Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ξαναχτύπησε η "Αλεπού"

Γυναικόπαιδα είναι τα θύματα των νέων αμερικανικών επιδρομών που έπληξαν, κυρίως, κατοικημένες περιοχές στο Νότιο Ιράκ, στα όρια της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.-

Δύο κύματα επιδρομών με στόχο κατοικημένες περιοχές στο Νότιο Ιράκ πραγματοποίησαν, χτες, αμερικανικά αεροσκάφη, όπως μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων και επιβεβαίωσαν ξένοι ανταποκριτές. Η Βαγδάτη μιλά για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, ενώ το Πεντάγωνο αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων. Επίσημος απολογισμός δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα και μέχρι αργά χτες το βράδυ, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και των ανθρωπιστικών οργανώσεων τηρούσε "σιγήν ιχθύος" σαν να μην έγιναν, καν, οι επιδρομές.

Στις 9.30 και στις 10.10 το πρωί, τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκαν οι αμερικανικές επιδρομές στην περίμετρο της πόλης Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ, μετέδωσε, το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά κύματα και χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι αέρος - εδάφους "SA-3" και βόμβες. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο, στο στόχαστρο των επιδρομών βρέθηκαν η συνοικία αλ Τζουμχουρίγια, το χωριό Αμπού αλ Κασέρ, το αεροδρόμιο της Βασόρας και η πετρελαϊκή περιοχή Βόρεια Ρομεϊλάχ.

Σε δηλώσεις του ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, Χουμάν Αμπντέλ Κχαλίφ, υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φορά που οι αμερικανικές επιδρομές έπληξαν μόνο κατοικημένες περιοχές και υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Οπως δήλωσε ο Κχαλίφ, αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημος απολογισμός, τα θύματα της επίθεσης υπολογίζεται ότι είναι δεκάδες αθώα γυναικόπαιδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οι νεκροί είναι, τουλάχιστον, 12 και οι τραυματίες περισσότεροι από 37, ενώ, όπως υποστήριξε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου "Fox News", που βρέθηκε στην περιοχή, δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, τα σωστικά συνεργεία έψαχναν μέχρι το βράδυ για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και μικρά παιδιά.

Λακωνική η αμερικανική ηγεσία

Λακωνικός και φειδωλός στις δηλώσεις του σχετικά με τις επιδρομές στο Νότιο Ιράκ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες, ο οποίος επιβεβαίωσε τις επιθέσεις. Ο Μπρίντζες αρκέστηκε να επαληθεύσει ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην περιοχή της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ", όπως πραγματοποιήθηκαν επιδρομές και στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ". Ο Αμερικανός αξιωματούχους ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη είχαν μόνο στρατιωτικούς στόχους, ότι επέστρεψαν ασφαλή στις βάσεις τους και ότι δεν έχει στοιχεία περί πλήγματος κατοικημένων περιοχών.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Φρανκ Λέιχιου, δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν περιπολία στο Νότιο Ιράκ και ενεπλάκησαν με ιρακινά στρατιωτικά αεροσκάφη "Μινγκ", που παραβίαζαν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ακολούθησε μάχη και τα αμερικανικά αεροσκάφη απάντησαν στις απειλητικές ενέργειες των ιρακινών αεροσκαφών και των αντιαεροπορικών. Λίγη ώρα αργότερα, η υποστράτηγος Τζέιν Ρίνελ, επικεφαλής της επιχείρησης ελέγχου της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, δήλωνε, από το Ιντσιρλίκ, ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες στο Βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια περιπολίας. Σύμφωνα με τη Ρίνελ, στις δύο περιπτώσεις τα αμερικανικά αεροσκάφη απάντησαν σε πυρά που δέχτηκαν από τα ιρακινά αντιαεροπορικά, και στην τρίτη το αμερικανικό μαχητικό εγκλωβίστηκε από τα ιρακινά ραντάρ.

Καμία δήλωση για τις νέες επιδρομές δεν έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. Σιωπηλοί παρέμειναν και οι συνεργάτες της, ενώ η Ολμπράιτ απέφυγε ακόμη και να σχολιάσει την κριτική που της απηύθυνε ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, ο οποίος εξέφρασε την αποστροφή του για τις αμερικανικές επιδρομές, που για άλλη μια φορά είχαν στόχο αθώους πολίτες. Πιθανολογείται ότι οι νέες επιδρομές θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που πρόκειται να έχει, αργά χτες το βράδυ, η Ολμπράιτ με το Ρώσο πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακώφ.

Διχασμένος ο αραβικός κόσμος

Ανευ αποτελέσματος έληξε η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η οποία εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την Κυριακή. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Σαϊντ αλ Σάχαφ, εγκατέλειψε οργισμένος την αίθουσα συνεδριάσεων, εξαιτίας της άρνησης των υπολοίπων Αράβων υπουργών να υποστηρίξουν τα ιρακινά αιτήματα για άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων, χωρίς καμία συνέχιση των επιθεωρήσεων και για κατηγορηματική καταδίκη των αμερικανο-βρετανικών επιδρομών του περασμένου μήνα. Οι υπόλοιποι Αραβες υπουργοί επέμεναν στην αναζήτηση μέσης οδού για τη συνέχιση, με διαφορετικό τρόπο ή και με βάση χρονοδιαγράμματος, των επιθεωρήσεων και απαίτησαν από την ιρακινή ηγεσία να δεσμευτεί ότι δεν έχει επιθετικές διαθέσεις προς το Κουβέιτ.

Το ρήγμα που παρατηρήθηκε στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς ορισμένες αραβικές ηγεσίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το "μήνυμα που έλαβε η ιρακινή ηγεσία στην προσπάθειά της να εκβιάσει τον αραβικό κόσμο", ενώ άλλες αραβικές ηγεσίες εκτιμούν ότι απέτυχε άλλη μια προσπάθεια επίτευξης ενότητας, με αποτέλεσμα ο αραβικός κόσμος, αυτή τη στιγμή, να είναι διχασμένος και κατά συνέπεια να τηρεί μια στάση που, αν μη τι άλλο, βολεύει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα αρνητικές τις εξελίξεις, ο ηγέτης του Εθνικού Δημοκρατικού Κινήματος, του Κουβέιτ, Αχμέντ Μπισάρα, εκτιμούσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που επιδίωκαν, να διαχωρίσουν την ιρακινή ηγεσία από τον ιρακινό λαό, αλλά να διατηρήσουν αυτά τα δύο μέρη ενωμένα όσον αφορά τις επιπτώσεις των κυρώσεων και των επιθέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «συνήθη» πλήγματα(2002-05-30 00:00:00.0)
Αμερικανικά πλήγματα σε βορρά και νότο(1999-07-31 00:00:00.0)
Οι συνήθεις επιδρομές(1999-04-20 00:00:00.0)
Ως συνήθως βομβαρδισμοί...(1999-03-10 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Κοέν στην περιοχή(1999-03-06 00:00:00.0)
Καθημερινό φαινόμενο οι πολεμικές αψιμαχίες(1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ