Στο 6,2% η πτώση στην οδό Σοφοκλέους
Στους ρυθμούς της ...σάμπα, ταρακουνιούνται από χτες οι διεθνείς χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια. Η, από καιρό αναμενόμενη, σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι της οικονομικής κρίσης στη Βραζιλία ξεχείλισε, προκαλώντας για μια ακόμα φορά αλυσιδωτές επιπτώσεις στους "ναούς του καπιταλισμού" σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αρμοδίως, έχασε εν ριπή οφθαλμού 6,21%, δίνοντας ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που ανεύθυνα, από την πρώτη μέρα του χρόνου, προσπαθούν να σπρώξουν στο παιχνίδι του χρηματιστηριακού τζόγου ανυποψίαστους πολίτες, στους οποίους υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις και ανυπολόγιστα κέρδη. Την ίδια στιγμή, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι έσπευσαν από τις πρώτες κιόλας ώρες να εκμεταλλευτούν για κερδοσκοπικούς λόγους τη νέα μαζική αναστάτωση και τη μεγάλων διαστάσεων βουτιά στις τιμές των χρηματαγορών.
Η χτεσινή μέρα στις χρηματαγορές ξεκίνησε σε σχετικά θετικό κλίμα, αφού, κατά το άνοιγμά τους στις χώρες της Απω Ανατολής, δεν είχαν γίνει γνωστές οι εξελίξεις στη Βραζιλία. Ετσι, οι δείκτες τιμών στις αγορές της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και της Κορέας έκλεισαν με κέρδη, ωστόσο χρηματιστήρια που κλείνουν αργότερα, όπως του Χονγκ - Κονγκ, της Τζακάρτας κλπ., έκλεισαν με απώλειες από 1 μέχρι και 4%.
Με πτώση των τιμών ξεκίνησε στις 10.45 το πρωί και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από τα πρώτα της Ευρώπης που αρχίζουν τις συναλλαγές. Η πτώση του Γενικού Δείκτη ήταν γύρω στο 2%, όταν σημειώθηκαν σημάδια σταθεροποίησης, χάρη σε φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη πτώση των επιτοκίων της Τράπεζας Ελλάδας. Γύρω στις 11.30, ανακοινώθηκε και επίσημα η σχετική απόφαση της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα ο δείκτης να ανακτήσει μέρος των απωλειών του και να φτάσει στο -0,79%. Πάντως, η πρωτοφανής, μάλιστα, κίνηση της διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδας να ανακοινώσει, εν μέσω της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την απόφασή της δε στάθηκε ικανή να συγκρατήσει τη βουτιά των τιμών, που σε άλλη περίπτωση θα εκτοξεύονταν προς τα ύψη. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης "έχανε" 6,3%,, ενώ τελικά έκλεισε με ζημιές της τάξης του 6,21%.
Από τις 278 μετοχές, που διακινήθηκαν χτες, οι 217 έκλεισαν σε χαμηλότερες από τις προχτεσινές τιμές. Μάλιστα, στο τέλος της συνεδρίασης, για 138 μετοχές υπήρχαν ανεκτέλεστες εντολές για πώληση και μόλις 81 είχαν την ένδειξη αγοραστές. Τουλάχιστον 44 μετοχές βρέθηκαν στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο πτώσης του 8%, ενώ 88 ήταν οι μετοχές που σημείωσαν απώλειες μεταξύ 7 και 8%. Από τους επιμέρους δείκτες ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιριών είχε τις μεγαλύτερες απώλειες (-7,47%), ενώ τις μικρότερες (3,37%) είχαν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Το ύψος των συναλλαγών κινήθηκε στα υψηλά επίπεδα των 112 δισ. δρχ., γεγονός που από τους αρμόδιους ερμηνεύεται ως παρέμβαση "θεσμικών επενδυτών" με αγορές τίτλων στα χαμηλά επίπεδα των τιμών που διαμορφώθηκαν λόγω της μεγάλης πτώσης.
Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται και παραπάνω, η Τράπεζα Ελλάδας προχώρησε χτες σε νέα μείωση των επιτοκίων παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας στη διατραπεζική αγορά. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που μειώνονται τα επιτόκια αυτά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση της απόφασης επισπεύσθηκε κατά μερικές μέρες, προκειμένου να αποτραπεί η χτεσινή βουτιά στην οδό Σοφοκλέους.
Το λεγόμενο "ντόμινο" συνεχίστηκε και σε όλες τις χρηματαγορές της Ευρώπης, οι οποίες άνοιξαν με ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες, αλλά στη διάρκεια των συναλλαγών όλα τα χρηματιστήρια ανέκτησαν μέρος των αρχικών ζημιών, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύεται ως προσπάθεια, εκείνων που γνωρίζουν την πορεία των τιμών, να κερδοσκοπήσουν, έχοντας στην κατοχή τους "χαρτιά που απέκτησαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές".
Με μεγάλες απώλειες που ξεπερνούσαν το 2,3% ξεκίνησε (νωρίς το απόγευμα για την Ελλάδα) και η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης, ενώ αργότερα (ώρα 20.00 Ελλάδας) ο δείκτης Ντάου Ντόουνς ήταν γύρω στο -0,7%.