Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Με οικονομικά ανταλλάγματα πιέζει ο Χόλμπρουκ
  • Τη μερική άρση των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας πρόσφερε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ, στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς
  • Διχασμένα παραμένουν τα στελέχη των ανταρτών, θέτοντας εν αμφιβόλω την υπογραφή τελικής συμφωνίας
  • Αυξάνονται οι μάχες στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Η υπόσχεση Χόλμπρουκ για μερική άρση των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας δε φαίνεται αρκετά πειστική.

Η πρώτη φάση των συνομιλιών Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς κράτησε περίπου 3,5 ώρες, με προοπτική να ξαναρχίσουν αργότερα χτες βράδυ και να συνεχιστούν και σήμερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χόλμπρουκ πρόσφερε μερική άρση των αυστηρών οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Βελιγράδι με όρο την υπογραφή της συμφωνίας. Δεν αναφέρθηκε κανένα στοιχείο μετατροπής του όρου της συμφωνίας που προβλέπει την αποστολή 28.000 ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως, ώρες αργότερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ζητούσε από το Κογκρέσο να μην αρχίσει η προγραμματισμένη για τη βδομάδα αυτή συζήτηση για το θέμα της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, με επιχείρημα ότι είναι "σε κρίσιμο σημείο" οι διαπραγματεύσεις.Σε συνάντησή της με υποεπιτροπή της "Βουλής των Αντιπροσώπων" η Ολμπράιτ είπε με νόημα: "Εάν διεξαχθεί ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της είναι κατά της αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων, αυτό θα στείλει ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ"!

Παράλληλα, η διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου στο Κόσσοβο δε φαίνεται να αποδίδει και στο στρατόπεδο των αυτονομιστών ανταρτών του "KLA", το οποίο εξακολουθεί να έχει διχασμένες απόψεις. Ο Πλορά Σεζντιού, εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού" στο Λονδίνο δήλωσε χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο "BBC World" ότι "δε θα υπάρξει υπογραφή συμφωνίας όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στο Κόσσοβο και οι επιθέσεις στα χωριά". Ο εκπρόσωπος του "KLA" στην Πρίστινα, Τζάκουπ Κρασνίσκι, έλεγε ότι οι ελπίδες υπογραφής της συμφωνίας από τους αντάρτες είναι "50 - 50"! Μιλώντας στην εφημερίδα "ΚΟΣΟΒΑ ΣΟΤ", ο Κρασνίσκι είπε ότι οι συνομιλίες του περασμένου μήνα στο Ραμπουγέ είχαν "ελάχιστο αποτέλεσμα". Αντίθετα, ο Φεχμί Αγκάνι (στέλεχος των ανταρτών), επέμεινε σε δηλώσεις του πως, όταν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες την ερχόμενη Δευτέρα στη Γαλλία θα πρέπει να υπογραφεί κάποια συμφωνία, θεωρώντας "απαράδεκτο το αίτημα των Σέρβων να κινηθεί η διαδικασία απ' την αρχή".

Την ίδια ώρα, ο "χορός" των συγκρούσεων στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ καλά κρατεί... Επίκεντρα μαχών - και ως επί το πλείστον βομβαρδισμών από το γιουγκοσλαβικό στρατό - φαίνεται να είναι τουλάχιστον τέσσερα χωριά όπως το Ιβατζα, η Κοτλίρα, το βόρειο Ποντούγεβο. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", γιουγκοσλαβικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων να ανέρχεται σε περίπου 4.000. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες" Κρις Γιανόφσκι στη Γενεύη, η κατάσταση στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ "επιδεινώνεται παρά βελτιώνεται ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών στη Γαλλία"...

Το Μαυροβούνιο βάλλει πάλι κατά Σερβίας

"Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο, δε θα συμβάλλουν παρά στην ενίσχυση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", υποστήριξε χτες ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο Κοσσυφοπέδιο θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα το θάνατο αθώων και θα ενισχύσουν την παραμονή του Μιλόσεβιτς στην προεδρία θεωρώντας ότι "θα κάνει ό,τι του ζητήσει η διεθνής κοινότητα με αντικειμενικό στόχο τη διατήρησή του στην εξουσία". Ο ίδιος κατηγόρησε τον Μιλόσεβιτς ότι διέταξε τη συγκέντρωση γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, χωρίς την έγκριση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμυνας (CSD).

Τέλος ο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να προσφέρει"τις καλές του υπηρεσίες", δηλαδή μια επιμελητειακή βοήθεια σε μια διεθνή δύναμη εφόσον υπογραφεί συμφωνία στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ