Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσθετες ανησυχίες από ορισμένα μέτρα

Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, τόνισε ο εισηγητής, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Οι αντιλαϊκοί στόχοι της ΕΕ συνοδεύονται από τον αυταρχισμό. Απαιτούν τη βίαιη καταστολή των δικαιολογημένων λαϊκών αντιδράσεων και αγώνων που αναπτύσσονται, προκειμένου να προχωρήσουν.

Σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι χώρες της ΕΕ, ενισχύοντας όχι μόνο την καταστολή στο εσωτερικό τους, αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνουν νέους μηχανισμούς όπως είναι η Σένγκεν, EUROPOL.

Επιχείρημά τους είναι η ανάγκη δίωξης της εγκληματικότητας. Φυσικά τέτοια ανάγκη υπάρχει. Ομως, η αύξησή της είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής τους.

Γι' αυτό αυξάνεται και επεκτείνεται με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις σε χώρες όπως η δική μας, που δεν έχει ακόμη "απολαύσει" το επίπεδο της εγκληματικότητας άλλων χωρών της ΕΕ.

Η εγκληματικότητα δεν καταπολεμείται με την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, με την επίσημη νομιμοποίηση του φακελώματος και των διώξεων στο όνομα της κρατικής και δημόσιας ασφάλειας.

Η κυβέρνηση, χωρίς να αλλάζει πολιτική, προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις, που εκφράζονται στην αδυναμία αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Τέτοιες τεχνοκρατικού τύπου αναζητήσεις γίνονται κατά καιρούς και από τα άλλα κόμματα, χωρίς να θίγεται η ουσία.

Ακόμη και οι όποιες θετικές σκέψεις και μέτρα δε θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα όσο ρίχνει αλλού το κύριο βάρος η κυβέρνηση.

Ομως, ορισμένα μέτρα που ήδη προωθούνται μας δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία:

1.Η προώθηση σχεδίου νόμου για τη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ).

Επιχειρείται, με το πρόσχημα πάταξης της διαφθοράς, να επιβληθεί ο απόλυτος πολιτικός έλεγχος και η τρομοκράτηση του προσωπικού.

Σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες και τις συνθήκες που οδηγούν στα κρούσματα διαφθοράς στην Αστυνομία.

Με τις διατάξεις που περιέχει βεβαιώνει ότι θα εξελιχτεί σε μηχανισμό κατασυκοφάντησης και δίωξης κάθε δημοκρατικής φωνής στα ΣΑ σε μηχανισμό χτυπήματος του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου.

2.Η ίδρυση του αρχηγείου.

Προωθείται με το επιχείρημα της ανάγκης οργανικής και επιχειρηματικής αποδέσμευσης από την πολιτική ηγεσία.

Ομως, πέραν των ερωτηματικών που βάσιμα δημιουργούνται για την έννοια και το περιεχόμενο που δίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στη λεγόμενη ανάγκη επιχειρησιακής αποδέσμευσης, είναι σίγουρο ότι όχι μόνο δε θ' αλλάξει τίποτα προς θετική κατεύθυνση, αλλά θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο και ανεξέλεγκτο από τη Βουλή μηχανισμό.

Η αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας των ΣΑ στη δίωξη του εγκλήματος (αν είναι αυτός ο στόχος) δε διασφαλίζεται ή εμποδίζεται από την ύπαρξη ή όχι αρχηγείου, αλλά πρωταρχικά εξαρτάται από την αλλαγή του προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας και την αντιμετώπιση σωρείας άλυτων προβλημάτων, που η κυβέρνηση αφήνει άθικτα στο σύνολό τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ