Ενας αγωνιστής δήμαρχος αναζητεί διεξόδους μέσα από την πρωτοβουλία των κατοίκων και τη μαζική συμμετοχή τους
Η λαϊκή συμμετοχή, στην πράξη και όχι στα λόγια, η πρωτοβουλία και η λύση μικρών ή και χρόνιων προβλημάτων στο Δήμο Αγίου Παύλου, είναι το όραμα του νέου δημάρχου. Του Μιχάλη Μοσχονά. Του μοναδικού αριστερού δημάρχου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που με την ψήφο εμπιστοσύνης των συνδημοτών του ξεκίνησε το έργο της υλοποίησης των προσδοκιών και οραμάτων όλων των κατοίκων της περιοχής.
Μιας περιοχής στερημένης από πολλά, λόγω της χωροταξικής της ιδιομορφίας και της εξαιρετικά πυκνής της δόμησης. Οι γραφικές γειτονιές της Ανω Πόλης, τα ρομαντικά σοκάκια της Ακρόπολης της Θεσσαλονίκης, είναι η μια όψη του νομίσματος στο Δήμο Αγίου Παύλου. Η άλλη είναι η έλλειψη χώρων άθλησης, κοινόχρηστων χώρων, ουσιαστικών δυνατοτήτων για μια περιοχή με 20 χιλιάδες κατοίκους, αλλά με μόνο 5.500 περίπου εγγεγραμμένους.
Ανθρωπος προερχόμενος από τον αθλητισμό ο νέος δήμαρχος, βλέπει το πρόβλημα, αλλά δεν υπόσχεται λόγια... Ελπίζει να βρει τις λύσεις και αναζητεί τρόπους που θα φέρουν τη βελτίωση αρχικά και την οριστική λύση στη συνέχεια.
Με το νέο δήμαρχο Αγίου Παύλου είχαμε μια εκτενή συζήτηση, αφετηρία και κύριος άξονας της οποίας ήταν οι αθλητικές ανάγκες της περιοχής. Η άποψή του ενδιαφέρουσα σε όλα τα επίπεδα.
Ενα γήπεδο για 11 ποδοσφαιρικές ομάδες "παίφτει" πολύ λίγο, και αυτόν το συνωστισμό το βιώνουν εκτός από τις ομάδες ποδοσφαίρου και άλλες κοινωνικές ομάδες στον Αγιο Παύλο.
"Η παθητική στάση των προηγούμενων δημοτικών αρχών δημιούργησε έναν εγκλωβισμό στο θέμα των εγκαταστάσεων. Αρκεστήκαμε σ' ένα γήπεδο για την προπόνηση, συμμετοχή και γενικά φιλοξενία ένδεκα ποδοσφαιρικών ομάδων. Αλλα γήπεδα δεν υπάρχουν. Αυτό μας αναγκάζει να στραφούμε και σ' άλλα αθλήματα, εγκαταστάσεις για τα οποία δεν υπάρχουν. Δυστυχώς έχουμε βρει ένα "νεκρό" τοπίο και τώρα πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για την αξιοποίηση κάθε χώρου, αλλά και για την αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών, που λόγω της έλλειψης χώρων άθλησης έχουν αποστασιοποιηθεί, όπως είναι εύλογο, από τον αθλητισμό. Για τις εγκαταστάσεις έχω να πω, με βάση το ότι είμαστε όμορος δήμος με το δάσος, μπορούν να αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησης αυτής της γειτνίασης, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο και σε διάφορες μορφές άθλησης. Εξετάζουμε προτάσεις από σωματεία και φορείς, που να μπορούν να δώσουν ιδέες για την αξιοποίηση των χώρων του δάσους, με τουρνουά που μπορούν να διοργανωθούν, ημερίδες αθλητισμού και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις. Εχουμε ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη κλειστού γηπέδου, και νομίζω πως είμαστε ίσως από τους μοναδικούς δήμους στη χώρα που δεν έχουμε ένα τέτοιο γήπεδο. Πιστεύω πως μέσα στο 1999 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιοποίηση κάποιου χώρου που μετατρέπεται σε κλειστό και θα μπορεί να στεγάσει τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των αθλητικών συλλόγων της περιοχής".
Στο κεφάλαιο της αναζήτησης και αξιοποίησης χώρων άθλησης ο δήμαρχος Μ. Μοσχονάς, προσδιορίζει πως οι χώροι κάποιων παλιών υδραγωγείων της περιοχής και κάποιων ανεκμετάλλευτων χώρων στην περιοχή Ευαγγελίστριας, όπου και το παλιό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, είναι δυνατόν να δώσουν λύση στην ουσιαστική αυτή έλλειψη γυμναστηρίων. Μέσα στα πρώτα σχέδια της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου είναι η κατασκευή γηπέδου τένις, προπονητηρίου για πάλη και πυγμαχία, αλλά και άλλων που είναι δυνατόν να λύσουν σταδιακά αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο μαστίζει την περιοχή και περιθωριοποιεί από τον αθλητισμό τους κατοίκους της.
Για τον Μ. Μοσχονά το θέμα του αθλητισμού είναι καίριο και ουσιαστικό. Χρειάζεται όμως άμεση παρέμβαση και δυναμική συμμετοχή των κατοίκων. Η λύση συγχώνευσης των ποδοσφαιρικών ομάδων της περιοχής (Κεραυνού, Θριάμβου και Αιόλου - όλες ερασιτεχνικές στη δύναμη της τοπικής ΕΠΣΜ), είναι μια πρόταση του νέου δημάρχου και αναμένεται να πάρει το δρόμο της διαπραγμάτευσης και συζήτησης από τους εκπροσώπους των ομάδων αυτών.
"Πιστεύω πως μια συγχώνευση θα ευνοήσει τις προσδοκίες των κατοίκων της περιοχής που θέλουν να δουν κάτι καλύτερο. Με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει τίποτα, καθώς είναι διαιρεμένες οι δυνάμεις και όλες οι ομάδες θα στηρίζονται στην παρουσία κάποιων παραγόντων της περιοχής.
Η λύση της συγχώνευσης όμως δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά των ίδιων των παραγόντων των ομάδων αυτών", τονίζει ο Μ. Μοσχονάς.
Στα προβλήματα αυτά πολύτιμη συνεισφορά και άποψη έχει η υπεύθυνη Αθλητισμού του Δήμου, Αγγελική Καραγεωργίου,που είναι και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος. Το πολυσέλιδο πρόγραμμα αθλητισμού του Δήμου Αγίου Παύλου περιλαμβάνει εκδηλώσεις που τώρα θα μπουν στη φάση της υλοποίησης. Τόσο ο δήμαρχος, όσο και η συνεργάτριά του, Α. Καραγεωργίου, μιλούν με ικανοποίηση και ελπίδα για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.
"Εχουμε την αίσθηση πως ο τυφλός προγραμματισμός αθλητικών εκδηλώσεων, δεν μπορεί να γίνει με βάση το χωροταξικό περιβάλλον, αν δεν εκτιμηθούν οι επιμέρους συνθήκες που επικρατούν σε κάθε πόλη ή νομό. Αλλες συνθήκες επικρατούν στη Φλώρινα και διαφορετικές στο δικό μας δήμο ή σε άλλες πόλεις της χώρας. Πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε πολλά, αρκεί να υπάρχει πίσω μας ένας ισχυρός φορέας κατοίκων, γιατί δεν μπορεί ο αθλητισμός στην περιοχή μας να στηρίζεται στην πρωτοβουλία ενός ή δύο ατόμων", λέει ο δήμαρχος.
Μέσα στις άμεσες πρωτοβουλίες του δήμου είναι η σύσκεψη με τους γυμναστές των γυμνασίων και δημοτικών σχολείων της περιοχής, για το συντονισμό και τη δημιουργία ενός φεστιβάλ γενικής γυμναστικής, που προσδιορίζεται να γίνει περί τα τέλη Μάη και φυσικά με τη συνεργασία της ΕΓΑ και του Στέλιου Αγγελούδη,που και σαν κάτοικος του δήμου συμμερίζεται απόλυτα, από τη θέση του, το πρόβλημα αθλητικής ανυπαρξίας στο Δήμο.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και τις αξιώσεις των κατοίκων, ο Μ. Μοσχονάς συμπληρώνει: "Ξεκινήσαμε πριν από δύο περίπου μήνες, οι κάτοικοι ελπίζουν πολλά από μας και μεις στην παρουσία και συμμετοχή τους. Φυσικά δεν μπορεί να γίνουν όλα από τη μια βδομάδα στην άλλη, γιατί σας είπα πως πήραμε ένα απονεκρωμένο αθλητικά δήμο και πρέπει να αλλάξουμε πολλά δεδομένα και κυρίως τις αντιλήψεις που επικρατούν, αφού υπάρχει η δικαιολογία της έλλειψης αθλητικών χώρων". Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή του Αγίου Παύλου, εξετάζει και προχωράει με σύντομους ρυθμούς την κατάρτιση προγραμμάτων για παιδιά 8-14 ετών, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για γυναίκες και άτομα της τρίτης ηλικίας. Προγράμματα για εναλλακτικό τουρισμό και με τη συμμετοχή νέων του Δήμου από 18 ως 30 ετών, για τριήμερα με εκδηλώσεις ράφτινγκ, και οικοτουρισμού στη Βασιλίτσα, στο Καϊμακσαλάν και πεζοπορία στο βουνό με μονοήμερες "αποδράσεις" σε διάφορες φυσικές γωνιές της Βόρειας Ελλάδας και άλλα πολλά που ακούγονται απραγματοποίητα, αλλά για τη Δημοτική Αρχή του Αγίου Παύλου, είναι εφικτά και αποτελούν μέρος του "στοιχήματος" της επιτυχίας.
Ο Μ. Μοσχονάς υπηρέτησε το ποδόσφαιρο και έχει άποψη φυσικά γι' αυτό, όπως καλύτερη άποψη έχει και για το ερασιτεχνικό. Η απάντησή του στο σχετικό ερώτημα είναι ενδιαφέρουσα: "Το ποδόσφαιρό μας, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε την παρουσία δεκάδων ξένων, που με την ελεύθερη μετακίνηση των ποδοσφαιριστών, αλλοιώθηκε ριζικά. Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν Αφρικανούς, ξένους και γενικά Κοινοτικούς και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στους ίδιους τους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Παρακολουθώ με λύπη πως όλα πηγαίνουν στην τύχη και χωρίς καμιά μέριμνα. Δεν ξέρω πού θα βγει αυτό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το στίβο. Πρόσφατα ήμουν σε μια εκδήλωση του κλασικού αθλητισμού και παρατηρώ πως και σ' αυτό το χώρο η εισβολή του κεφαλαίου είναι εντυπωσιακή. Παρατηρώ πως άνθρωποι που ξαφνικά έρχονται στο προσκήνιο, ορέγονται ενόψει Ολυμπιάδας να ελέγξουν τα κέντρα αποφάσεων για να αρπάξουν τη μεγάλη μερίδα των οικονομικών συμφερόντων που παίζονται στον ορίζοντα της ολυμπιακής ιδέας και της ελληνικής Ολυμπιάδας. Τα πράγματα είναι ασφαλώς περισσότερο υγιή στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπου σε μερικές ενώσεις γίνεται δουλιά σε βάθος, με φυτώρια και ακαδημίες αξιοποίησης νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Τέτοια δουλιά γίνεται στην ΕΠΣ Μακεδονίας, που νομίζω πως αποτελεί πρότυπο για όλη τη χώρα ο τρόπος λειτουργίας της και κυρίως ο τρόπος αντίληψής της σε θέματα ποδοσφαίρου".
Ντίνος ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ