Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλώνει τους τόνους για Ν. Λίβανο ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Χαμηλώνει τους τόνους σχετικά με τη νέα κλιμάκωση της έντασης στο Νότιο Λίβανο η ισραηλινή κυβέρνηση, δύο μέρες μετά τη δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατηγού, τριών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και ενός δημοσιογράφου σε ενέδρα της "Χεζμπολλάχ". Αν και ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις περιπολίες του στο λιβανέζικο ουρανό, και οι κάτοικοι του Νοτίου Λιβάνου, αλλά και του Βορείου Ισραήλ παραμένουν κλεισμένοι στα καταφύγια, τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο κυριότερος αντίπαλός του στις εκλογές του Μάη, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ υποσχέθηκαν, εμμέσως, αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον Νότιο Λίβανο, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Λακωνικός και συντηρητικός στις δηλώσεις του σχετικά με την κατάσταση στο Νότιο Λίβανο εμφανίστηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι "το Ισραήλ θα εξετάσει πότε θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις του κατά των θέσεων της Χεζμπολλάχ". Αν και ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν καταφθάσει στη "ζώνη ασφαλείας" του Νοτίου Λιβάνου, το ενδεχόμενο μιας ευρείας κλίμακας ισραηλινής επίθεσης εκτιμάται ως απίθανο, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση δύο μήνες πριν τις εκλογές, με δεδομένες τις πιέσεις για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού που ασκεί η ισραηλινή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με την τακτική της "αποκλιμάκωσης" διαφώνησαν, από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία, ο υπουργός Αμυνας Μοσέ Αρένς και ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Αβιγκντόρ Καχαλανί. Ο Αρένς πρότεινε να βομβαρδιστούν όλες οι βάσεις της "Χεζμπολλάχ" σε Συρία και Λίβανο, ενώ ο Καχαλανί πρότεινε άμεση επανέναρξη του διαλόγου με τη Συρία και σε περίπτωση αποτυχημένης έκβασης των συνομιλιών, πραγματοποίηση μονομερούς αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από το Λίβανο. Με την άποψη Καχαλανί έχει συνταχθεί, εδώ και καιρό, και ο υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σαρόν, ο οποίος ηγήθηκε της εισβολής στο Λίβανο το 1982, καθώς εκτιμά ότι η δυσαρέσκεια της ισραηλινής κοινής γνώμης έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το φρόνημα του ισραηλινού στρατού κατοχής.

Την ίδια στιγμή, οξύνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στο Ισραήλ σχετικά με την κατάσταση στο Νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, το 62% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ο Νετανιάχου δεν έχει καταφέρει να δώσει λύσεις στην "αιμορραγία" του Νοτίου Λιβάνου και ζητά την άμεση και ασφαλή απεμπλοκή του ισραηλινού στρατού. Εχοντας γνώση αυτής της αντίληψης, τόσο ο Εχούντ Μπάρακ όσο και ο Νετανιάχου, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους, υποσχέθηκαν, χτες, "επίλυση του ζητήματος του Νοτίου Λιβάνου μέσα σε ένα χρόνο από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης".

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός Τύπος φιλοξενούσε, χτες, εκτενή άρθρα για την ακριβή κατάσταση του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο, αλλά και για την κατακόρυφη πτώση της αποτελεσματικότητας και του ηθικού του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η "Χεζμπολλάχ" έχει καταφέρει να πετύχει ισχυρά πλήγματα κατά του ισραηλινού στρατού, τα τελευταία 2 χρόνια, με ενδεικτικότερο τη δολοφονία του στρατηγού Γκενστάιν την Κυριακή, επειδή έχει καταφέρει να διαβρώσει σε βάθος τις γραμμές της συνεργαζόμενης, με τον ισραηλινό στρατό, λιβανικής πολιτοφυλακής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ