Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"Προσπάθεια συγκάλυψης"

Εντονη κριτική στη ΔΟΕ για τη διάσκεψη για το ντόπινγκ που ξεκίνησε χτες στη Λοζάνη

Αλλιώς την περιμένανε οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ την έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης για το θέμα του ντόπινγκ που γίνεται στη Λοζάνη και αλλιώς εξελίχθηκε, αφού πολλοί συμμετέχοντες δε φάνηκαν να πείστηκαν για

για την αγνότητα των συναισθημάτων της ΔΟΕ στα θέματα ντόπινγκ και μάλιστα τη συγκεκριμένη εποχή. Πολλοί είναι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν σαν μια κίνηση των διοικούντων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να θολώσουν τα νερά από το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τις δωροδοκίες αρκετών μελών της Επιτροπής από διάφορες υποψήφιες για την ανάληψη Ολυμπιακών Αγώνων πόλεις.

Ο Σάντρο Ντονάτι, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της Ιταλίας και παλιός ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας στίβου της χώρας του, χαρακτήρισε τη διάσκεψη ως "προσπάθεια συγκάλυψης". "Αυτή η διάσκεψη δεν είναι μια προσπάθεια αποκλειστικά αφιερωμένη στα μεγάλα προβλήματα του ντόπινγκ. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιχείρηση συγκάλυψης που πραγματοποιείται όμως πολύ αργά, αφού η ΔΟΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της", δήλωσε ο Ντονάτι στην ελβετική εφημερίδα "Le Temps".

Κατηγόρησε ακόμη την ιατρική επιτροπή της ΔΟΕ, ότι από το 1980 δεν έχει πάρει κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση των αναβολικών, με αποτέλεσμα οι νέες ουσίες, τεχνολογικά προηγμένες, να μην ανιχνεύονται στους ελέγχους. Πρότεινε επίσης, να πραγματοποιήσει η ΔΟΕ στροφή 180 μοιρών στις θέσεις της για να ξαναβρεί την αξιοπιστία της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Αθλητισμού της Γερμανίας Οτο Σίλι, που μίλησε για την ανάγκη αναδιοργάνωσης της ΔΟΕ για να έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει με αποφασιστικότητα τα αναβολικά. Ακόμη δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αθλητισμού, θέλουν την επιβολή ως ελάχιστη ποινή σε ένα αθλητή για χρήση απαγορευμένων ουσιών, τα δύο χρόνια.

Λάδι... το Σίδνεϊ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δε σχεδιάζει τη διεξαγωγή έρευνας κατά των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ 2000 σχετικά με τα δημοσιεύματα για την καταβολή χρηματικών ποσών σε Αφρικανούς αξιωματούχους. "Δεν είναι ανάγκη για τη ΔΟΕ να ξεκινήσει έρευνα", δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ροζέ και κατέληξε: "Κατά την άποψή μας έπραξαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς".

Ο Α. Φούρας

Στη σύσκεψη μετέχει και ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, καθώς και τα δύο μόνιμα μέλη της ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου και Νίκο Φιλάρετο. Στην ομιλία του ο Ανδρέας Φούρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ισχύσει ένας παγκόσμια αποδεκτός ενιαίος κώδικας για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

Απαιτείται, τόνισε, ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει σαφέστατο και επιστημονικά άρτιο τρόπο για την άσκηση ελέγχου και την επιβολή ποινών με διαδικασίες διεθνώς αποδεκτές και επιστημονικά αποδεκτές.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ευθύνη για τη δημιουργία καταλόγου απαγορευμένων ουσιών και του καταλογισμού των ποινών ανήκει αποκλειστικά στην αθλητική οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ