Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Στη γνωστή αντεργατική πορεία

Αποφασισμένη να εφαρμόσει κατά γράμμα τις εντολές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" η κυβέρνηση, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις απαράδεκτες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο ρυθμίσεις, που περιέχονται στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο. Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,επέμεινε στις διατάξεις του νομοθετήματος, προσπαθώντας ταυτόχρονα να θολώσει τα νερά ισχυριζόμενος ότι τις αποδέχονται οι εργαζόμενοι, διότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Να σημειωθεί πάντως, ότι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,ξεκαθάρισε ότι η ανωτάτη συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων έχει εκφράσει τη διαφωνία της με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και διεκδικεί την αντικατάσταση των διατάξεών του σύμφωνα με τις δικές της προτάσεις. "Διαφωνούμε και διεκδικούμε", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουτσούκος, ο οποίος αιτιολόγησε το ότι δε ζητείται η απόσυρση διότι θεωρείται αυτό σαν λάθος συνδικαλιστική τακτική. Τη διαφωνία τους με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που τους αφορούν εξέφρασαν και οι άλλοι συνδικαλιστές που είχαν κληθεί στην Επιτροπή της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια της πλήρους ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβερνητική πολιτική, με διάταξη του νομοσχεδίου διαμορφώνονται οι όροι για την ανάθεση σε ιδιώτες μέχρι και των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων.

"Το νέο μισθολόγιο θα ανατραπεί από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη", σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων επικίνδυνες τις διατάξεις για το λεγόμενο "κίνητρο απόδοσης", το οποίο συνδέεται με τις τακτικές αποδοχές και ο προϊστάμενος έχει τη δυνατότητα να το αυξομειώνει. Εξίσου επικίνδυνη για το εισόδημα των εργαζόμενων ο Γ. Κουτσούκος είπε ότι είναι η απαγόρευση της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου,είπε ότι η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί και στο οικονομικό σκέλος του νομοσχεδίου, διότι τριχοτομεί τις αποδοχές, και στο θεσμικό, διότι δεν ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση. Το μόνο που βρήκε να απαντήσει στα παραπάνω ο Ν. Χριστοδουλάκης ήταν το ευφυολόγημα: "Πότε το συνδικαλιστικό κίνημα συμφώνησε με τις προτάσεις της κυβέρνησης;"!!!

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Τσούλιας,αφού ξεκαθάρισε ότι: "Σαφώς δε μας εκφράζει το νέο μισθολόγιο", υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που περιέχει το νομοσχέδιο για τους καθηγητές είναι υπό την αίρεση να σταματήσει η απεργία, τονίζοντας: "Είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές".

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Α. Παπαχαραλάμπους,δήλωσε: "Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει το νέο μισθολόγιο". Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση του Μήτσου Κωστόπουλου είπε ότι με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση στα επόμενα πέντε χρόνια δε θα υπάρχουν δημόσια νηπιαγωγεία προς όφελος φυσικά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και προοπτικά συρρικνώνεται όλη η δημόσια δωρεάν παιδεία.Τη μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων στους ΟΤΑ τις Κυριακές επισήμανε μεταξύ των άλλων αρνητικών του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Ε. Λαμπρακάκης,ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Ι. Λομβέρδος,υπογράμμισε ότι όχι μόνο μειώνονται οι υπερωρίες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, αλλά καταργείται και το αντικαρκινικό επίδομα που παίρνουν οι 1.500 εργαζόμενοι στα 4 αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας. Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Σ. Πόκκας,σημείωσε ότι καταργείται ακόμα και το ανθυγιεινό επίδομα των εργαζόμενων στα πυρομαχικά και τα ραντάρ οι οποίοι έχουν ακόμα και θύματα κατά την άσκηση της εργασίας τους και ο υφυπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να αναρωτηθεί με ποιο επίδομα μπορεί να υποκατασταθεί η ανθρώπινη ζωή; Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο υπουργείο Μεταφορών, Β. Χρονόπουλος,τόνισε ότι η κατάργηση της αμοιβής για την εκτός ωραρίου απασχόληση των εργαζόμενων στο υπουργείο για την εξέταση των υποψήφιων οδηγών υποκρύπτει την πρόθεση αυτό το έργο να γίνεται από τρίτους και όχι τους εξειδικευμένους υπαλλήλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ