Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Υπό τη σκιά των βομβαρδισμών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με το φόβο της επανάληψης των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της λιβανικής πρωτεύουσας, που δεν έχουν συνέλθει από την εφιαλτική νύχτα της Πέμπτης. Οι αντιδράσεις του αραβικού κόσμου συνεχίζονται, ενώ η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει στις απειλές της και ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με το Λίβανο αλλά και στην κατεχόμενη ζώνη.

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από την ολιγοήμερη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση "Σταφύλια της Οργής", που είχε στοιχίσει τη ζωή σε, περίπου, 100 αμάχους. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που διήρκεσαν όλη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ήταν οι χειρότερες των τελευταίων ετών και κόστισαν τη ζωή σε 10 αμάχους, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες. Μέχρι χτες, η λιβανική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει το κόστος των υλικών ζημιών σε εγκαταστάσεις υποδομής και τόνιζε ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Ο αραβικός κόσμος καταδίκασε απερίφραστα τις ισραηλινές επιδρομές και προειδοποίησε ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" σε ολόκληρη την περιοχή εισέρχεται σε επικίνδυνη περίοδο εξαιτίας της ισραηλινής επιθετικότητας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αρκέστηκαν σε ευχολόγια και κάλεσαν τόσο την ισραηλινή κυβέρνηση όσο και τη σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ" να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία". Ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση και στις δύο πλευρές να σεβαστούν τη, μεταξύ τους, εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με τον τερματισμό της επιχείρησης "Σταφύλια της Οργής", και να μη στοχεύουν πολιτικές εγκαταστάσεις και αμάχους.

Παρ' όλα αυτά, η απερχόμενη ισραηλινή κυβέρνηση εντείνει τις απειλές της και υπογραμμίζει ότι η παραμικρή επιθετική ενέργεια εκ μέρους της "Χεζμπολάχ" θα προκαλέσει νέο κύμα βομβαρδισμών και όπως τόνιζε απροκάλυπτα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Αβιγκντόρ Καχαλανί, ο ισραηλινός στρατός "είναι σε θέση να ισοπεδώσει το Λίβανο και θα το πράξει αν κριθεί αναγκαίο". Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ άφησε τους στενούς συνεργάτες του να καταδικάσουν τις επιδρομές, ενώ ο ίδιος προχώρησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αποφεύγοντας να εκτεθεί άμεσα με το να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τις επιλογές και τις αποφάσεις του προκατόχου του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις (2024-03-28 00:00:00.0)
Η Αντίσταση στο Λίβανο (2006-08-10 00:00:00.0)
Κλιμάκωση στο Ν. Λίβανο, εισβολή στη Ράφα (2004-01-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με βομβαρδισμούς και «Κατιούσα» (2000-05-06 00:00:00.0)
Με βόμβες και νεκρούς αποχωρεί ο Νετανιάχου (1999-06-26 00:00:00.0)
Συνεχίζουν το καταστρεπτικό έργο (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ