Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυνατό - ενωμένο - μαχητικό προχωρά το μαθητικό κίνημα

Παλλαϊκή - πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος. Νέο παμμαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

"Δυνατό - ενωμένο - μαχητικό".Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά αποδίδουν στο μαθητικό κίνημα σε όλη τη χώρα οι ίδιοι οι μαθητές, βασιζόμενοι στη στάση των μαθητών σε όλη τη χώρα τη βδομάδα που πέρασε. Μία βδομάδα που επιχειρήθηκε να χαρακτηριστεί από τις υποκινούμενες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιθέσεις ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές, όμως τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έγιναν σε όλη τη χώρα στις 15 τουΓενάρη ήρθαν να δείξουν μία αντίθετη εικόνα.

Οι νέοι έδειξαν τη δύναμή τους αντιμετωπίζοντας με ωριμότητα και απτόητοι τις τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον τους, απαντώντας με αγώνες στις απειλές (που σε κάποιες περιπτώσεις 'γιναν πράξη) για παρέμβαση εισαγγελέων. Απάντησαν με την ενότητα στους εκβιασμούς του υπουργού Παιδείας για απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής στις εξετάσεις των καταληψιών μαθητών που είχε στόχο να τους διασπάσει και να επιφέρει ρήγμα στο μέτωπο με τους γονείς τους. Και όσο για τη μαχητικότητά τους, μάρτυρας γι' αυτή έγινε την Παρασκευή 15 του Γενάρη όλη η χώρα που συγκλονίστηκε από τα μαθητικά συλλαλητήρια που πήραν τελικά χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης ενάντια στον αυταρχισμό, για την ανατροπή της "μεταρρύθμισης", για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου για όλα τα παιδιά.

Τώρα, οι μαθητές συνεχίζουν πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά. Ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, προχτές, Παρασκευή, έφτανε τα 900 πανελλαδικά. Και αυτή τη βδομάδα, μετά και τον "αέρα" που έδωσε η επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησής τους και έχοντας την έμπρακτη συμπαράσταση των γονιών και εκπαιδευτικών τους, οι μαθητές ετοιμάζουν δύο νέα συλλαλητήρια, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις με καταλήψεις σχολείων και δρόμων.

Την Τρίτη 19 Γενάρη μαζί με εργατικά σωματεία, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας διοργανώνει παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος. Η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, μαθητές, φοιτητές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο τονίζοντας ότι "όλοι μαζί μπορούμε".

Την Πέμπτη 21 Γενάρη,έχει δοθεί νέο ραντεβού για τις 10.30 το πρωί στα Προπύλαια για νέο παμμαθητικό συλλαλητήριο. Την ερχόμενη Κυριακή, 24 Γενάρη θα γίνει στην Αθήνα πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, όπου οι εκπρόσωποι των μαθητών από όλη τη χώρα θα κάνουν ακόμα μια φορά εκτίμηση των κινητοποιήσεων τους και θα χαράξουν την πορεία τους στο εξής.

Δάσκαλοι - καθηγητές

Αύριο, Δευτέρα, το πρωί, συνέρχεται στην Αθήνα η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, πολλές από τις οποίες στις γενικές συνελεύσεις τους που προηγήθηκαν ψήφισαν δυναμικές μορφές αγώνα. Από το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αναμένεται να επηρεαστεί και η πορεία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς την Τρίτη, το ΔΣ της ΔΟΕ συγκαλεί έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων. Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν υποκύψει στους εκβιασμούς του υπουργείου Παιδείας να γίνουν συνένοχοι στο σχέδιο καταστολής, πραγματοποιούν με απόφαση της ΟΛΜΕ και αύριο δίωρες στάσεις εργασίας τις πρώτες ώρες του κάθε κύκλου, προκειμένου να καλυφθούν οι καθηγητές από τα κρούσματα αυταρχισμού της κυβέρνησης και τις ομάδες των "δήθεν αγανακτισμένων γονιών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ