Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προτεραιότητα στην εξεύρεση πολιτικής "λύσης";

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στην τροχιά αναζήτησης πολιτικών λύσεων πρέπει να τεθεί η κρίση στο Κόσσοβο εκτίμησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρόμπιν Κουκ, ανακοινώνοντας πως θα αναζητήσει την υποστήριξη και τη συμβολή των 15 εταίρων της ΕΕ στην εύρεση νέου σχεδίου "ειρήνευσης".

"Θέλουμε να σταματήσουμε να πλήττεται η συμφωνία εκεχειρίας και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μελλοντικών αιματοχυσιών", σημείωσε ο Κουκ σε συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα των προσπαθειών του θα είναι να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Σε δηλώσεις περί εξεύρεσης "πολιτικής λύσης" στο Κοσσυφοπέδιο προέβη χτες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, εκφράζοντας την ελπίδα πως η προγραμματισμένη για τις επόμενες μέρες νέα συνάντηση της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό θα δώσει "νέα δυναμική, νέα ώθηση" στο ζήτημα.

Πάντως, χτες, το κλίμα βάρυνε για μία ακόμη φορά στην Πρίστινα, όπου ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν στο νοτιοδυτικό Κόσσοβο τα πτώματα πέντε δολοφονημένων Κοσσοβάρων Αλβανών.

Ο εκπρόσωπος της διεθνούς αποστολής επιβεβαιωτών της συμφωνίας εκεχειρίας, Λες Χάους, ανακοίνωσε πως τα θύματα είχαν πυροβοληθεί με αυτόματα όπλα και το όχημα που τους μετέφερε είχε πυρποληθεί. Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών των Αλβανών του Κοσσόβου, τα θύματα σκοτώθηκαν την περασμένη Κυριακή από Σέρβους αστυνομικούς στο χωριό Ρακοβίνα. Ωστόσο, η είδηση αυτή δε διασταυρώθηκε από άλλη πλευρά.

Πάντως, ο επικεφαλής των Αμερικανών απεσταλμένων στο Κόσσοβο, Κρίστοφερ Χιλ, προγραμμάτιζε χτες να συναντηθεί με τον αρχηγό του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα και αρχηγούς άλλων κοσσοβάρικων κομμάτων της αντιπολίτευσης. "Βαδίζουμε καθ' οδόν προς μία κατάσταση, όπου πρέπει να έχουμε στο χέρι ορισμένες πολύ καλές ιδέες", είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας παράλληλα πως η διαδικασία των αέναων διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να συνεχίζεται εις το διηνεκές. "Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα" κατέληξε...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ