Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ελπίδες, όσες 90 χιλιάρικα το μήνα!

Στην πρωτεύουσα βρίσκονται από χτες 200 απολυμένοι της GOOD YEAR, καθώς στο Πρωτοδικείο Αθήνας εκδικάζονται αγωγές τους για αποζημίωση από την πολυεθνική

Η καταβολή μισθών ενός χρόνου από την "GooD Year" είναι το κύριο αίτημα των αγωγών 200,παράνομα και καταχρηστικά, απολυμένων από το εργοστάσιο της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη πέρσι το καλοκαίρι. Οι αγωγές 100 απολυμένων εκδικάστηκαν ομαδικά χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας (Τμήμα Εργατικών Υποθέσεων) και σήμερα θα εκδικαστούν στο ίδιο δικαστήριο οι αγωγές των άλλων 100.

Η οργή και η αγανάκτηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων όσοι ήταν χτες συγκεντρωμένοι στο προαύλιο του δικαστηρίου, περιμένοντας να συζητηθεί η υπόθεση και κρατώντας πανό που έγραφαν: "Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι" και "Οι παρανομούντες πρέπει να τιμωρούνται". Οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους διεξήγαγαν έναν πολύμηνο αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία της πολυεθνικής, με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψή τους. Ο αγώνας τους, όμως, συνάντησε εκτός από την αναλγησία της εταιρίας και την κυβερνητική αδιαφορία.

Οι συνήγοροι της πολυεθνικής προσπάθησαν να αποδείξουν ότι το παραγωγικό τμήμα της επιχείρησης ήταν εντελώς αυτόνομο από το εμπορικό, που παρουσίαζε τεράστια κέρδη. Χαρακτηρίζοντας το παραγωγικό τμήμα ως "επιζήμιο", θέλησαν να δικαιολογήσουν το κλείσιμό του. Ομως, οι απολυμένοι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή το παραγωγικό και το εμπορικό τμήμα της επιχείρησης ήταν ένα και το αυτό. Η GOOD YEAR, στην Ελλάδα, παρουσίασε το 1996 κέρδη 2 δισ. δραχμών, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα πριν κλείσει, είχε κέρδη 150 εκατ. δραχμών.

Παρ' όλα αυτά, η διεύθυνση της πολυεθνικής προτίμησε να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλη χώρα, ώστε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, στα πλαίσια μιας "στρατηγικής αναδιοργάνωσης", όπως η ίδια παραδέχεται και οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τα μηχανήματα της εταιρίας μεταφέρθηκαν στην Πολωνία,όπου το κόστος παραγωγής είναι σαφώς χαμηλότερο.

Στη χτυπημένη από την ανεργία Θεσσαλονίκη, οι ελπίδες των απολυμένων για να βρουν δουλιά είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ο Δ. Μιχαηλίδης,45 χρόνων, ο οποίος δούλευε 14 χρόνια στην GOOD YEAR, έπαιρνε πριν απολυθεί 400.000 δραχμές το μήνα. "Τώρα που παίρνω 90.000 δραχμές από τον ΟΑΕΔ, θα πει, πώς να μου φτάσουν; Τρώμε από τα έτοιμα, αλλά και αυτά τελειώνουν". Συνεχίζοντας, ο απολυμένος αναφέρει ότι "αυτές τις δύο μέρες η Δικαιοσύνη δικάζει την παρανομία. Γι' αυτό πρέπει να δικαιωθούμε". Ο Ν. Τζιβάνης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δικαίωση των εργαζομένων, αλλά και τις ευχαριστίες όλων των εργαζομένων προς το "Ρ","διότι - όπως τόνισε - είναι η μόνη εφημερίδα που στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται δίπλα μας".

Ο Κ. Στάνγκος,που δούλευε 22 χρόνια στην εταιρία, ανέφερε ότι δεν έχει καμιά επιλογή για άλλη εργασία και οι ελπίδες του τελειώνουν στα 90 χιλιάρικα που παίρνει από τον ΟΑΕΔ. "Εάν κερδίσουμε τους μισθούς υπερημερίας για ένα χρόνο, τότε μπαλώνουμε το πρόβλημα για 12 μήνες. Αν όμως δεν τους κερδίσουμε, τι θα κάνουμε";

Στη χτεσινή δίκη παρίσταντο, με τους νομικούς τους εκπροσώπους, η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες. Η απόφαση θα εκδοθεί σε λίγες βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ