Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τις μορφές πάλης

- Πολύς λόγος έγινε για τις μορφές αγώνα που χρησιμοποιείτε. Καταλήψεις - καταστροφές, μπλόκα - ταλαιπωρία του κόσμου κλπ. Πώς αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα οι μαθητές;

Κλεοπάτρα: Ούτως ή άλλως οι μαθητές δεν έχουν πολλές μορφές αγώνα. Ενας προβληματισμός σίγουρα υπήρχε, όμως ο αγώνας οδηγεί στις μορφές και αυτές τις αποφασίζαμε συλλογικά και γι' αυτό ήταν πρωτοφανής η έκταση των καταλήψεων, των μπλόκων, των διαδηλώσεων. Αντιτάξαμε τη φαντασία απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία. Οσοι μας κατηγορούσαν για τις μορφές, στην πραγματικότητα ήθελαν να σταματήσουμε τον αγώνα. Αλλωστε, το ίδιο κάνουν με όλους όσοι αγωνίζονται.

Δώρα: Δε θα απολογηθούμε για τις μορφές πάλης που ακολουθήσαμε. Αυτές οι μορφές βγήκαν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, από δημοκρατικές και μαζικότατες διαδικασίες, με φαντασία. Τα μπλόκα στους δρόμους ήταν μια ακόμα ένδειξη της φαντασίας των μαθητών. Ηταν πολύ μαζικά όλα. Οι καταλήψεις μας ήταν κι αυτές μαζικές, συντονισμένες, οι ζημιές που έγιναν ήταν ελάχιστες.

Λεωνίδας: Αν έγιναν κάποιες ζημιές, έγιναν από εξωσχολικούς, από βαλτούς. Οσο για τα μπλόκα που λέγονταν ότι οι μαθητές ήταν λίγοι, στις περισσότερες των περιπτώσεων έτσι ήθελα να το παρουσιάσουν. Οι κάμερες έψαχνα να βρουν όσους μας κατηγορούσαν, άσχετα αν οι περισσότεροι οδηγοί μας συμπαραστέκονταν, μας έλεγαν "μπράβο παιδιά", "είμαστε μαζί σας". Βέβαια, όποιος έχει μια κάμερα στα χέρια του νομίζει πως έχει εξουσία και καθορίζει τα γεγονότα...

Γαβρίλος: Ολη αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα μας και να μας φέρει σε ρήξη με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας είναι γνωστή. Είναι χρησιμοποιημένη και στο παρελθόν, την είδαμε και σε παλιότερες εποχές που ήταν γεμάτα τα ξερονήσια και τα Μακρονήσια, την είδαμε το '91 με τη δολοφονία του Τεμπονέρα, την είδαμε και φέτος με δικαστικούς διωγμούς συμμαθητών μας, με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, μέχρι και κούρεμα συμμαθητή μας είχαμε από τα μέσα καταστολής.

Από κει και πέρα, αυτό που φάνηκε από κινητοποιήσεις και από αποφάσεις που παίρνανε εργατικά σωματεία - μέχρι και η ΓΣΕΕ έβγαλε ανακοίνωση που μας στηρίζει - θα έλεγε κανείς ότι όχι μόνο δεν πέρασε ο κοινωνικός αυτοματισμός που ήθελε να προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά ίσα ίσα όλο και πιο μεγάλο κομμάτι του λαού μάς συμπαραστάθηκε έμπρακτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ