Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάλεσμα αγώνα για μόρφωση και δουλιά για όλους

Το ΚΚΕ παρουσίασε χτες, σε μεγάλη εκδήλωση στο Σπόρτιγκ, τις θέσεις του για εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού

Κάλεσμα σε ολόκληρο το λαό, από αύριο, από τώρα, να εναντιωθεί, να στήσει μπλόκο στους μορφωτικούς φραγμούς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, που σήμερα αγωνίζονται, για να ανοίξει το δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο, με μόρφωση και δουλιά για τα παιδιά του, απηύθυναν χτες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από το γήπεδο του Σπόρτιγκ, στην εκδήλωση ενημέρωσης για τις θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στις νέες αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας. Μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή μαζικών φορέων εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων.

Λίγες βδομάδες μετά από τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για το "άνοιγμα" των πανεπιστημίων, την πολυδιάσπαση και την "αναβάθμιση του λυκείου", το ΚΚΕ ανέλαβε να καταρρίψει τους μύθους και την παγίδα που κρύβουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και το βασικό στόχο τους, που δεν είναι παρά η ακόμα μεγαλύτερη ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, η παιδεία για λίγους και η δουλιά για ακόμα λιγότερους. Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να παρουσιάσει τις θέσεις του για τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, αλλά πρώτα να τις εξηγήσει στον κόσμο, έγινε "εν θερμώ", λίγο μετά την ανακοίνωσή τους και ενώ οι εκπαιδευτικοί συγκρούονται με την αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Πλήθος συνδικαλιστικών φορέων εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γονιών, φοιτητών και σπουδαστών αλλά και εκπρόσωποι εργαζομένων παρακολούθησαν την εκδήλωση, ενώ οι απόψεις που διατυπώθηκαν είχαν ως κοινή βάση την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και καθηγητής στο ΕΜΠ, ενώ ειδικές εισηγήσεις παρουσίασαν μετά την ομιλία του Θ. Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ε. Μηλιαρονικολάκη, και ο Γ. Μωραϊτης, υπεύθυνη και μέλος, αντίστοιχα, του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πλούσιος προβληματισμός

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Στ. Αλαχιώτης τόνισε ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που προσεγγίστηκε με αυτή την "ιδεατή άποψη", όπως χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του υπουργού. "Δε θα πρέπει να είναι τα πανεπιστήμια εκείνα τα κέντρα στα οποία να υπαγορεύεται η διδασκαλία ορισμένων κατευθύνσεων ή μαθημάτων, αλλά να είναι οι κατεξοχήν χώροι προόδου και αμφισβήτησης", τόνισε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ, Μ. Σπαθής,τόνισε χαρακτηριστικά: "Στα πανεπιστήμια τον τελευταίο καιρό έχουμε βιώσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που πιστεύουμε ότι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις ρυθμίσεις. Εχουμε βιώσει την τάση που υπάρχει να θιγεί η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στον τόπο μας. Παντού διακρίνεται κρυφά ή φανερά αυτή η τάση ιδιωτικοποίησης", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι χρησιμοποιούν τα προβλήματα για να τονίσουν την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τ. Παπαχαραλάμπους,αναφερόμενος στις εξαγγελίες του υπουργού, τόνισε ότι όποιο αποτέλεσμα προκύψει πρέπει να προκύψει από ουσιαστικό διάλογο και μίλησε για την υποβάθμιση της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. "Σε 5 χρόνια δε θα υπάρχει δημόσιο νηπιαγωγείο", τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Κ. Κυριακοπούλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, αναφέρθηκε στο "ρεφενέ" που δίνουν οι γονείς για να καλύψουν ανάγκες των σχολείων και κάλεσε σε δημιουργία μετώπου εργαζομένων, γονιών, εκπαιδευτικών, που θα διεκδικεί και θα επιτυγχάνει λύσεις.

Ο Ν. Ρογκάκος,δήμαρχος Βύρωνα, έκανε λόγο για την "αποκέντρωση" της εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι το κράτος θέλει να κάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνένοχη στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου,εκπρόσωπος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στο ΚΣ της ΕΦΕΕ, τόνισε ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ είναι γεγονός και ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο Β ΚΠΣ και τις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση. Και τίθεται, τόνισε, το εκβιαστικό δίλημμα στα πανεπιστήμια, που υποχρεώνονται να αποδεχτούν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για να τύχουν της αναγκαίας χρηματοδότησης.

Ο Θ. Βουρεκάς,πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Αθήνας, αναφέρθηκε στον αγώνα των απεργών καθηγητών, στην ανάγκη αλληλεγγύης και υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός αμφισβητεί τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η διοίκηση της ΟΛΜΕ έλαμψε διά της απουσίας της σε μια συζήτηση για ένα θέμα που έπρεπε να το έχει αναδείξει από τα πρώτα στον αγώνα των καθηγητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ