Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις στο α εξάμηνο...

Γ Ε Ν Α Ρ Η Σ

14 ΓΕΝΑΡΗ: Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού φορολογικού νομοσχεδίου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται: αύξηση του φόρου παρακράτησης, μείωση του αφορολόγητου ορίου από ιδιοκατοίκηση στα 150 τ.μ., αύξηση μέχρι και 13,5% των τεκμηρίων για κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων, αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων κλπ.

23 ΓΕΝΑΡΗ: Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου", προετοιμάζοντας το έδαφος για την παράδοση στα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα των ενεργειακών πηγών της χώρας.

27 ΓΕΝΑΡΗ: Η κυβέρνηση προωθεί Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παραχωρείται η εκμετάλλευση της αστικής (οικιακής και εμπορικής) κατανάλωσης φυσικού αεριού σε ιδιώτες, με την παράδοση των "Εταιριών Παροχής Αερίου" στο έλεος των κερδοσκοπικών ιδιωτικών συμφερόντων.

Φ Λ Ε Β Α Ρ Η Σ

11 ΦΛΕΒΑΡΗ: Ο "Ρ" δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα την κυβερνητική απόφαση να περικοπεί η επιδότηση στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, μέσω νέου τρόπου υπολογισμού της. Σύμφωνα μ' αυτόν, η επιδότηση δεν παρέχεται πλέον για το 75% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, αλλά για το 100% της αντικειμενικής αξίας μέχρι τα 12 εκατ. δραχμές και το 80% της αντικειμενικής πέραν του εναπομείναντος ποσού... Οπως είναι γνωστό, οι "αντικειμενικές αξίες" υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών στα ακίνητα.

13 ΦΛΕΒΑΡΗ: Οι Ελληνες εργάτες κοστίζουν στο κεφάλαιο λιγότερο απ' όλο το "βιομηχανικό" κόσμο" επισημαίνει έκθεση των Ευρωπαίων βιομηχάνων, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

17 ΦΛΕΒΑΡΗ: Τουλάχιστον 15.000 μικρά καταστήματα τροφίμων έβαλαν οριστικά λουκέτο από το 1982 μέχρι το 1985! Την ίδια στιγμή τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 3.148. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης τροφίμων.

******* 20 ΦΛΕΒΑΡΗ: Σε ...εκσυγχρονισμό της τοκογλυφίας προχωρεί η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για το περιβόητο θέμα των "πανωτοκίων". Σύμφωνα με αυτή, ο ανατοκισμός επί των οφειλόμενων τόκων θα γίνεται πλέον ανά... εξάμηνο, αντί ανά μήνα και τρίμηνο που γινόταν στο παρελθόν.

21 ΦΛΕΒΑΡΗ: Με έγγραφό του ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προς την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, ζητά την παράδοση της ΣΟΦΤΕΞ στο μεγαλοεπιχειρηματία Ζερίτη. Ο τελευταίος απαιτεί να μην υπάρχει δέσμευση για διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά δεν δεσμευεται ουσιαστικά ούτε για το τίμημα...

25 ΦΛΕΒΑΡΗ: Δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, χωρίς να προβλέπεται κατώτατο τίμημα εξαγοράς, ενώ το δημόσιο αναλαμβάνει την αποζημίωση του αγοραστή για όποιες διαφορές διαπιστώσει ο τελευταίος...

28 ΦΛΕΒΑΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει με αριθμούς το σκάνδαλο της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Η κυβέρνηση προσέφερε στην Κοπελούζο πολλαπλάσια τιμή, γεγονός που αποδεικνύεται από σχετικό πίνακα, όπου φαίνεται ότι σε 23 αντίστοιχους σταθμούς στο εξωτερικό δαπανήθηκαν αισθητά χαμηλότερα ποσά.

Μ Α Ρ Τ Η Σ

6 ΜΑΡΤΗ: Στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου περνάει και η Γενική Τράπεζα, καθώς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, πουλά το 33% των μετοχών στον ασφαλιστικό όμιλο "Ιντεραμέρικαν".

7 ΜΑΡΤΗ: Το ξεπούλημα των ξενοδοχειακών μονάδων του ΕΟΤ καλά κρατεί. Με απόφασή του το ΔΣ του Οργανισμού προωθεί την πώληση των ξενοδοχειακών μονάδων της Πάτμου και της Πάρου, ενώ θα εκμισθωθεί έναντι σκανδαλώδους τιμήματος το "Ξενία" της Βυτίνας.

8 ΜΑΡΤΗ: Στο πρώτο του θέμα ο "Ρ" αποκαλύπτει τη ληστρική πολιτική των τραπεζών, απέναντι στους μικροκαταθέτες, οι οποίες άρχισαν να βάζουν "χέρι" και στο κεφάλαιο των καταθέσεων. Οπως αναφέρεται στο άρθρο, καταθέτης ιδιωτικής τράπεζας με υπόλοιπο λογαριασμού 12.377 δραχμές το Σεπτέμβρη του 1995, βρέθηκε το Δεκέμβρη του 1997 με... 68 δραχμές! Οπως του εξήγησαν οι υπεύθυνοι, τα υπόλοιπα χρεώθηκαν σαν... έξοδα κίνησης λογαριασμού...

11 ΜΑΡΤΗ: Τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική προτείνει η μελέτη του αγγλικού οίκου "Μόνιτορ", η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της τελευταίας. Τη συγχώνευση των δύο τραπεζών είχε προτείνει και η "Morgan Stanley", σε αντίστοιχη μελέτη που είχε συντάξει το 1992.

12 ΜΑΡΤΗ: "Υποζύγια" του φορολογικού συστήματος αποδείχτηκαν και πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το έτος 1997, δήλωσαν το 65,6% του συνολικού εισοδήματος και πλήρωσαν το 56,8% του συνολικού φόρου.

14 ΜΑΡΤΗ: Μετά από πολύμηνες πιέσεις από τα διεθνή κερδοσκοπικά κέντρα, αλλά και από τους ντόπιους τραπεζίτες, η κυβέρνηση αποφασίζει να υποτιμήσει κατα 14% τη δραχμή. Σε μία ασαφή ανακοίνωσή της την Παρασκευή το βράδυ, επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ζήτησε την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Οι διαδικασίες ένταξης άρχισαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή".

15 ΜΑΡΤΗ: Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική απόφαση για ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών επισημαίνοντας πως με την απόφαση αυτή "Θύματα θα είναι και πάλι η εργατική τάξη και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου".

15 ΜΑΡΤΗ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει σαρωτικά μέτρα, "συνοδευτικά" της υποτίμησης, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και του κρατικού προϋπολογισμού. Μεταξύ αυτών η ιδιωτικοποίηση τριών τραπεζών και 11 ΔΕΚΟ, περικοπές δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

18 ΜΑΡΤΗ: Την πραγματοποίηση άμεσης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

19 ΜΑΡΤΗ: Η κυβέρνηση "διαρρέει" τις προθέσεις της να πουλήσει και νέο, τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ. Προκλητικοί οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ χαρακτηρίζουν "ανεπαρκή" τα μέτρα - καταιγίδα της κυβέρνησης και απαιτούν σκληρότερη λιτότητα. Ο πρωθυπουργός δηλώνει στη Βουλή ότι η υποτίμηση της δραχμής αποτελεί νίκη πρώτου μεγέθους!

22 ΜΑΡΤΗ: Τουλάχιστον 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές "ξάφρισαν" τη νύχτα της υποτίμησης μια φούχτα ομοτράπεζων της κυβέρνησης, που διατηρούσαν λογαριασμούς σε συνάλλαγμα, αποκαλύπτει στο πρωτοσέλιδο θέμα του ο "Ριζοσπάστης".

27 ΜΑΡΤΗ: Στο "σφυρί" βγάζει η κυβέρνηση και την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης. Στα πλαίσια αυτά δημοσιεύτηκε η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση από τη μητρική Εθνική του 37% των μετοχών της προς πώληση Τράπεζας.

Α Π Ρ Ι Λ Η Σ

6 ΑΠΡΙΛΗ: Ερχεται στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός επαναλαμβάνει αυτά που επί μία δεκαετία υποστηρίζει: Περικόψτε μισθούς, ιδιωτικοποιήστε ΔΕΚΟ - τράπεζες, ξεθεμελιώστε εργασιακές σχέσεις και κοινωνική ασφάλιση.

9 ΑΠΡΙΛΗ: Οι πρώτες επιπτώσεις της υποτίμησης της δραχμής έρχονται στην επιφάνεια με το "τέρας" του πληθωρισμού να ξαναφουντώνει. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει την αύξηση του πληθωρισμού στο 4,6% το Μάρτη από 4,3% που ήταν το Φλεβάρη πριν την υποτίμηση.

10 ΑΠΡΙΛΗ: Με 27 δισ. δραχμές η ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς γίνεται το νέο "αφεντικό" της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, αγοράζοντας το 36,98% των μετοχών της. Είναι η αρχή του ξεπουλήματος των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών που θα προωθήσει με ιδιαίτερη επιμονή στη συνέχεια η κυβέρνηση.

13 ΑΠΡΙΛΗ: Αρχίζει η βδομάδα των "παθών" με την τιμή του αμνού να "σκαρφαλώνει" στις 2.000 δρχ. το κιλό και να τις ξεπερνά τις επόμενες μέρες...

15 ΑΠΡΙΛΗ: Το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή πόρισμα στο οποίο διατυπώνει 13 συμπεράσματα - "φωτιά" γύρω από το κυβερνητικό σκάνδαλο με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

16 ΑΠΡΙΛΗ: Ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά η συγχώνευση Εθνικής - Κτηματικής. Η δημιουργία του γιγαντιαίου ομίλου, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το δημόσιο, διευκολύνει τα γενικότερα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

23 ΑΠΡΙΛΗ: Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου δηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει με κάθε τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων που εποπτεύει το υπουργείο Ανάπτυξης (ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΕΛΒΟ, "Ελληνικές Αλυκές", ΛΑΡΚΟ, "Ελληνικά Σιδηροκράματα" και "Ναυπηγεία Αυλίδας").

24 ΑΠΡΙΛΗ: Κοινοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής 1998. "Υπό το μηδέν" οι πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για άλλη μια φορά.

27 ΑΠΡΙΛΗ: Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών μειώνονται κατά 100 δισ. δρχ. οι δαπάνες που προορίζονται για την πληρωμή νοσηλίων των δημοσίων υπαλλήλων, επιχορηγήσεων προς διάφορους φορείς, υπερωριών κλπ.

28 ΑΠΡΙΛΗ: Διακυμάνσεις, της τάξης του 16%, σημειώνουν δεκάδες μετοχές στο Χρηματιστήριο, όπου στην αρχή οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα, αλλά ο γενικός δείκτης έκλεισε με "κέρδη" 6,3%. Πολλοί είναι οι "θεσμικοί" που θησαύρισαν μέσα σε μία μέρα, αλλά πολύ περισσότεροι οι... "νέοι" παίχτες που είχαν ζημιά...

Μ Α Η Σ

6 ΜΑΗ: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την Ιονική Τράπεζα - την παλαιότερη ελληνική τράπεζα - γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και τις σχετικές μελέτες που προτείνουν ως την καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση της τράπεζας με τη "μητρική" της Εμπορική.

7 ΜΑΗ: Το "σχέδιο νόμου" για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ανέλαβε και κατάρτισε η... πολυεθνική NERA! Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη περιέχεται στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στη διοίκηση της ΔΕΗ ο βοηθός γενικός διευθυντής Μεταφοράς της Επιχείρησης, Ραφαήλ Μαϊόπουλος.

12 ΜΑΗ: Οι εργαζόμενοι της Ιονικής Τράπεζας ξεκινούν απεργία διαρκείας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει.

13 ΜΑΗ: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου δίνει στη δημοσιότητα τη "μαύρη λίστα" με 11 επιχειρήσεις και οργανισμούς, που μέχρι το φθινόπωρο του 1999 θα παραδοθούν σε ιδιώτες, χάριν της... ΟΝΕ και του κεφαλαίου.

20 ΜΑΗ: Νέες δεσμεύσεις για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των φόρων που πληρώνουν, αξιώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

21 ΜΑΗ: Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της Ιονικής αποφασίζει να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζόμενους της Τράπεζας. Καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας των εργαζόμενων, με αίτημα να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική.

22 ΜΑΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει το περιεχόμενο της μελέτης της πολυεθνικής εταιρίας "Monitor" για το μέλλον της Ιονικής, που η κυβέρνηση κρατά σαν εφτασφράγιστο μυστικό. Ο λόγος; Η μελέτη προτείνει ως την πλέον βιώσιμη λύση για την Ιονική τη συνένωσή της με την Εμπορική..!

27 ΜΑΗ: Το Πρωτοδικείο κηρύσσει την απεργία των εργαζόμενων της Ιονικής παράνομη. Οι εργαζόμενοι απαντούν με ανοιχτή γενική συνέλευση στον Πειραιά για περαιτέρω αποφάσεις.

29 ΜΑΗ: Η κυβέρνηση της βίας και της τρομοκρατίας χτυπά τους απεργούς - εργαζόμενους της Ιονικής με εφτά διμοιρίες των ΜΑΤ που περικυκλώνουν την ομάδα περιφρούρησης στο Μηχανογραφικό Κέντρο στον Πειραιά και ξυλοκοπούν άγρια εργαζόμενους και συνδικαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ