Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΝΤΕΛΗ
Πρόταση προστασίας ή... συμβιβασμού;

Παρουσιάζεται σήμερα η μελέτη του Συνδέσμου για την προστασία και ανάπλαση της Πεντέλης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η παρουσίαση της μελέτης για την προστασία και ανάπλαση του Πεντελικού Ορους, από το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων για την προστασία του βουνού (ΣΠΑΠ), που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η Α πρώτη φάση της μελέτης διαπίστωνε το μέγεθος της λεηλασίας της Πεντέλης από την παράνομη λατόμευση, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τα αυθαίρετα, τις πυρκαγιές την... εκκλησία και την πολιτική της κυβέρνησης,στη Β φάση όλα δείχνουν να κατευθύνονται προς την ιδιωτικοποίηση και το συμβιβασμό με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τα μοναστήρια που διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις.

Ετσι, η μελέτη, που διαπιστώνει μεν τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την Πεντέλη, καταλήγει στη... διαχείριση της Πεντέλης μέσω μιας Επιχείρησης(Διαδημοτικής;) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε... βιώσιμες ρυθμίσεις, ώστε να επιλυθούν οριστικά τα ιδιοκτησιακά προβλήματα στο Πεντελικό που αφορούν τόσο στις εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών όσο και στις διακατεχόμενες μοναστηριακές!

Προγραμματική σύμβαση

Αναλυτικά η μελέτη - την παρουσιάζει σήμερα ο ΣΠΑΠ - προτείνει μεταξύ άλλων τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ όλων των φορέων που έχουν χωρική αρμοδιότητα στην περιοχή. Να σημειώσουμε ότι τη χωρική τους αρμοδιότητα διεκδικούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και μοναστήρια, ενώ μετά την πρόσφατη απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής να εξαιρέσει από την αναδάσωση χιλιάδες στρέμματα υπάρχουν και άλλοι με... "χωρική αρμοδιότητα"...

Αυτή η σύμβαση θα έχει σκοπό το συντονισμό των δράσεων, την ολοκληρωμένη υλοποίηση του προτεινόμενου Προγράμματος Προστασίας και Ανάπλασης και την παρακολούθηση της εξέλιξής του.

Προτείνει, λοιπόν, "τη σύσταση φορέα, υπό τη νομική μορφή της Επιχείρησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα αποτελεί το βασικό εκτελεστικό όργανο της προγραμματικής σύμβασης, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση των έργων και δραστηριοτήτων που προβλέπει το πρόγραμμα, καθώς επίσης τη διαχείριση των έργων μετά την ολοκλήρωσή τους"...

Στη μελέτη περιγράφονται οι επιθυμητές χρήσεις γης και κατευθύνσεις που είναι: δασική αναψυχή, αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές λειτουργίες, περιβαλλοντική εκπαίδευση. Προτείνεται ακόμα η προστασία του βουνού, με διατήρηση του δασικού του χαρακτήρα και η αποκατάστασή του από:

  • τις καταστροφές που έχει υποστεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών
  • την εγκατάλειψη των λατομείων, χωρίς αποκατάσταση περιοχών εξόρυξης
  • τις οικιστικές και λοιπές αστικές πιέσεις (επεκτάσεις, αυθαίρετα κτίσματα, αλλοιώσεις της τοπογραφίας και αυθαιρεσίες από τα μοναστήρια, νεκροταφεία κλπ.) και
  • την παράνομη βόσκηση.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις βρίσκεται η ευαισθητοποίηση των νέων και των πολιτών και η ενίσχυση της σχέσης τους με τον ορεινό όγκο, ως ιδιαίτερα ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας και η ανάληψη της επιμέλειας και προστασίας συγκεκριμένων και αξιόλογων χώρων του βουνού, για ορισμένο χρονικό διάστημα από ομάδες εθελοντών.

Ακόμα προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο κτίριο του πρώην δασικού φυτωρίου Ραπεντώσας, ενώ προτείνεται και η αξιοποίηση του Καστέλου της Ροδοδάφνης.

Σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία και πυροπροστασία, η μελέτη περιλαμβάνει την εκπόνηση πλήρους διαχειριστικού σχεδίου για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, με σκοπό τη βαθμιαία αποκατάσταση του συστήματος, καθώς επίσης την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Σε επίπεδο υποδομών ως βασική κατεύθυνση τίθεται η κατασκευή νέων πυροφυλακίων και η ανάπτυξη αποτελεσματικού δικτύου επικοινωνιών (VHF - GB).

Θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καθορισμός χρήσεων γης που προβλέπει το ΠΔ 755/88 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του Πεντελικού. Η εφαρμογή των προβλεπόμενων ζωνών επί του εδάφους και η απόκρουση των προσπαθειών αναίρεσης του ΠΔ σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν μέριμνα πρώτης προτεραιότητας. Σ' αυτό το πλαίσιο προτείνεται, η σύνταξη κτηματολογίου και - όπως αναφέραμε παραπάνω - η προώθηση βιώσιμων ρυθμίσεων, ώστε να επιλυθούν οριστικά τα ιδιοκτησιακά προβλήματα στο Πεντελικό, που αφορούν τόσο στις εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών όσο και στις διακατεχόμενες μοναστηριακές.

Σύμφωνα με τον ΣΠΑΠ απαιτούνται θεσμικές ρυθμίσεις και για τον καθορισμό των όρων χορήγησης και ελέγχου των αδειών λατόμευσης που αποσκοπούν: στην ορθολογική εκμετάλλευση του μαρμαροφόρου κοιτάσματος. Στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργούνται και στο δημόσιο έλεγχο της λατομικής δραστηριότητας.

Λατομεία και προσβάσεις

Οσον αφορά την αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων η μελέτη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομάδες έργων:

  • Εργα άμεσης αποκατάστασης περιοχών εξόρυξης, με επιχωματώσεις και φυτεύσεις
  • έργα αναπλάσεων με αλλαγή της χρήσης τους και διαμόρφωση χώρων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών. Οι αναπλάσεις αυτές περιλαμβάνουν πολυλειτουργικούς χώρους με χρήσεις σύμφωνες με το ΠΔ 755/88
  • έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαίων λατομείων και επιλεγμένων νεώτερων ως μνημείων εξορυκτικής δραστηριότητας μαρμάρων

Τέλος, αναφέρονται μια σειρά παρεμβάσεις που στοχεύουν στην οργάνωση των προσβάσεων και των μεταφορών στα σημεία επαφής του ορεινού όγκου, με το κύριο οδικό δίκτυο. Δηλαδή, ο έλεγχος κυκλοφορίας οχημάτων, η δημιουργία χώρων στάθμευσης, η διαμόρφωση "εισόδων" στο βουνό και η διαμόρφωση τοπικού δικτύου μαζικών μεταφορών.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ