Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Αύριο συγκέντρωση για τις συμβάσεις

Στελέχη κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων μιλάνε στο "Ρ" για την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, την εργοδοτική αυθαιρεσία και το χτύπημα που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις

Με στόχο την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοτών, πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη συγκέντρωση των εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης, στις 4 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (οδός Βερανζέρου 1).

Τη συγκέντρωση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία, τα συνδικάτα Αθήνας και Πειραιά και επιχειρησιακά σωματεία, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Για τους στόχους της συγκέντρωσης, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, συζητήσαμε με συνδικαλιστές του χώρου.

Οπως θα πει η Χ. Τσεντούρου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, η συγκέντρωση "αποτελεί μια πρώτη αγωνιστική κίνηση που στοχεύει να στείλει μήνυμα αντίστασης προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα έχει σαν στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων". Επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, θα πει: "Ο θεσμός χτυπιέται με πολλούς τρόπους, όπως με τη μη εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από πολλούς εργοδότες. Φαινόμενο, που τροφοδοτείται από την αδιαφορία της κυβέρνησης που όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την εφαρμογή τους, αλλά έχει οδηγήσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε πλήρη υποβάθμιση. Η πριμοδότηση της μερικής απασχόλησης από κυβέρνηση και εργοδότες, βάζει επίσης εμπόδια στην πάλη για τις συλλογικές συμβάσεις. Στο χτύπημα του θεσμού, συμβάλλει και ο τρόπος διατύπωσης των αιτημάτων από ορισμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αλλά και η υπογραφή απ' αυτές δίχρονων συμβάσεων στα όρια του πληθωρισμού και ο τρόπος διεκδίκησής τους, που περιορίζεται στην "αγωνιστική" προσφυγή στον ΟΜΕΔ".

Στη συζήτηση παρεμβαίνει η Π. Περαντώνη,γραμματέας του Συνδικάτου Αθήνας σημειώνοντας ότι "το φαινόμενο της μη εφαρμογής των συμβάσεων συνεχώς απλώνεται. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα από ελέγχους που έκανε το συνδικάτο, όπως "Aρτίστι Ιταλιάνι",ΣΤΑΡ,ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ κ.ά. Ανάλογη οξύτητα προσλαμβάνει και το φαινόμενο των απολύσεων χωρίς αποζημίωση ή με επιταγές, όπως για παράδειγμα στη βιοτεχνία ΑΛΕΞΑΚΗΣ,που απέλυσε 15 εργαζόμενους, στην "Εμπονυ" που απέλυσε 12... Αρκετές φορές οι απολύσεις είναι "λευκές", δηλαδή οι απολυμένοι επαναπροσλαμβάνονται σαν ωρομίσθιοι και ανασφάλιστοι, όπως πχ στη βιοτεχνία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί κίνημα ενάντια στις απολύσεις".

Η Γ. Πίσσα,γραμματέας του συνδικάτου Πειραιά, θα πει: "Το 8ωρο χτυπιέται βάναυσα. Οι εργοδότες ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουν υποχρεώνουν τους εργαζόμενους άλλες μέρες να δουλεύουν ατέλειωτα 12ωρα και άλλες καθόλου. Οσο για τις συμβάσεις, όχι μόνο οι εργοδότες καθυστερούν να μας δώσουν τα αναδρομικά, αλλά πολλές φορές δεν τα παίρνουμε καθόλου".

Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στη βιομηχανία Σίσσερ - Πάλκο,καταγγέλλει η Β. Μασούρα,μέλος του ΔΣ του σωματείου, τονίζοντας: "Από την μια πλευρά διοχετεύονται φήμες για μείωση του προσωπικού και απ' την άλλη η πολυεθνική επιβάλλει, με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας του προιόντος, ποινές στους εργαζόμενους, που ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα, μέχρι διαπόμπευση και απόλυση! Ταυτόχρονα δημιουργεί δυο κατηγορίες εργαζομένων, τους νεοπροσλαμβανόμενους που πληρώνονται με την χαμηλότερη σύμβαση του ιματισμού και τους παλιούς με την σύμβαση της πλεκτικής. Επιπλέον υπάρχει μια τάση για κατάργηση του πενθήμερου, με εργασία τα Σάββατα".

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση "Φίντεξπορτ".Οπως θα πει ο Δ. Αντωνόπουλος,πρόεδρος του σωματείου: "παρά τη συρρίκνωση γενικότερα του κλάδου, η επιχείρηση λόγω του προϊόντος (φτιάχνει μοκέτες) είναι ανταγωνιστική και υπάρχει πολλή δουλιά. Αυτό όμως δεν αντανακλά και στους εργαζόμενους, καθώς τα μεροκάματα είναι χαμηλά, ενώ υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση. Δηλαδή, εκεί που ένας εργαζόμενος χειριζόταν μια μηχανή, τώρα χειρίζεται ταυτόχρονα δυο. Επιπλέον η επιχείρηση επιχειρεί αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος προσλαμβάνοντας συμβασιούχους ορισμένου χρόνου".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ