Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
(Ν)τροπολογία αποικιακού χαρακτήρα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα στο ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, αλλά και στην πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων της ΛΟΚΡΙΤΣ κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή μια τροπολογία - σκάνδαλο που συντάχθηκε από την πολυεθνική, ολοκληρώνοντας έτσι τις εγκληματικές διαδικασίες ξεπουλήματός της. Η τροπολογία, που αποτελούσε όρο των Αμερικανών για να διαπραγματευτεί με τους κυβερνώντες, προβλέπει:

  • Την παραγραφή των χρεών που έχει η επιχείρηση προς το Δημόσιο. Τα ποσά, σύμφωνα με την Ειδική Εκθεση που συνόδευε την τροπολογία, είναι τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Την παραγραφή των χρεών προς το ΙΚΑ, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δραχμές, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση επικαλείται την άσχημη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων για να προωθεί μέτρα στην κατεύθυνση συρρίκνωσης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφαλισμένων στα ταμεία.
  • Την ανάληψη υποχρέωσης της κυβέρνησης να πληρώσει τις αποζημιώσεις όσων εργαζομένων απολύσει ο νέος ιδιοκτήτης μέχρι και το Φλεβάρη του επόμενου χρόνου. Τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα κινηθούν περί τα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές και θα τα χρεωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
  • Την απαλλαγή των νέων ιδιοκτητών από την καταβολή φόρου εισοδήματος. Για το δημόσιο αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται στην Ειδική Εκθεση, "απροσδιόριστη απώλεια εσόδων από την επέκταση των φορολογικών απαλλαγών", παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάθε χρόνο σφαγιάζει τις όποιες φοροαπαλλαγές από τους εργαζόμενους, δεν τιμαριθμοποιεί τη φορολογική κλίμακα και φορτώνει νέα βάρη στο λαό, με το επιχείρημα πως πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα.
  • Το δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε ποσά επιδικαστούν ενδεχομένως στο μέλλον υπέρ των πρώην ιδιοκτητών της επιχείρησης, δηλαδή της οικογένειας Κεφάλα.
  • Η κυβέρνηση αναλαμβάνει και χορηγεί ατελώς παράταση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης στο εργοστάσιο της Αθήνας.
  • Τέλος, οι νέοι ιδιοκτήτες εξασφάλισαν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να χειριστούν - κατά παράβαση μάλιστα του θεσμικού καθεστώτος που ισχύει στη χώρα - το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κατοχή τους. Χωρίς προσχήματα, η κυβέρνηση αναφέρει στην τροπολογία ότι "...σε περίπτωση κατά την οποία για τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων ή ολόκληρης της επιχείρησης ή των μετοχών, απαιτείται προηγούμενη άδεια ή έγκριση οποιασδήποτε αρχής, ή η διενέργεια γνωστοποίησης ή τήρησης της διαδικασίας, η άδεια θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί και δεν απαιτείται γνωστοποίηση ή η τήρηση της σχετικής διαδικασίας" που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία! Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση φροντίζει από τώρα να απαλλάξει τους αγοραστές της ΣΟΦΤΕΞ από κάθε υποχρέωση σε ζητήματα που αφορούν τη μεταβίβαση μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων της μονάδας στο μέλλον, έτσι ώστε οι Αμερικανοί αγοραστές να έχουν λυμένα τα χέρια για οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση της μονάδας, που πρόκειται να αποκτήσουν.

Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία - σκάνδαλο για τη ΣΟΦΤΕΞ(1999-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ