Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

μέρος 2

... και στο δεύτερο εξάμηνο του 1998

Ι Ο Υ Ν Η Σ

11 ΙΟΥΝΗ: Το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πίστεως ν' αποκτήσει με... όρους και προϋποθέσεις την Ιονική Τράπεζα, δημοσιοποιεί ο Γ. Κωστόπουλος, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Αναφερόμενος μάλιστα σε αριθμούς για το 51% της τράπεζας, κάνει λόγο για "λογιστική αξία" 45 δισ. δρχ...

12 ΙΟΥΝΗ: Δημοσιεύεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση και των "Ναυπηγείων Αυλίδας". Οπως προκύπτει, ο Λελάκης, στον οποίο έχει ανατεθεί η διεύθυνση των ναυπηγείων από το 1989, κατάφερε να ανανεώσει το συμβόλαιο εκμίσθωσης που έληγε το Γενάρη το '97 για δύο ακόμη χρόνια.

18 ΙΟΥΝΗ: Δίνεται στη δημοσιότητα το "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα "σύγκλισης" που παρατείνει την αντιλαϊκή πολιτική για δύο ακόμα χρόνια, μέχρι το 2001. Η κυβέρνηση ομολογεί τώρα τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η υποτίμηση της δραχμής και ότι το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

19 ΙΟΥΝΗ: Πραγματοποιείται - στην κυριολεξία - νύχτα η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, προκειμένου να παρθεί απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Οι εργαζόμενοι το πρωί είχαν αποτρέψει την πραγματοποίηση της συνέλευσης, που επαναλήφθηκε το βράδυ μετά από δικαστική απόφαση.

29 ΙΟΥΝΗ: Ο όμιλος Λάτση "πρόσφερε" 93 δισ. δρχ. για την απόκτηση της Τράπεζας Κρήτης. Εκθετοι οι κυβερνώντες που στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν μειώσει τις "απαιτήσεις" στα 30 δισ. και στον τελικό διαγωνισμό δεν είχαν προσδιορίσει καν ελάχιστο τίμημα, προκειμένου να την ξεφορτωθούν...

Ι Ο Υ Λ Η Σ

3 ΙΟΥΛΗ: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει να προχωρήσει στην "απελευθέρωση" της ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ΔΕΗ. Παράλληλα ανακοινώνονται αυξήσεις 3% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

7 ΙΟΥΛΗ: Κατά 8,2%, ποσοστό διπλάσιο του πληθωρισμού, αυξήθηκαν τα επίσημα καθαρά κέρδη που εξασφάλισε η κυβέρνηση Σημίτη σε 3.370 επιχειρήσεις το 1997 σύμφωνα με έρευνα της ICAP που δόθηκε στη δημοσιότητα.

9 ΙΟΥΛΗ: Με νομοθετική ρύθμιση ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ που μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες από 25% σε 45%, ανακοινώνοντας και την τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

17 ΙΟΥΛΗ: Κατά 15,5 δισ. δρχ. ή 14,7% αυξήθηκαν το 1997 τα υπερκέρδη των τραπεζών χάρη στην κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ICAP που δημοσιεύτηκαν.

24 ΙΟΥΛΗ: Την ενίσχυση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" στην εκτέλεση δημοσίων έργων και στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, ζήτησε η κοινοτική επίτροπος Μ. Βουλφ Ματίες, η οποία επισκέφτηκε την Ελλάδα, πράγμα για το οποίο και δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε μαζί της.

31 ΙΟΥΛΗ: Υποβάλλονται τέσσερις προσφορές για την εξαγορά του 51% της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας. Προκρίνεται η πρόταση της Εγνατίας Τράπεζας με προσφερόμενο τίμημα 17,3 δισ. δρχ. Προσφορές επίσης κατέθεσαν η Aspis Bank, η Τράπεζα Αττικής και η Γενική Τράπεζα. Η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κινείται στα 90 δισ. δρχ.

Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ. Ακολουθώντας την πεπατημένη, από τη μια έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Σημίτη, από την άλλη ζήτησε σκληρότερη λιτότητα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Εκθετη αφήνει την κυβέρνηση, στο σίριαλ των "συμφωνιών κυρίων" για μειώσεις στις τιμές μιας σειράς προϊόντων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), αποκαλύπτοντας ότι οι "συμφωνίες κυρίων" μεταξύ εκπροσώπων του ΣΕΣΜΕ και της κυβέρνησης δεν ξεπερνούν το 5%, τη στιγμή που η κυβέρνηση διακήρυττε μειώσεις 6-10%.

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων του ΣΔΟΕ. Οπως προκύπτει, η μία στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 2 δισ., φοροδιαφεύγει.

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ανακοινώνεται "συμφωνία κυρίων" με τις εταιρίες πετρελαιοειδών για μειώσεις στις τιμές των λιπαντικών για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: "Χαστούκι" στην κυβέρνηση το άνοιγμα των "προσφορών" για την Ιονική. Η Τράπεζα Πίστεως δεν υπέβαλε προσφορά. Ο όμιλος Λάτση - που ήρθε τρίτος - προσέφερε μόλις 135,7 δισ. δρχ., τη στιγμή που η "αγορά" προεξοφλούσε προσφορά τουλάχιστον 200 δισ. δρχ. Στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκονται δύο προσφορές αγνώστων οίκων "από το πουθενά". Το προσφερόμενο τίμημα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά τα πάντα βοούν περί της αναξιοπιστίας των ενδιαφερομένων.

25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ο Γ. Παπαντωνίου ανακοινώνει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την Ιονική εντός τριών μηνών, αρκετές ώρες πριν η διοίκηση της Εμπορικής κηρύξει και τυπικά άγονο το διαγωνισμό.

26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η Τράπεζα της Ελλάδας τίθεται σε κατάσταση συναγερμού. "Αιμορραγία" 1,7 δισ. δολαρίων στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Ο πανικός προέρχεται από τη Ρωσία μέσω Γερμανίας.

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η κρίση, που μπορεί φαινομενικά να ξεκινάει από τη Ρωσία, αλλά αγκαλιάζει πλέον πολλές χώρες και ηπείρους, προσλαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Στη Σοφοκλέους επικρατεί πανικός και πλήρης κατάρρευση τιμών.

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Στη Σοφοκλέους ο δείκτης χάνει για δύο ώρες 7,9%. Οι "θεσμικοί επενδυτές" κάνουν αντεπίθεση μαζεύοντας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές μεγάλα πακέτα από τα "καλά χαρτιά".

Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Η Σ

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Προκηρύσσεται διαγωνισμός για το ξεπούλημα του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ). Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα, καθώς η πρώτη είχε στεφθεί με παταγώδη αποτυχία.

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Το υπουργείο Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο που προβλέπει μέχρι και πενταπλασιασμό ορισμένων τελών και παραβόλων.

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του 1999: Σκληρή λιτότητα, συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων, δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Νέα εφιαλτικά στοιχεία για την παγκόσμια φτώχεια έρχονται στη δημοσιότητα από σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά την υφήλιο δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν ακόμη και τις βασικότερες καταναλωτικές ανάγκες τους.

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Η πολυεθνική "J. P. Morgan" αναλαμβάνει το ξεπούλημα της Ιονικής.

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ερευνα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών αποκαλύπτει ότι το 63% των ερωτηθέντων είτε δεν παίρνει θέση είτε εκφράζει αρνητική άποψη για το ΕΥΡΩ.

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Σε κινήσεις προεκλογικού χαρακτήρα με στόχο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης προχωρά η κυβέρνηση, δίνοντας από τη μία στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 20 φοροφυγάδων και ανακοινώνοντας από την άλλη δήθεν μειώσεις τιμών σε προϊόντα σούπερ μάρκετ.

30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Δέκα μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα λίστα με 250 περίπου προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που "θα φτηνύνουν από 3% μέχρι και 33%". Στην πραγματικότητα, η φτήνια είναι "κάλπικη", καθώς οι παλιές τιμές που είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ ήταν "φουσκωμένες".

Ο Κ Τ Ω Β Ρ Η Σ

1 ΟΚΤΩΒΡΗ: "Φιάσκο" και η δεύτερη απόπειρα ξεπουλήματος των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών, καθώς η μοναδική προσφορά (αυτή της ελληνογαλλικής κοινοπραξίας "SARESKO - Παπαέλληνας - Σαράντης") που κρίθηκε νομότυπη, ήταν "προβληματική". Οι ενδιαφερόμενοι, πρόσφεραν 81,3 δισ. δραχμές, αλλά αντί για το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής κατέθεσαν... φωτοτυπία.

2 ΟΚΤΩΒΡΗ: Η κρατική εταιρία ΔΕΚΑ (ασχολείται με τις πωλήσεις δημόσιων επιχειρήσεων), ανακοίνωσε πως οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας SARESKO κατέθεσαν το πρωτότυπο της εγγυητικής επιστολής.

2 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ολοκληρώθηκε η διάθεση των δραχμικών προμέτοχων σε θεσμικούς επενδυτές και στο ευρύ επενδυτικό κοινό, συνολικού ύψους 170 δισ. δρχ.

2 ΟΚΤΩΒΡΗ: Προσφυγή της αραβικής ΑΡΑΜΚΟ κατά του Β. Βαρδινογιάννη, με την οποία αποκαλύπτεται ότι ο αγοραστής του 50% της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ διεκδικεί οφειλές 140 δισ. δραχμών από το γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία.

4 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ερώτηση - καταγγελία του ΚΚΕ στη Βουλή για το ξεπούλημα των ΚΑΕ.

7 ΟΚΤΩΒΡΗ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση με τη σύναψη δανείου ύψους 700 δισ. δραχμών από το εξωτερικό.

9 ΟΚΤΩΒΡΗ: Μπήκε στην τελική ευθεία η πώληση της "Διώρυγας Κορίνθου". Το δημόσιο εξαγόρασε τις μετοχές της κρατικής εταιρίας "Διώρυγα Κορίνθου" - που κατείχε η Εθνική Τράπεζα - προκειμένου να τις πουλήσει σε ιδιώτες στην τιμή των 6.250 δραχμών ανά μετοχή.

21 ΟΚΤΩΒΡΗ: "Στην παρούσα συγκυρία είναι βέβαιο ότι οι χαμένοι των επόμενων εκλογών θα ήταν εκείνοι, που θα απέτρεπαν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ". Με αυτή τη δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαντά στο μήνυμα που προέκυψε από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υποδηλώνοντας ότι καμιά αλλαγή της πολιτικής δεν πρέπει να γίνει.

23 ΟΚΤΩΒΡΗ: Στο εξευτελιστικό όριο του 2% προσδιόρισε την εισοδηματική πολιτική του 1999 η Κυβερνητική Επιτροπή.

Ν Ο Ε Μ Β Ρ Η Σ

1 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει τις σοβαρότατες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ της τελευταίας 20ετίας, παρουσιάζοντας την τελική κατάληξη που είχαν δύο μεγάλα βιομηχανικά έργα. Η μονάδα Πετροχημικών και η μονάδα Αλουμίνας.

3 ΝΟΕΜΒΡΗ: Με προπαγανδιστικές "ρουκέτες" για μειώσεις στο ΦΠΑ της ΔΕΗ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των ΙΧ, έκλεισε σύσκεψη υπό τον Κ. Σημίτη για τον προϋπολογισμό του 1999.

4 ΝΟΕΜΒΡΗ: Αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ασκεί το ΚΚΕ, με σχετική Επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 9 βουλευτές του Κόμματος.

5 ΝΟΕΜΒΡΗ: Η Ομοσπονδία Εφοριακών (ΠΟΕ - ΔΟΥ) καταγγέλλει σε συνέντευξη Τύπου την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση τομέων δημόσιας δραστηριότητας (επεξεργασία, εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων κλπ.) και αποκαλύπτει ότι από τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και του αφορολόγητου ποσού θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις φόρου για τα λαϊκά εισοδήματα, που για τα χαμηλά φτάνει σε ποσοστά μέχρι και 140%!

11 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 1999, που προβλέπει εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, νέες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, πρόσθετους φόρους για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και συνέχιση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

13 ΝΟΕΜΒΡΗ: Τη θετική "ψήφο" του ΣΕΒ απέσπασε ο προϋπολογισμός του 1999. Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρεται πως ο προϋπολογισμός είναι θετικός "διότι επαναβεβαιώνει την εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που μπορεί να οδηγήσει στη σύγκλιση"...

15 ΝΟΕΜΒΡΗ: Πολυσέλιδο αφιέρωμα του "Ρ" με αποκαλυπτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ο προϋπολογισμός του 1999 είναι ένας από τους χειρότερους προϋπολογισμούς της μεταπολιτευτικής περιόδου.

16 ΝΟΕΜΒΡΗ: Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους ενέχονται σε ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, με βάση τα συμπεράσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τον Οκτώβρη.

18 ΝΟΕΜΒΡΗ: Οι βιομήχανοι "προβλέπουν" από τώρα πως θα συνεχιστεί και μετά το 2001 η πολιτική σκληρής και ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

23 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει υπέρογκες αυξήσεις στα διόδια, τα οποία θα δοθούν για μακροχρόνια εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρίες.

24 ΝΟΕΜΒΡΗ: Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το πολυδάπανο έργο του φυσικού αερίου, που επί δύο δεκαετίες υπονομεύτηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν όλοι να μιλάνε για ένα προβληματικό έργο. Στις μοιρασιές γύρω από το έργο, φαίνεται να έχουν μπει - εκτός των ελληνορωσικών ιδιωτικών συμφερόντων, που στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τον όμιλο Κοπελούζου - και τα συμφέροντα της ιταλικής ENEL και της πολυεθνικής SHELL.

25 ΝΟΕΜΒΡΗ: Οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας διατρανώνουν - με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος που διοργάνωσαν 14 Ομοσπονδίες του Νομού Αττικής - την απόφασή τους να αντισταθούν στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής και της ΟΝΕ και δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν θυσία στο βωμό των κερδών μιας χούφτας πολυεθνικών.

26 ΝΟΕΜΒΡΗ: Νέα περίοδο "χάριτος" 4 ημερών δίνει η κυβέρνηση στους υποψήφιους αγοραστές των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (της ελληνογαλλικής κοινοπραξίας ΣΑΡΕΣΚΟ) να φέρουν τα χρήματα για την απόκτηση του 67% των μετοχών των ΚΑΕ.

27 ΝΟΕΜΒΡΗ: Το όργιο κερδοσκοπίας, στο οποίο επιδίδονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όσοι έχουν το "πάνω χέρι" στη διαμόρφωση των τιμών, έρχεται πάλι στην επικαιρότητα. Για πρώτα φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος αποκαλύπτει με σαφήνεια τους μεγάλους κερδισμένους από την υποτίμηση και την ακολουθούμενη πολιτική.

28 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εξαγοράζει το 37,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας XIOSBANK, δηλώνοντας έτσι και... υποψηφιότητα για την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε ανάμεσα στον Μιχάλη Σάλλα (Τράπεζα Πειραιώς) και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη (XiosBank).

30 ΝΟΕΜΒΡΗ: Σε "ναυάγιο" οδηγήθηκε και η δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα ΚΑΕ. Η "ΣΑΡΕΣΚΟ - Σαράντης - Παπαέλληνας" τελικά δεν κατέβαλε τα 81,3 δισ. δραχμές κι έτσι ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.

Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Η Σ

2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και με συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, κορυφώθηκε η πρώτη φάση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που είχε εξαγγείλει η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την ανάγκη να τερματιστεί η κυβερνητική πολιτική, που πλήττει βίαια τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υποβαθμίζει συνεχώς το βιοτικό επίπεδο των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Στο 4,2% έκλεισε τελικά ο πληθωρισμός το Νοέμβρη, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σκιαγραφώντας έτσι την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης - παρά τα έκτακτα "αντιπληθωριστικά" μέτρα - να εκπληρώσει το στόχο της για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,5%.

7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: "Αγοράστε Ελλάδα"! Αυτό ήταν το μήνυμα του Γ. Παπαντωνίου προς επίλεκτα στελέχη Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων στα διάφορα δάνεια. Τις επόμενες ώρες και μέρες ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες.

16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ο "Ρ" αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση πουλάει κομμάτι κομμάτι τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Εθνική. Αν δεν ανακοπεί αυτή η πολιτική τότε το 2001, είναι πολύ πιθανό οι ξένοι να ελέγχουν πάνω από το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Τους μεγάλους κερδισμένους, αλλά και τους μεγάλους χαμένους, από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ, αποκαλύπτουν τα στοιχεία σχετικών ερευνών της εταιρίας ICAP AE, σύμφωνα με τα οποία: Τα επίσημα κέρδη των βιομηχάνων αυξήθηκαν τουλάχιστον 13% το 1997, ενώ σε σχέση με το 1991, η αύξηση των κερδών αγγίζει το αστρονομικό ποσοστό 3.314%! Για κάθε απασχολούμενο, οι βιομήχανοι καρπώθηκαν κέρδη τουλάχιστον 1,7 εκατ. δρχ. Την ίδια στιγμή πάνω από το 88% των ελληνικών νοικοκυριών (δηλαδή οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ) δηλώνουν ότι φέτος χειροτέρευσε, ή, στην καλύτερη περίπτωση, παρέμεινε στάσιμη, η οικονομική τους κατάσταση.

22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ανακοινώθηκαν οι όροι με τους οποίους η κυβέρνηση παραχωρεί τη ΣΟΦΤΕΞ στην πολυεθνική ΛΟΚΡΙΤΣ. Στην ουσία οι Αμερικάνοι κατάφεραν να επιβάλουν όλους τους όρους τους, να μη δεσμευτούν για τη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης και να αποπληρώσουν το ψευτοτίμημα με προεξοφλητικό επιτόκιο 25%, δηλαδή περίπου 4 φορές πάνω από τα επιτόκια των αντίστοιχων τίτλων του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ