Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών

Στην Ουάσιγκτον σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

Απελευθερώθηκαν, χτες, οι πρώτες Παλαιστίνιες κρατούμενες από τις ισραηλινές φυλακές, όπως είχε καταληχτεί στα επιμέρους σημεία της συμφωνίας της Χεβρώνας. Οι αντιδράσεις των ακροδεξιών και θρησκευτικών οργανώσεων ήταν ιδιαίτερα έντονες. Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να τις σχολιάσει και προτίμησε να προετοιμάσει το σημερινό του ταξίδι στις ΗΠΑ.

Πέντε από τις τριάντα μία Παλαιστίνιες, που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, είχαν απελευθερωθεί μέχρι χτες το βράδυ. Επισήμως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιπες, ακόμα και όσες κατηγορούνται για εμπλοκή σε υποθέσεις δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών. Η εφαρμογή των συμπεφωνημένων στο κείμενο της Χεβρώνας έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος έκανε λόγο για "σημάδι ειρήνης". Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι, πλέον, απομένει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τους εναπομείναντες 3.000 Παλαιστινίους κρατουμένους.

Με συγκεντρώσεις στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, αρκετοί οπαδοί της ισραηλινής ακροδεξιάς, αλλά και πολλών θρησκευτικών κομμάτων εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δώσει το "πράσινο φως" για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών. Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν πλακάτ και πανό με το σύνθημα"Εβραϊκό αίμα για την ειρήνη", εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ εναντίον του Νετανιάχου, επειδή προεκλογικά είχε ταχθεί ενάντια σε κάθε συμβιβασμό και παραχώρηση προς τους Παλαιστινίους. Παρ' όλα αυτά, σήμερα έχει εκπληρώσει και τις δύο δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην παλαιστινιακή αρχή η προηγούμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος. Δηλαδή και υπέγραψε για τη Χεβρώνα και απελευθερώνει τις γυναίκες κρατούμενες.

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει τις αντιδράσεις ακόμα και μελών του κυβερνητικού συνασπισμού. Αντίθετα, προτίμησε να ετοιμαστεί για το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, το οποίο αρχίζει σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και τον υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν.

Επιδρομές στο Νότιο Λίβανο

Τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ του Νοτίου Λιβάνου έπληξαν, χτες, με τέσσερις ρουκέτες αέρος - εδάφους ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, ο ραδιοσταθμός υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετά σημεία της κοιλάδας Μπεκάα, όπου υπάρχουν πολλά στρατόπεδα της οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", αλλά και αρκετά συριακά στρατεύματα. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ο οποίος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες από την πλευρά της "Χεζμπολάχ".

Την ίδια στιγμή, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για το ενδεχόμενο μονομερούς αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι αποκλείει το ενδεχόμενο η Γαλλία να συμμετάσχει σε διεθνή δύναμη στο Νότιο Λίβανο και υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την επίτευξη συνολικής ειρήνης και όχι αποσπασματικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ