Συνάντηση υπουργού Παιδείας - ΟΛΜΕ με θέμα την επιμόρφωση, χωρίς αποτελέσματα. "Υποκριτική, παραπλανητική και αποπροσανατολιστική" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ την πρόσκληση για διάλογο, και απείχε
Σε μία προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο μαθητών - καθηγητών και να εμφανίσει "διάλογο" εκεί που δεν υπάρχει, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χτες με το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα της εξάμηνης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, ίδρυσης σχολής "Διαρκούς Επιμόρφωσης" και το "Πιστοποιητικό Διδακτικής και Παιδαγωγικής Επάρκειας". Από τη συνάντηση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών", ο οποίος με γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε την πρόσκληση του υπουργού για διάλογο ως "υποκριτική, παραπλανητική και αποπροσανατολιστική", τονίζοντας ότι αυτή "στοχεύει ουσιαστικά στη διάσπαση του αγωνιστικού μετώπου μαθητών - καθηγητών".
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αδιάλλακτος στο αίτημα για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της "μεταρρύθμισης", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι νόμοι θα εφαρμοστούν, το εκπαιδευτικό σύστημα θα προχωρήσει". Ο Γερ. Αρσένης είπε ότι η ΟΛΜΕ δεν έχει ενιαία θέση και επικαλέστηκε τη δήλωση της ΠΑΣΚ, που διαχωρίζει τη θέση της από την υπόλοιπη ΟΛΜΕ και τη θέση της για ανατροπή της "μεταρρύθμισης". Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό να συζητήσει το θέμα του αριθμού μαθητών ανά τάξη και της επιτροπής προσωπικοτήτων που θα εξετάσει το θέμα της επαγγελματικής και οικονομικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών, την οποία σύμφωνα με τον υπουργό απέρριψε η ΟΛΜΕ. Επίσης είπε ότι η ΟΛΜΕ αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς να ορίσει εκπροσώπους για τις επιτροπές που σκοπεύει να συστήσει το υπουργείο για τα ζητήματα της επιμόρφωσης.
Την προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να εμφανίσει διασπασμένη την ΟΛΜΕ καταγγέλλει με ανακοίνωση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι "η ΟΛΜΕ με αλλεπάλληλες δημοκρατικές διαδικασίες διαμόρφωσε τις θέσεις της, που εκφράζουν τη συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών της χώρας". Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι με τη στάση του χτες ο υπουργός Παιδείας "επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση με κακότεχνους ελιγμούς επιμένουν στην αδιαλλαξία, τον αυταρχισμό και στην τακτική υπονόμευσης των εκπαιδευτικών αγώνων". Καταγγέλλει επίσης ότι ο υπουργός αρνήθηκε να συζητήσει τα θέματα του εξεταστικού συστήματος για το "ενιαίο λύκειο" και τα ΤΕΕ και τις υπόλοιπες προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα που του κατέθεσε η ΟΛΜΕ.
Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ τονίζει: "Αξιοποιώντας την τακτική του "μαστιγίου" και του "καρότου", πότε με την τακτική του ευτελούς δέλεαρ, πότε με την τακτική της ενεργοποίησης κατασταλτικών μηχανισμών και συκοφαντικών μεθόδων, επιχειρεί να κάμψει την αγωνιστική αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποσιωπώντας την ουσία των αιτημάτων που είναι η κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου (Ν. 2525, 2640) και ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας που στοχεύουν στην ποιοτική αλλαγή της Παιδείας, επιχειρεί να στήσει ένα προσχηματικό διάλογο πάνω σε ζητήματα που δεν έχουν κομβικό χαρακτήρα, αλλά είναι αιτήματα τρέχουσας εκπαιδευτικής διαχείρισης και αποτελούν εδώ και χρόνια χιλιοδιακηρυγμένες εξαγγελίες των εκάστοτε υπουργών", τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ.
Η ΔΕΕ θεωρεί ότι "οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, είτε με τη μορφή του στημένου διαλόγου για ήσσονος σημασίας ζητήματα σε σχέση μ' αυτά που προβάλλει ενιαία το εκπαιδευτικό κίνημα, είτε με τη δυσφήμιση - συκοφάντηση των αγωνιζόμενων μαθητών και καθηγητών, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει το δήθεν διάλογο για να μην ανοίξει ο ουσιαστικός διάλογος που επιδιώκει το κίνημα της Παιδείας". Η ΔΕΕ επισημαίνει ότι ο όποιος διάλογος για να έχει ουσία, περιεχόμενο και αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει κάτω από τις προϋποθέσεις της κατάργησης των νόμων 2525 και 2649 και στα πλαίσια των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος "με ταυτόχρονο σταμάτημα κάθε κυβερνητικής προσπάθειας που λειτουργεί κατασταλτικά και συκοφαντικά ενάντια στον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας".