Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
"Ψαλίδι" στις συντάξεις!

Τη μισή σύνταξη θα παίρνουν οι νέοι συνταξιούχοι μετάλλου, μετά τη συγχώνευση του ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις!

Τη μείωση των συντάξεων, ακόμα και των ήδη συνταξιούχων μεταλλεργατών προωθεί προοπτικά η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται και από εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προς το ΙΚΑ, που αναφέρεται στην υλοποίηση των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου 2676/99 για τη συγχώνευση του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου (ΕΤΕΜ) στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ!

Στο μισό θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, για όσους μεταλλεργάτες συνταξιοδοτηθούν μετά τη συγχώνευση του ΕΤΕΜ!Να σημειωθεί ότι η κατώτερη σύνταξη γήρατος στο ΕΤΕΜ είναι 46.650 δρχ. και θανάτου 44.150 δρχ. Αντίστοιχα του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ είναι 26.230 δρχ. και 20.980 δραχμές. Οσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη συγχώνευση θα πάρουν τις συντάξεις του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ. Η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί ότι οι ήδη συνταξιούχοι δε θα υποστούν μείωση. Ομως στην εγκύκλιο αναφέρεται: "Τα ποσά των καταβαλλόμενων συντάξεων θα ανακαθοριστούν με τον τρόπο που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 2434/96, αναλόγως με το ύψος τους. Μετά τον ανακαθορισμό τους, οι συντάξεις αυτές θα αυξάνονται όπως αυξάνονται και οι λοιπές συντάξεις του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ".

Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνεται υπόψη η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, προσαυξανόμενη κατά 50% και το υπόλοιπο ποσό μέχρι του ποσού της σημερινής σύνταξης θα γίνει ξεχωριστό "κουτάκι", που δε θα υπολογίζεται στις αυξήσεις που τυχόν δοθούν στο μέλλον.

Ετσι, όποιος παίρνει κατώτερη σύνταξη γήρατος, θα παίρνει 39.345 δρχ. (κατώτερη ΙΚΑ - ΤΕΑΜ + προσαύξηση) και πάνω σε αυτό το ποσό θα υπολογίζεται η όποια αύξηση στο μέλλον. Τη διαφορά των 7.305 δρχ., που προκύπτει απ' τη σύνταξη που παίρνει σήμερα, θα εξακολουθεί να την παίρνει, αλλά σαν "παγωμένο" ποσό. Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για διορθωτικό 1,4% και αυξήσεις 2,5% για το '99 στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι μεταλλεργάτες με το κατώτερο όριο επικουρικής σύνταξης γήρατος θα πάρουν αύξηση μόλις 1.534 δραχμές με το νέο σύστημα, ενώ αν υπολογιζόταν σε όλη τη σύνταξη θα έπαιρναν 1.819 δραχμές.

Αντίστοιχα στην κατώτερη σύνταξη θανάτου, το ποσό πάνω στο οποίο θα υπολογίζεται η όποια αύξηση θα είναι 31.470 δρχ. Το υπόλοιπο ποσό των 12.680 δρχ. θα είναι ξεχωριστό "παγωμένο κουτάκι". Στην περίπτωση αυτή με βάση τις εξαγγελίες, θα πάρουν αύξηση 1.227 δρχ., ενώ αν υπολογιζόταν σε όλη τη σύνταξη θα έπαιρναν αύξηση 1.721 δραχμές.

Η έναρξη της συγχώνευσης καθορίζεται από 1η Μάρτη '99. Επίσης στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές (μετά τη συγχώνευση) μειώνονται σε 3%+3% (εργαζόμενοι - εργοδότες) από 3,5%+3,5% που ήταν. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά, γίνεται 4,25%+3,75% αντίστοιχα.

Οσον αφορά τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΜ, που μετατρέπεται σε ξεχωριστό Ταμείο (ΤΑΠΕΜ), ο τρόπος λειτουργίας του παραπέμπεται να καθοριστεί από υπουργικές αποφάσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ