Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Το απεχθέστερο έγκλημα των πολυεθνικών

Ενα στα τέσσερα παιδιά, στις "μυλόπετρες" της πιο απάνθρωπης εκμετάλλευσης. Αυξάνεται η παιδική εργασία και στη Β. Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη

Η παιδική εργασία - εκμετάλλευση, το νοσηρό αυτό φαινόμενο της παγκόσμιας κοινωνίας, δεν έχει σύνορα. Η έκταση του φαινομένου καταλαμβάνει όλη τη Γη, ενώ ο αριθμός της ντροπής ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια. Δηλαδή αφορά το 25% του συνόλου των παιδιών!

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για ταΑνθρώπινα Δικαιώματα,η διευθύντρια του Ιδρύματος, Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου,σημείωσε: "Οι κυβερνήσεις των χωρών του Τρίτου Κόσμου δεν είναι άμοιρες για το φαινόμενο, αλλά την κύρια ευθύνη τη φέρουν οι μεγάλες πολυεθνικές, που δραστηριοποιούνται στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αυτές ήταν, άλλωστε, που εμπόδισαν την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης πέρυσι στη Γενεύη κατά της Παιδικής Εργασίας". Επίσης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι "η παιδική εργασία είναι παράγοντας συντήρησης των χαμηλών μεροκάματων, της φτώχειας και της ανεργίας, που εξυπηρετεί άκρως τα συμφέροντα των πολυεθνικών".

Αφορμή της συνέντευξης στάθηκε η χτεσινή εκκίνηση των παγκόσμιων πορειών κατά της παιδικής εργασίας, που ξεκινούν από πολλά σημεία του κόσμου και θα καταλήξουν στις αρχές του Ιούνη στη Γενεύη.

Οι σοβαρότερες διαστάσεις του φαινομένου της παιδικής εργασίας παρατηρούνται στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, αλλά σε συνεχή αύξηση βρίσκεται η παιδική εργασία στη Βόρεια Αμερική, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, αυτή τη στιγμή περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή ένα στα τέσσερα, εργάζονται.Επιπλέον 150 - 200 εκατομμύρια παιδιά - κυρίως κορίτσια - ασχολούνται με τις δουλιές του νοικοκυριού ως απλήρωτοι εργαζόμενοι. Ενα εκατομμύριο παιδιά μπαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά του σεξ, στην πλειοψηφία τους κορίτσια στην Ασία.Τριακόσιες χιλιάδες παιδιά - ηλικίας ακόμη και οχτώ ετών - εμπλέκονται άμεσα σε εμπόλεμες συρράξεις!Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν και εργάζονται στους δρόμους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ