Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Απαλλοτριώστε και χαρίστε!

Ξεχωριστό κεφάλαιο που υποδεικνύει τον τρόπο δέσμευσης της γης για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων αφιέρωσαν οι εμπειρογνώμονες του ΕΜΠ στην έκθεσή τους. Δημοσιεύουμε ακριβώς το κείμενο που δε χρειάζεται κανένα επιπλέον σχόλιο...

Λένε λοιπόν οι εμπειρογνώμονες:

"Σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα προωθηθούν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της διερεύνησης του καθεστώτος υπό το οποίο τελούν εν προκειμένω οι δημόσιες εκτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στις επιλεγείσες περιοχές για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων.

Θα πρέπει να ολοκληρωθεί για όλα τα έργα η αναλυτική καταγραφή των φορέων, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται σήμερα οι δημόσιες εκτάσεις και να ελεγχθεί η νομιμότητα της κυριότητας ή χρήσης τους. Περαιτέρω θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα που δύνανται να ανακύψουν από παράνομες παραχωρήσεις ή καταλήψεις, ώστε να εκδοθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής ή οι απαιτούμενες ανακλήσεις υφισταμένων παραχωρήσεων.

Σε τελικό στάδιο θα λάβει χώρα η διαδοχική παραχώρηση των δημοσίων εκτάσεων χωρίς δεσμεύσεις στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004 ΑΕ" ή στη θυγατρική της, για την κατασκευή των έργων. Εν τω μεταξύ, και ιδιαίτερα για την περίπτωση εκείνη των έργων που θα κατασκευαστούν με αυτοχρηματοδότηση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η νομική διερεύνηση και τεκμηρίωση της δυνατότητας παραχώρησης των δημοσίων εκτάσεων σε ιδιωτικό φορέα για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

Ως προς τις ιδιωτικές εκτάσεις αυτές πρόκειται να περιέλθουν στην κυριότητα της Οργανωτικής Επιτροπής διά "αναγκαστικής απαλλοτρίωσης". Θα ακολουθηθεί η διαδικασία της κατεπείγουσας απαλλοτρίωσης προκειμένου να συντμηθεί η προθεσμία της ισχύουσας διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στο ήμισυ. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση θα κηρυχτεί με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του συναρμόδιου υπουργού. Πριν την αναγκαστική απαλλοτρίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ