Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Αλλος ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε χτες στη Χώρα των Βάσκων από άγνωστο ένοπλο, την ίδια στιγμή που γίνονταν οι κηδείες των δύο Ισπανών που δολοφονήθηκαν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, και οι τρεις επιθέσεις είναι έργο της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ. Ωστόσο, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη των επιθέσεων.

Η χτεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τολόσα κατά τη διάρκεια καρναβαλιού. Ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Αρατριμπέλ πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από άγνωστο που φορούσε μάσκα και αμέσως διέφυγε.

Η επίθεση εναντίον του επιχειρηματία έγινε μια μέρα μετά τη δολοφονία δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη και την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με ένα νεκρό κοντά σε στρατιωτική βάση στη Γρανάδα.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα απέδωσε τις ευθύνες και των τριών επιθέσεων στην ΕΤΑ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κηδείας του δικαστή, τόνισε ότι "δε θα μας αναγκάσουν οι τρομοκράτες. Η ΕΤΑ δε θα επιδιώξει τους στόχους της".

"Με αυτή την επίθεση φαίνεται ότι η ΕΤΑ ανοίγει όλους τους δρόμους για δολοφονίες", υποστήριξε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ζουάν Αλμπέρτο Μπελόχ και πρόσθεσε ότι "διάλεξε τη στιγμή να εκφοβίσει την κυβέρνηση".

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φρανσίσκο Αλβαρες Κάσκος τόνισε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει "μια από τις πιο εύθραυστες στιγμές" στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση θα "συνεχίσει την ίδια τακτική (ενάντια στην ΕΤΑ) όπως κάνει 365 μέρες το χρόνο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ