Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
2Ο ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Για τις "φλογερές καρδιές" παιδιών και νέων

Με στόχο το άνοιγμα δρόμων προβληματισμού γύρω από το ρόλο που μπορεί να παίξει σήμερα το καλλιτεχνικό έργο, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και το Πολιτιστικό Τμήμα του ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν το 2ο Δίμηνο Πολιτιστικής Παρέμβασης, από 13 του Φλεβάρη έως 4 του Μάρτη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η μία περιλαμβάνει πολυθεματικές εκδηλώσεις για παιδιά με κουκλοθέατρο, καραγκιόζη, παιδικό θέατρο, κινούμενα σχέδια, κλόουν, παιχνίδια και παρουσίαση βιβλίων. Η άλλη έχει τη διάθεση να αναδείξει και να προβάλει έργα κυρίως νέων καλλιτεχνών.

Είναι πια φανερό ότι η πορεία προσαρμογής μας στην ΕΕ, στα ζητήματα του πολιτισμού, έτσι όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες κατευθύνσεις της (πολυνόμος, δίκτυο πόλεων, Πολιτιστική Πρωτεύουσα, κλπ.) περνάει μέσα από τη στρέβλωση του ρόλου των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, την ιδιωτικοποίηση των μαζικών φορέων του πολιτισμού, την ουσιαστική άρνηση της αξίας και του ρόλου της παράδοσης, τη μετατροπή του πολιτιστικού μας πλούτου σε τουριστικό προϊόν. Αυτή η "τουριστική" αντίληψη της ΕΕ για τον πολιτισμό μας, που έχει βρει στο πρόσωπο της κυβέρνησης τον καλύτερο υποστηρικτή της, θέλει να στηρίζει μόνο ό,τι μπορεί να έχει "θετικό" αντίκτυπο στον τουρισμό, ό,τι βοηθάει στην ενσωμάτωση του ανθρώπου στο σύστημα, ό,τι κινείται μέσω "πολιτιστικών γραφείων" και βγάζει γρήγορο και εύκολο χρήμα. Ομως, υπάρχουν καλλιτεχνικές φωνές που αντιστέκονται ακόμη σ' αυτή τη λογική. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να εντοπίζονται αυτά τα καλλιτεχνικά έργα, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να ενισχύονται και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πολλαπλασιασμού τους. Ενα μικρό βήμα σ' αυτή τη δύσκολη, μα ωραία πορεία, μπορεί να αποτελέσει το Δίμηνο αυτό Πολιτιστικό Πρόγραμμα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στην πρεμιέρα, λοιπόν, των Πολυθεματικών Εκδηλώσεων, το Σάββατο 13 του Φλεβάρη, θα παρουσιαστεί η ταινία του Βασίλη Βαφέα "Ανατολική περιφέρεια" και η ταινία μικρού μήκους "Νεκρή Ζώνη" του Κυριάκου Τοφαρίδη.

  • Στις 27 του Φλεβάρη θα παρουσιαστεί η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" καθώς και η ταινία μικρού μήκους του Δημήτρη Δήμου "Ο ταυρομάχος".
  • Στις 6 του Μάρτη ο Δημήτρης Τσεκούρας και η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου ερμηνεύουν τραγούδια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλιά καθώς και τραγούδια νέων, κυρίως, συνθετών.
  • Στις 13 του Μάρτη μια βραδιά τζαζ με το συγκρότημα του Θανάση Ζέρβα "Σέξτετο Τζαζ".
  • Στις 20 του Μάρτη, ο Κώστας Μάντζιος και η Ερωφίλη παρουσιάζουν μικρά αφιερώματα στους Γιώργο Σταυριανό και Γιάννη Σπανό.
  • Στις 27 του Μάρτη θα παρουσιαστεί μια παράσταση παντομίμας του Κάιο Βελτζ για μικρούς και μεγάλους, με έξι σκετς: "Η πυραμίδα", "Ο ασφαλιστής", "Στο χειρουργείο", "Ευρω - αμάν", "Κάτσε πάνω", "Σαμουράι".

Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στις 8 το βράδυ. Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν εκθέσεις και βιβλιοπωλείο.

Επτά Κυριακές κι ένα Σάββατο για τα παιδιά

Την Κυριακή 14 του Φλεβάρη φιλοξενείται παράσταση κλόουν με τον Μανώλη Δεστούνη,ενώ θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Η φλογερή καρδιά του Ντάνκο" του Μαξίμ Γκόρκι από τους ηθοποιούς Ελένη Γερασιμίδου και Σπύρο Παπαδόπουλο.

Το Σάββατο 20 του Φλεβάρη σας περιμένει μασκέ πάρτι, ενώ θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου "Το ερωτευμένο σύννεφο" του Ναζίμ Χικμέτ από τους ηθοποιούς Νένα Μεντή και Αντώνη Ξένο.

Στις 28 του Φλεβάρη, παράσταση καραγκιόζη και στη συνέχεια παρουσίαση του βιβλίου "Το παραμύθι της μαγικής φλογέρας" της Ρίτας Μπούμπη - Παπά από τους ηθοποιούς Σπύρο Μπιμπίλα και Νικολέτα Βλαβιανού.

Στις 7 του Μάρτη, μετά το κουκλοθέατρο θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Τα δώρα του αγέρα" της Ζωής Βαλάση από τους ηθοποιούς Ανδρέα Βαρούχα και Εβίτα Παπασπύρου.

Στις 14 του Μάρτη, ο θίασος "Ράμπα" θα παρουσιάσει "Το νησί του Κάπου Αλλού" του Κώστα Βαρλάση και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Καλημέρα ειρήνη", οκτώ παραμύθια της Φρόσως Χατόγλου,από τους ηθοποιούς του θιάσου "Ράμπα".

Στις 21 του Μάρτη συντροφιά με τον Καραγκιόζη, ενώ στη συνέχεια ο Τίτος Βανδής και η Μπέττυ Βαλάση θα παρουσιάσουν το βιβλίο "Το καπλάνι της βιτρίνας" της Αλκης Ζέη.

Στις 28 του Μάρτη, μετά το κουκλοθέατρο, ο Νικήτας Τσακίρογλου και η Χρυσούλα Διαβάτη θα παρουσιάσουν το βιβλίο "Οι άρχοντες του μύλου" του Ρένου Ρώτα.

Τέλος, στις 4 του Απρίλη μας αποχαιρετά ο Καραγκιόζης, ενώ ο Ζαχαρίας Ρόχας με την Σάσα Καστούρα παρουσιάζουν το βιβλίο "Γελαστός και Αγέλαστος" της Α. Βαρελλά.

Τις παραστάσεις Καραγκιόζη δίνει ο βετεράνος του είδους Βασίλης Μαμάης.

Κάθε Κυριακή, στο χώρο των εκδηλώσεων θα γίνεται προβολή κινουμένων σχεδίων. Επίσης, θα λειτουργεί παιδικό βιβλιοπωλείο. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 11 το πρωί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2004-04-24 00:00:00.0)
Παρουσίαση του βιβλίου στη Λευκάδα(2002-03-14 00:00:00.0)
Τιμητική βραδιά(2000-02-03 00:00:00.0)
Εγκαίνια και εκδηλώσεις(1999-03-24 00:00:00.0)
Με τζαζ και παιδικό θέατρο(1999-03-13 00:00:00.0)
Παιδιά, πάμε μασκέ πάρτι;(1999-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ