Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν να εμποδίσουν την αντεπίθεση των αγροτών

Δήλωση του Β. Εφραιμίδη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, για το κλίμα τρομοκρατίας που διαμορφώνουν στις Βρυξέλλες, ενόψει της αγροτικής κινητοποίησης

Στο τρομοκρατικό σκηνικό που επιχειρούν να στήσουν οι βελγικές και κοινοτικές αρχές στις Βρυξέλλες, ενόψει της μεγάλης αγροτικής διαμαρτυρίας της Δευτέρας, που θα συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για να αποφασίσει τα νέα αντιαγροτικά μέτρα, αναφέρεται ο Βασίλης Εφραιμίδης,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με εκτενή δήλωσή του στο "Ρ", τονίζοντας χαρακτηριστικά:

"Οσες εγκύκλιες και απαγορευτικές προειδοποιήσεις έχουν κοινοποιηθεί από τις αρχές των Βρυξελλών, συνιστούν αυτό που έλεγαν και σε περιόδους πολεμικών καταστάσεων: Οτι δηλαδή οι Βρυξέλλες τη Δευτέρα θα βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας. Γραμμές του Μετρό σταματημένες. Παρκαρίσματα αυτοκινήτων στους συνήθεις δρόμους απαγορεύονται. Κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους και κυρίως σ' αυτούς που είναι γύρω στα κτίρια που στεγάζονται γραφεία και υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν θα υπόκεινται, κατά περίπτωση, σε ελέγχους ταυτοτήτων. Τα σχολεία θα είναι κλειστά και τα παντζούρια των σπιτιών που είναι γύρω από το χώρο, πρέπει να είναι κλειστά. Κανένα σημάδι, κανένα σύμβολο που να έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να φαίνεται. Αν είναι αναρτημένα πρέπει να αφαιρούνται ή να καλύπτονται! Θεωρούνται περίπου σαν "κόκκινο πανί" που μπορεί να ερεθίσει τους αγρότες που θα φθάσουν εκεί για να διαμαρτυρηθούν. Τόσο ο Τύπος αλλά και σχόλια που κάνουν οι κάτοικοι των Βρυξελλών εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο συγκρούσεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών που ήταν, επίσης, να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες ενόψει αυτής της κατάστασης κατέφυγαν και θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο".

"Πολιορκούν" την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ

"Περί τίνος πρόκειται; Σύμφωνα με όσα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή 30 - 40.000 αγρότες από το Βέλγιο, την Αυστρία, Ιταλία, από άλλες χώρες της Ενωσης και την Ελλάδα, άλλοι με τρακτέρ και άλλοι χωρίς τρακτέρ θα κατακλύσουν το κέντρο των Βρυξελλών. Φυσικά αυτή η πολιορκία των ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΩΝ αγροτών δεν έχει στόχο να καταλάβει τις Βρυξέλλες, να βλάψει τους Βρυξελλιώτες. Αντεπιτίθενται, "πολιορκούν" την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ιδιαίτερα σ' αυτήν τη φάση της λεγόμενης νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, με κεντρικό σημείο την καθιέρωση της μερικής επανεθνικοποίησης. Και οι αναγνώστες του "Ρ" γνωρίζουν πως έτσι, τουλάχιστον μέχρι το 25% επιδοτήσεις κάθε λογής στήριξης της αγροτικής οικονομίας, θα δίνονται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ομως το ποια θα είναι αυτή η αγροτική πολιτική, τι θα καλλιεργούν οι αγρότες, σε ποια ποσοστά και άλλα συναφή, θα καθορίζονται από την Κομισιόν, από τις ηγεμονεύουσες δυνάμεις της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, από τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλιακών συγκροτημάτων σ' ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα με διείσδυση και σ' αυτόν του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Θα έχουμε απαλλοτρίωση των μικρομεσαίων αγροτών και ξερίζωμα από τα χωριά τους, διώξιμο στις ουρές των ανέργων στα αστικά κέντρα ή παραμονή στην ύπαιθρο αλλά δουλιά στις μεγάλες φάρμες με εργασιακές σχέσεις του τύπου: Νέοι Κολίγοι!

Στους στόχους της μεταρρύθμισης είναι και η μείωση των επιδομάτων με προοπτική, σε κάποιο βάθος χρόνου, μέχρι και την κατάργησή τους, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, της ποιότητας κλπ. Μέσω της μείωσης των τιμών, επίσης, στον έσχατο περιορισμό μέχρι την κατάργηση της παρέμβασης, επόμενα και κατάργηση των τιμών παρέμβασης και την παράδοση των μικρομεσαίων αγροτών στην ασυδοσία των μεταπρατών, των μεταποιητών των αγροτικών προϊόντων, των εμπορομεσαζόντων όπως οι καπνέμποροι κλπ.

Με αυτό το περιεχόμενο και άλλα κρίσιμα ζητήματα, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα συνέλθει το Συμβούλιο Υπουργών των "15", για να συζητήσει και καταλήξει στη δρομολόγηση αυτών των μέτρων. Ξέρουμε ότι κατ' αρχήν έχουν προδιαγραφεί στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", των προηγούμενων Συμβουλίων Κορυφής και κάποιων σχετικών συζητήσεων που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα,την Τετάρτη που έγινε συζήτηση για το θέμα των αγροτικών τιμών, όχι ο αρμόδιος επίτροπος αλλά κάποιος βοηθός του, είτε από αφέλεια είτε σκόπιμα προκειμένου να είναι προκλητικός, επιβεβαίωσε όλα τα προηγούμενα".

Ντουφεκιές για την τιμή των όπλων

"Λοιπόν, ενάντια σ' όλα αυτά γίνεται τη Δευτέρα η κάθοδος των αγροτών στις Βρυξέλλες. Στο χώρο, δηλαδή που θα συζητούν οι υπουργοί Γεωργίας, θα είναι παρούσα η δύναμη των αγροτών με την προσδοκία να εμποδίσουν να καταλήξουν στη μεταρρύθμιση οι υπουργοί. Είναι φανερό ότι είναι κρίσιμο Συμβούλιο. Εκεί θα είναι παρών και ο Ελληνας υπουργός. Υπόψη του είναι αυτή η δέσμη των μέτρων που είναι γενικά αρνητική για τους μικρομεσαίους αγρότες, είναι πλήγμα κυριολεκτικά για τους αγρότες.

Η εντύπωση είναι ότι μπορεί να μην είναι ο Τζουμάκας τώρα που θα αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και να είναι κάποιος άλλος. Το πράγμα δε θα αλλάξει. Γιατί και αυτός θα ψελλίσει μερικά για τις ελληνικές ιδιομορφίες αλλά στο τέλος θα αρκεστεί ότι, απλώς, θα γραφούν αυτά στα πρακτικά. Θα είναι μάλιστα ίσως και πιο επιφυλακτικός γιατί θα είναι κάτω από το βάρος της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί με το θέμα Οτσαλάν. Πολύ χειρότερα που έχουν προσυπογράψει όλα τα προηγηθέντα ντοκουμέντα όπως, προχτές, που επικύρωσαν τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Ετσι γι' αυτούς τους λόγους μπορεί να ρίξει μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων και επιστρέφοντας, όταν βρεθεί αντιμέτωπος στα αγροτικά αιτήματα και στις κινητοποιήσεις των αγροτών θα επαναλαμβάνει πως, τάχα, πάλεψε αλλά δεν μπόρεσε να περάσει όλες τις θέσεις μας. Το ξέρετε δεν μπορεί να απομονωθούμε, μονόδρομος είναι!

Και, αρχικά είπα ότι, απ' όσα αντιλήφθηκα, στις Βρυξέλλες, αυτή η κινητοποίηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πρωτοφανής, θα υπερβαίνει όλες τις προηγούμενες. Ισως μερικοί εκεί, το αποδώσουν κι αυτό στους κομμουνιστές, να πουν ότι ακόμα κι εμείς που βρισκόμαστε εκεί υποθάλψαμε αυτή την κάθοδο των αγροτών! Οπωσδήποτε και αυτή η εκδήλωση και άλλες που θα ακολουθήσουν, δείχνουν πως η πολιτική της ΕΕ βρίσκει αντιστάσεις, είναι μπροστά σε μια αντεπίθεση από την αγροτιά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπάρχει και καλό ...ξεκλήρισμα με «βελτίωση της ΚΑΠ»(2024-02-27 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο(2005-04-20 00:00:00.0)
"Στόχος η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής"(1999-02-14 00:00:00.0)
Η απόφαση είναι πλέον των αγροτών(1998-02-13 00:00:00.0)
Πολιόρκησαν τη Νομαρχία οι σταφυλοπαραγωγοί(1996-11-06 00:00:00.0)
Νέα άσχημα μαντάτα απ' τις Βρυξέλλες(1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ