνάμεις που συγκεντρώνει το ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ελλάδα".

"Η συγκέντρωση της προσοχής στην αποδοχή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη Νέα Γιουγκοσλαβία, αποδεικνύει τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, που προκρίνει τη στρατιωτική παρουσία για δικούς του γεωπολιτικούς στόχους, στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων", υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς.

"Η λύση που πάει να δοθεί με ανοιχτό το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου απειλεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή των Βαλκανίων και να εμπλέξει όλες τις χώρες της περιοχής σε περιπέτειες".

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε "το μέγεθος της υποκρισίας της Δύσης απέναντι στα προβλήματα των μειονοτήτων", υπογραμμίζοντας πως "υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου (που ασφαλώς χρειάζεται να αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους), αλλά αγνοούμε προκλητικά τη γενοκτονία σε βάρος του κουρδικού λαού και τα εκατομμύρια των προσφύγων και των θυμάτων που προκαλεί η πολιτική του τουρκικού καθεστώτος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ