Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Ατελέσφορες οι επαφές για τον "πόλεμο της μπανάνας"

ΓΕΝΕΥΗ. -

Για μια ακόμα φορά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια άμεση συμφωνία για την εκτόνωση της μεταξύ τους σύγκρουσης στον "εμπορικό πόλεμο της μπανάνας". Οι δύο πλευρές συζήτησαν και χτες "ιδιαιτέρως", ενώ υποτίθεται πως παρακολουθούσαν συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πρώτο θέμα της ατζέντας συνομιλιών ήταν το αμερικανικό αίτημα για την έγκριση (από τον ΠΟΕ) της επιβολής κυρώσεων, ύψους 520 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πληθώρα προϊόντων που προέρχονται από τις 15 χώρες- μέλη της ΕΕ.

"Αυτό που θα ζητήσουμε σήμερα είναι η εξουσιοδότηση για την επιβολή των κυρώσεων και μετά θα δούμε τι θα συμβεί", είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Ρίτα Χέις, μπαίνοντας χτες στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη. Ο Νάιγκελ Γκάρντερ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Σερ Λίον Μπρίταν, εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα πως θα αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την εξεύρεση κάποιας συμβιβαστικής φόρμουλας...

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής υποστηρίζουν ότι οι εμπορικές πρακτικές της ΕΕ στο ζήτημα των εισαγωγών μπανάνας ευνοούν τις χώρες της Καραϊβικής και της Βόρειας Αφρικής (πρώην αποικίες χωρών της Ευρώπης) βάσει της συνθήκης του ΛΟΜΕ. Ουσιαστικά, όμως, την τριβή στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προκάλεσε η αμερικανική εταιρία εισαγωγής και εκμετάλλευσης μπανανών "ΤΣΙΚΙΤΑ", που φαίνεται να αναζητεί τρόπους για κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ