Κάθε επιχειρησιακή σύμβαση και συμφωνία οποιασδήποτε μορφής, που αφορούσε στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Κρήτης, κατάργησε η EUROBANK
Προκειμένου να ανταποκριθεί η τράπεζα στον "όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα", η EFG EUROBANK προχώρησε πρόσφατα στην ανατροπή όλου του πλέγματος εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της νεοαποκτηθείσας Τράπεζας Κρήτης,τα οποία είχαν κατακτηθεί μέσα από διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας.
Οπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που στάλθηκε σε όλους τους εργαζόμενους προσωπικά: "Ολες οι μέχρι τώρα ισχύουσες ειδικές ή επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις ή Διαιτητικές Αποφάσεις, Κανονισμοί Εργασίας, Πρωτόκολλα ή Πρακτικά Συμφωνίας, Κανονισμοί Λειτουργίας Διευθύνσεων ή άλλου οποιουδήποτε αντικειμένου, Αποφάσεις της διοίκησης αναφερόμενες ή ρυθμίζουσες οργανωτικά θέματα ή άλλες πάσης μορφής και είδους Συλλογικές Συμφωνίες επί εργασιακών θεμάτων, περιλαμβανομένου και του μέχρι τώρα ισχύοντος Οργανισμού Υπηρεσίας Προσωπικού της τράπεζας και όλες οι συμφωνίες, ρυθμίσεις, επιχειρησιακές πρακτικές και όροι εργασίας πάσης φύσεως οι περιεχόμενοι προβλεπόμενοι από όλες τις παραπάνω μέχρι τώρα ισχύουσες πηγές δικαίου καταργούνται και παύουν να έχουν ισχύ".
Από εδώ και πέρα, θα ισχύουν μόνο το γενικό εργατικό δίκαιο, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ο νέος Οργανισμός Προσωπικού και οι ατομικές συμφωνίες.Εννοείται ότι αφαιρούνται από τους εργαζόμενους ό,τι είχαν κερδίσει στα πλαίσια των παραπάνω.
Ο νέος Οργανισμός είναι προϊόν συλλογικής σύμβασης που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων και της διοίκησης της τράπεζας. Σύμφωνα με αυτόν, η σχέση εργασίας των εργαζομένων μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου, ενώ πριν ήταν ορισμένου χρόνου, με όριο όμως τη συνταξιοδότηση. Πρακτικά, αυτό σήμαινε ότι αν η Τράπεζα Κρήτης ήθελε με δική της υπαιτιότητα να απολύσει έναν ή περισσότερους εργαζόμενους, θα είχε την ευθύνη απόδειξης της αναγκαιότητας της απόλυσης σε δικαστήριο, καθώς και αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι στον υπό απόλυση εργαζόμενο.
Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται επιπλέον, από τη διοίκηση της τράπεζας, να υπογράψουν την επιστολή σημειώνοντας "την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή" των όρων που θέτει η τράπεζα. Εχει σημασία ότι ανάλογες κινήσεις έγιναν και στη Μακεδονίας - Θράκης, ενώ κοινή είναι η αντίληψη ότι η φάση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο κλάδο, συνοδεύεται απαραίτητα με δυσμενείς αλλαγές για το προσωπικό, παράλληλα με τις παραβιάσεις στο ωράριο και στην αποζημίωση των υπερωριών.